vineri, 24 aprilie 2009

Timishort 2009

Am primit un comunicat de presa de la organizatorii Timishort-ului pe care ni se pare util sa vi-l aducem si voua la cunostinta, ca sa stiti cu ce veti fi tratati in timpul fest-ului... Trebuie sa spun ca, dupa studierea programului, am speranta ca acest eveniment ar putea deveni emblematic pentru orasul nostru.


În două săptămâni va începe la Timişoara prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort (6 – 10 mai). Scurtmetrajele din cadrul programului vor fi proiectate în cinematografele centrale „Timiş” şi „Studio” (singurele încă funcţionale în afara multiplexurilor), iar Grădina de Vară (unicul cinematograf în aer liber din Timişoara) va fi rezervată, serile, unor proiecţii cu lungmetraje-surpriză. Atelierele creative de film – master class-uri (teoretice) şi workshop-uri (practice) –, avându-i drept protagonişti pe invitaţii speciali ai festivalului, se vor ţine în Galeria Mansarda a Facultăţii de Arte şi Design.

Din juriul internaţional al festivalului fac parte trei reprezentanţi ai unor festivaluri străine importante. Francezul Bernard Payen este coordonatorul pentru scurtmetraje al secţiunii „Semaine de la Critique” din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes şi responsabil cu publicaţiile Cinematecii Franceze din Paris. Nadja Rademacher este, din toamna anului 2008, directoarea Festivalului de Film Central şi Est-european „goEast” din Wiesbaden (Germania), după ce, între 2004 şi 2007, a condus Festivalului Intercultural de Tineret „djo”. Al treilea membru al juriului, Jakub Felcman, este critic de film şi selecţioner din Cehia. A absolvit Universitatea Carol şi Şcoala de Film şi Televiziune FAMU, ambele din Praga, iar acum este director de program al Fresh Film Fest Karlovy Vary, festival internaţional dedicat filmelor studenţeşti şi lungmetrajelor de debut.

Dintre cele 16 scurtmetraje incluse în competiţia Timishort, merită amintite alte câteva premiere româneşti notabile.
„29 Febbraio” / „February 29th” (2008) de Stefano Pari se află la prima competiţie în afara Italiei. Autorul debutant, care lucrează ca electrician în teatre şi este bassistul unei trupe indie locale, şi-a dedicat filmul muzicii. Scurtmetrajul său prezintă o zi obişnuită din viaţa unui muncitor singuratic.„The Sea” (Germania, 2009) de Jöns Jönsson îi are drept personaje pe Pelle şi Agneta, care trăiesc într-un sătuc suedez de pe coasta Mării Baltice, încercând să depăşească despărţirea de fiica lor. Existenţa lor iese din rutina zilnică atunci când Pelle, nesocotindu-şi boala, acceptă invitaţia la o aniversare.

„Six Forty-Five” (2008) este semnat de tânărul, dar maturul regizor turc Mustafa Bariş Çorak, încă student la Istanbul. Deşi Nese şi Ismail sunt căsătoriţi şi trăiesc împreună, se văd foarte rar şi par împăcaţi cu situaţia...

În fine, „Zohar” (Israel, 2007) de Yasmine Novak este un scurtmetraj cu un lung traseu festivalier (Locarno, Fresh Film Fest, Siena, Girona etc.). Protagonista ce dă titlul filmului este o atletă adolescentă care trăieşte, împreună cu mama coafeză şi sora mai mică, într-un cartier sărac din Tel Aviv, şi fuge de dragoste, temându-se că ar putea sfârşi şi ea singură.

Celelalte titluri din competiţie, majoritatea proiectate în premieră în România, sunt:
„12 Notes Down” de Andreas Koefoed (documentar, Danemarca, 2008);
„A Way Out” de Elad Pankovski (ficţiune, Israel, 2008);
„Cealaltă fiică” de Ştefan Munteanu (ficţiune, România, 2009) – premieră absolută;
„Coagulate” de Mihai Grecu (experimental, Franţa, 2009);
„Entre chiens et loups” de Jean-Gabriel Périot (ficţiune, Franţa, 2008);
„Goleshevo” de Ilian Metev (documentar, Bulgaria – Marea Britanie, 2008);
„Haze” de Anthony Chen (ficţiune, Singapore, 2008);
„Înainte şi după” de Andrei Cohn (ficţiune, România, 2009) – premieră absolută;
„Nunta lui Oli” de Tudor Jurgiu (ficţiune, România, 2009);
„Lies” de Jonas Odell (animaţie, Suedia, 2008);
„Love Lost” de Leonard Lai (ficţiune, Singapore, 2008) şi
„Palmele” de George Chiper (ficţiune, România, 2008).

Pentru mai multe detalii, vizitaţi www.timishort.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.