marți, 21 iunie 2016

Pseudokinematikos 3. Între viață și filme.


Anul acesta e trilogie la Ceau, Cinema! Dar devine 'trilogie' și seria Pseudokinematikos scrisă de Marian Rădulescu. Vineri se lansează în București, la sala Eforie a Cinematecii Române volumul Pseudokinematikos: Între viață și filme + proiecție film 100 lei (regia Mircea Săucan). Mai jos, câteva cuvinte înainte scrise de mine, în prefața cărții.Oare se poate vindeca sufletul numai cu lumină, cu mișcare?...”
(Umbrele Soarelui, regia Mircea Veroiu)

Ca întotdeauna, depinde ce lumini și ce mișcare.

E posibilă venirea în fire, trezirea omului prin cinema? Mai avem nevoie de Zonă? Putem pătrunde în ea prin cinema?

Sunt câteva pseudo-întrebări. Pentru că, în acest al treilea volum din seria Pseudokinematikos, cinema-ul este un pretext și un context (și câteodată, text ), e fundalul pentru călătoria fiecăruia către sine. Pseudokinematikos 3 (Între viață și filme) este itinerariul unei deveniri, ale cărei borne sunt aceleași filme-far, filme-reper și aceiași autori de suflet ai autorului (chiar dacă pe lista de usual suspects mai intră și descoperiri recente, precum Radu Jude).

Mai mult ca în primele două volume, Marian ne face martori (sau spectatori în rândul 1) la “întemeierea” lui. Pentru fiecare moment important din viața sa, găsește corespondențe din lumea filmului. Un fel de Amintiri din Cinema. Memoria afectivă conduce show-ul, numai că aici avem, în loc de madlene, filme (și regizori, muzicieni, scriitori), filme-icoane și pur și simplu icoane (între care icoana mamei este cea mai emoționantă).

În secolul consumului pe repede-înainte, Pseudokinematikos 3 cere (ca și filmele de autor pomenite) atenție, răbdare și (tot ca ele) transmite multă bucurie.

Din când în cînd, cinematograful te ajută să stră-vezi. Despre aceste ocazii e vorba aici. Marian continua să caute cuvântul întrupat în lumina proiectorului. Cartea a treia a (deocamdată) trilogiei, este mai puțin Pseudo, însă e foarte mult kinematikos.

*

În acest ev post-industrial, în care cei mai mulți sunt atrași de icoanele pop din cinematografe, Marian caută filmele-icoană. Și te face părtaș la căutare cu aceeași bucurie pe care ți-o dau numai filmele mari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.