miercuri, 19 iulie 2017

Maine incepe a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!


A patra ediţie a Ceau, Cinema! începe joi cu documentarul „Planeta Petrila”, iar pe parcursul celor patru zile de festival spectatorii vor putea să aleagă, la Timişoara şi Gottlob, din aproape 30 de filme şi să participe la discuţii cu cineaştii invitaţi.

Trei dintre cele mai noi şi mai aşteptate filme româneşti vor fi proiectate la Ceau, Cinema!, în prezenţa unor invitaţi speciali, membri ai echipelor care le-au realizat. Este vorba de debutul în ficţiune „Mariţa”, de Cristi Iftime, prezentat la Timişoara în premieră în România, precum şi de documentarele „Planeta Petrila”, de Andrei Dăscălescu, şi „Ouăle lui Tarzan” de Alexandru Solomon (proiecție posibilă cu sprijinul Institutului Francez din Timișoara). Regizorul Alexandru Solomon va discuta de asemenea cu publicul despre procesul de lucru la film.

Şase coproducţii din ţări precum Italia, Bulgaria, Germania, Austria, România, Polonia şi Israel, premiate în ultimul an la mari festivaluri internaţionale, concurează pentru Marele Premiu şi Premiul Publicului. Juriul format din producătoarea Anamaria Antoci, actorul Alexandru Potocean şi criticul de film Cătălin Olaru va desemna câştigătorul trofeului Ceau, Cinema!, în valoare de 1.500 de euro, decernat pentru cel mai bun film din competiţie. Spectatorii vor vota Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro, acordat cu sprijinul Kathrein România.

La fel ca la ediţia din 2016, va fi acordat şi un Trofeu Vitas România pentru film independent sau pentru primul sau al doilea film, în valoare de 1.000 de euro. Filmele din toate secţiunile festivalului sunt eligibile pentru acest premiu, care va fi decis de echipa Ceau, Cinema! şi Vitas România.



Spectatorii vor putea de asemenea să vadă o retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori din Noul Val ceh, două tulburătoare documentare noi prezentate în parteneriat cu One World Romania, precum şi o serie de filme de ficţiune recente, cu succes la public şi în festivaluri: fantezia muzicală poloneză „Fiicele dansului” (r. Agnieszka Smoczynska), „Despre trup şi suflet” (r. Ildikó Enyedi), premiat cu Ursul de Aur la Berlin în acest an, „Imaginea de apoi”, ultimul film al celebrului cineast polonez Andrzej Wajda, portughezul „John From” (r. João Nicolau) şi „Un bărbat pe nume Ove” (r. Hannes Holm), film suedez cu două nominalizări la Oscar.

Ceau, Cinema! va sărbători totodată 10 ani de la acordarea premiului Palme d`Or la Cannes pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, cu proiecţia la Gottlob a filmului regizat de Cristian Mungiu, şi va marca 120 de ani de cinema la Timişoara, prin programarea documentarului românesc „Fraţii Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi”, în prezenţa tinerei regizoare Eliza Zdru.



Nu vor lipsi din program proiecţii cu filme de animaţie pentru copii şi nici ateliere şi întâlniri cu invitaţii Ceau, Cinema!

Prețul unui abonament de acces la întreg festivalul este de 45 de lei. Biletul de intrare la un film costă 10 lei. Abonamentele şi biletele se găsesc în locurile de proiecţie. La Gottlob, accesul este liber la toate proiecțiile, în limita locurilor disponibile.

Mai multe informaţii despre filme şi program pot fi găsite pe www.ceaucinema.ro şi http://www.facebook.com/ceaucinema/.

Cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală cu cinematograf modernizat din România.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Proiect realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Primăriei Municipiului Timişoara, Consiliului Local Timişoara şi Consiliului Judeţean Timiş.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu susţinerea: Vitas România, Kathrein România, Primăria Gottlob, Toluna, Zoppas Industries Romania, Autoclub (Centrul Volkswagen Timişoara), Centrul Ceh din Bucureşti, Institutul Polonez din Bucureşti, Institutul Francez din Timişoara, Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara, Centrul Cultural German din Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Ambasada Portugaliei la Bucureşti, Ambasada Suediei la Bucureşti, One World Romania, AMBASADA, Hotel Timişoara, Restaurant Enoteca Amphora, Little Hanoi, EuCeMananc, Cărtureşti, Asociaţia Culturală Macondo, Terapie de Basm, Plan Zero.

Parteneri media: Kiss FM, Ziarul Metropolis, TVR Timişoara, Radio Timişoara, All about Romanian Cinema (AaRC).

Pentru mai multe informaţii despre festival, accesaţi www.ceaucinema.ro şi http://www.facebook.com/ceaucinema/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.