miercuri, 26 aprilie 2017

Ce ziceti, ne mutam si noi la Arad?


Stirea a venit aseara.

Pe scurt, un festival de film „central-european” din altă parte a țării (Mediaș, mai exact) se mută de anul acesta la Timișoara. Și nu oricum. Primește ajutor de mutare de la Casa de Cultura a orasului suma de 180.000 lei. Bani alocați direct, prin hotarare de Consiliu Local.
Domnul viceprimar Dan Diaconu justifică această generozitate neașteptată pentru film prin certitudinea că acest festival „va deveni o tradiție”, in virtutea faptului ca "a fost pastorit de regretatul regizor Radu Gavrea"(sic!).
Dar la Timișoara existau deja festivaluri cu tradiție. Simultan are vreo 13 ani în spate. Timishort ajunge la ediția a noua. Peste nici trei luni va fi a patra ediție Ceau, Cinema! 
Se pare că există într-adevăr o tradiție a Primăriei Timișoara: să aducă echipe din altă parte. 
În timp ce un festival din Mediaș primește 40.000 de euro din pix, noi ne zbatem an de an pentru fiecare centimă primită de la Casa de Cultură. Anul trecut am primit 2000 de euro. Și ne-am revoltat împreună cu alte 20 de organizații independente sau instituții culturale față de modul discreționar în care s-au acordat acei bani. Proiectul nostru, clasat al treilea din 114, ia aproape nota maximă și primește aceeași finanțare (procentual) ca proiectul cel mai prost notat. 
Primarul și viceprimarul au venit să stea de vorbă cu noi și, privindu-ne în ochi, au promis că vor repara nedreptatea și vor suplimenta finanțările. S-a si votat suplimentarea. Tot în Consiliul Local, dar înainte de alegeri. Dupa alegeri...nu s-a mai ținut cont și am rămas cu frumoasele promisiuni. 
Iar acum, un festival de film din altă parte primește cea mai mare finanțare acordată vreodată la Timișoara unui festival de film, fără să participe la vreun concurs de proiecte. 
Asta în timp ce Timișoara nu are un cinematograf recondiționat. Aradul are (chiar trei). Lugojul are. Comuna Gottlob are. Cu acești bani se renova jumătate de cinematograf, din patrimoniul orasului. 
Asta în timp ce apelul la proiecte finanțate de Casa de Cultură în 2017 nici nu a fost lansat și suntem aproape la jumătatea anului. 
În fond și la urma urmei, nici nu e vorba numai de bani. Titlul știrii de ieri spune „Timișoara va avea un festival de film”. La care colegul nostru Ionuț Mareș, critic de film si jurnalist, a reactionat pe bună dreptate: „Dar Timișoara are deja festival de film european!!! Şi chiar central european! Şi chiar cu tradiţie!”. O prietenă i-a răspuns: „N-ai cu cine”. 
Noi zicem că avem cu cine. 
Nu cu politicieni, asta e tot mai clar. De la bun început am încercat să facem un festival independent. Pe bune, fără prieteni politici, fără anticameră, fără relații la „nivel înalt”. Politicienii sunt oricum trecători. Un festival de film poate rezista mult mai multe...mandate. 
Așa cum arătăm de patru ani, Timișoara are festival de film. Și nu l-am făcut singuri. L-am facut si crescut împreună cu cei peste 5000 de spectatorii (in trei editii) care au plătit măcar un bilet la film. 
Adevărul e că Ceau, Cinema! a fost făcut de la început mai mult în ciuda decât cu sprijinul autorităților locale. Adevărul e că nu ne-am dorit și nici nu ne dorim să primim bani în mod preferențial. 
Preferăm să luptăm la fel ca la prima ediție și ne bazăm în continuare pe singurii aliați: spectatorii care ocupă scaunele și oamenii din lumea filmului care ne susțin. 
Ce nu înțeleg poate politicienii e că un festival nu înseamnă butaforie, nume mari, vedete, superproducții, artificii. Înseamnă, în primul rând, bucuria de a trăi o experiență colectivă. 
Voi sunteți în măsură să hotărâți dacă Timișoara „va avea festival de film”. Sau dacă Timișoara AVEA deja festival de film. Sau daca sa ne mutam si noi...la Arad.
Daca ati fost la Ceau, Cinema!, daca v-a placut, daca vreti sa mai mergeti, fiti alături de noi și duceti mesajul mai departe. Nici toți banii din lume nu pot să cumpere asta. 

Echipa Ceau, Cinema!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.