marți, 12 iulie 2016

"Dilema muştei". Atelier de film documentar cu Răzvan Georgescu

Regizorul Răzvan Georgescu este autorul unor impresionante filme documentare precum "Testimonial" sau "Paşaport de Germania".

Dar este totodată şi un foarte bun prieten al Ceau, Cinema!, lucru pentru care îi suntem recunoscători şi cu care ne mândrim. Anul trecut am inaugurat cinematograful din Gottlob chiar cu "Paşaport de Germania".

La ediţia din acest an îl avem pe Răzvan Georgescu în juriul care va stabili câştigătorul competiţiei (alături de actorii Alina Ilea şi Alexandru Papadopol).

Însă nu doar atât: i-am propus lui Răzvan Georgescu (iar el a acceptat fără ezitare) să susţină un atelier de film documentar.

Iar el ne-a oferit (şi noi am fost foarte încântaţi) şi unghiul din care să abordeze acest atelier de care suntem foarte ataşaţi: Dilema muștei. Perspective narative în filmul documentar:

"Una dintre cele mai importante alegeri pe care un autor de film documentar trebuie să o facă după ce își va fi găsit povestea și înainte de a începe filmările este cea legată de perspectiva narativă pe care dorește să și-o asume.

Va dori să fie un observator neimplicat, o muscă pe perete, a "fly on the wall"?


Sau va prefera  să fie un autor implicat, o muscă în lapte, cum ar veni?


Ba mai mult, va fi un autor cu o misiune, o conștiință asumată, o muscă pe căciulă? 


Și încă ceva: pe ce voce va vorbi? La persoana întâi sau a treia? La singular ori la plural? Va prefera perspectiva omniscientă? Sau va tăcea discret?

Este cu putință ca autorul să nu fie pe perete și nici în lapte ci călare pe poveste, ridicându-se doar ocazional din șa, precum musca la arat, lăsându-i altminteri pe protagoniști să depene singuri povestea?


Cert este, alegerea perspectivei narative este de natură să determine dramaturgia filmului, ba chiar și opțiunile tehnice. Responsabilitatea muștei dar și dubiile ei sunt așadar mari. Pentru a o înțelege mai bine, Răzvan Georgescu vă invită la un zbor observațional alături de aceasta".


Sâmbătă, 16 iulie, ora 12.00, AMBASADA,  Intrarea liberă

Atelierul va fi precedat, de la ora 11, tot la AMBASADA, de o discuţie relaxată (noi i-am spus mic-dejun) cu cei trei membri ai juriului: Alina Ilea, Alexandru Papadopol şi Răzvan Georgescu. Vă aşteptăm!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.