vineri, 8 iulie 2016

De ce trilogia lubeniței?


Cinematografia europeană nu prea se fălește cu trilogii. Și atunci de ce „Trilogia Lubeniței” la ediția a treia Ceau, Cinema? Pentru că anul acesta totul se învârte în jurul cifrei 3. Dar, deși vorbim de a treia ediție, are ceva rotund, care continuă frumos și în același spirit ceea ce am început cu ediția-pilot din 2014. Exact ca într-o trilogie. 

Avem 3 filme electrizante la Grădina Capitol. 3 experiențe cine-muzicale: „Belgica”, Blazzaj și Thy Veils. 3 proiecții speciale din Noul Cinema Românesc: „Marfa și banii” (de Cristi Puiu), „Occident” (de Cristian Mungiu) și „Film pentru prieteni” (de Radu Jude). 3 ateliere și 3 invitați speciali: regizorul portughez Joao Rosas, regizorul Paul Negoescu și directorul de imagine Ana Drăghici.

Dar avem și trilogii-cult: „Trilogia Culorilor” de Krzysztof Kieslowski, omagiu amplificat și de o expoziție foto inedită. Retrospectiva 3 x Wojciech Smarzowski, câștigătorul competiției în 2015. 

Apropo de competiție: prezentăm 3 lungmetraje în premieră în România, dar toate șase te vor emoționa. 

Nu uităm nici genul documentar: 3 filme românești nou-nouțe + un atelier susținut de regizorul Răzvan Georgescu, revenit la Ceau, Cinema!, de data asta în juriu (alături de actorii Alina Ilea și Alexandru Papadopol). 

Trilogia animată „Lotte” va rula gratuit pentru copii. De neratat pentru iubitorii de BD este atelierul Sorinei Vazelina, unul din cei 3 artiști care au desenat anul acesta pentru festival. 

Dar nu se poate vorbi despre „Trilogia Lubeniței” fără...lubeniță. Duminică, 17 iulie, mergem la Gottlob pe stadion pentru concertul Blazzaj și proiecția „Bacalaureat” și alte 3 filme în cinematograful sătesc. 

Cinematograful recondiționat din comuna Gottlob rămâne în continuare cel mai potrivit spațiu pentru cinema din întreg festivalul. La Timișoara, ne bucurăm să putem include pe harta festivalului cinematograful Timiș, Sala Mare a Teatrului Maghiar și curtea Rhetoric, pe lângă spațiile deja consacrate. 

Dar încă jinduim după o casă acătării pentru filmul european și la Timișoara. Dacă priviți afișul oficial (desenat de Lucian Popovici) veți observa că vă zâmbește de acolo Baronul Munchausen. Poate că filmele sunt niște minciuni frumoase. Sau, după cum declara un regizor european, „filmul spune 24 de minciuni pe secundă în serviciul adevărului sau în serviciul încercării de a afla adevărul”. 

Adevărul este că Ceau, Cinema! e un festival hidratant realizat de voluntari, cu sprijinul sponsorilor și al fiecărui spectator care vine la filme. Hai la Ceau!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.