luni, 4 iulie 2016

Comedia românească „Două lozuri”, în deschiderea Ceau, Cinema!

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).

Festivalul Ceau, Cinema! se va deschide la 14 iulie cu proiecţia în aer liber a filmului românesc „Două lozuri”, o inteligentă comedie scrisă şi regizată de Paul Negoescu şi care îi are în distribuţie pe Alexandru Papadopol, Dragoş Bucur şi Dorian Boguţă. Trei bărbați dintr-un orășel de provincie câștigă marele premiu la loto, însă în scurt timp biletul nu mai e de găsit, așa că cei trei pornesc într-o călătorie să-l recupereze. La proiecţie vor participa actorul Alexandru Papadopol,  membru al juriului Competiţiei Ceau, Cinema!, regizorul Paul Negoescu şi directorul de imagine Ana Drăghici.

Electrizantul „Belgica”, cel mai nou film al regizorului belgian Felix van Groeningen (cunoscut pentru ultrapremiatul „The Broken Circle Breakdown”), va fi de asemenea proiectat în premieră la Timișoara. Drama urmăreşte reîntâlnirea a doi fraţi, care deschid un bar împreună şi ajung să fie copleşiţi de succesul acestuia, pe fundalul vieţii de noapte belgiene. Felix van Groeningen a fost premiat la Sundance 2016 pentru regia acestui film.



Realizat de Sebastian Schipper, „Victoria” ia spectatorii pe sus, într-o aventură unică. Filmat dintr-un singur cadru, thriller-ul care va închide festivalul la Timișoara, la 16 iulie, urmărește un grup de „băieți duri” și o tânără spaniolă, prin lunga noapte berlineză. „Victoria” a fost răsplătit cu Ursul de Argint la Berlinale în 2015 pentru contribuţie artistică deosebită, iar la Premiile Academiei Germane de Film a fost câștigător la șase categorii: cel mai bun film, cea mai bună acriță, cel mai bun actor, regie, imagine și muzică.



Toate cele trei filme vor putea fi văzute în cadrul a trei proiecţii speciale la Grădina de Vară Capitol din Timişoara.

Ceau, Cinema! aduce de asemenea în atenţie cinematografia portugheză, prin programarea unei selecţii cu cele mai bune scurtmetraje recente premiate de partenerii de la festivalul Curtas Vila do Conde. Regizorul portughez João Rosas va fi unul din invitaţii speciali de la Ceau, Cinema! Născut în 1981, João Rosas a studiat Științele Comunicării și Cinema la Lisabona și Bologna. Are un masterat în Regie la London Film School și a scris trei cărți de povestiri. A realizat un documentar şi câteva scurtmetraje de ficţiune premiate.

Zece scurtmetraje savuroase realizate în Germania, Austria şi Elveţia şi grupate sub titlul „Lecţia de germană” vin la Ceau, Cinema! de la Festivalul Independent Days din Karlsruhe.

Publicul va avea de asemenea şansa să vadă cele trei animaţii din cunoscuta serie estoniană „Lotte”, de Heiki Ernits şi Janno Põldma: „Lotte Goes South” (2005), „Lotte from Gadgetville” (2006) şi „Lotte and the Moonstone Secret” (2011). Intrarea va fi liberă pentru copii.

De o proiecţie specială va avea parte şi documentarul independent „Traceroute” (2016), al artistului şi regizorului austriac Johannes Grentzfurthner, care urmăreşte într-un stil neconvenţional aşa-numita „cultură a tocilarilor” („nerd culture”) în S.U.A..

A treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, la Timișoara și Gottlob (prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat). Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.

În afara proiecţiilor cu intrare liberă anuntate pe ceaucinema.ro, accesul la festival se face pe bază de bilet sau abonament (abonamente pentru întreg festivalul pot fi găsite la librăria Cărturești – Mercy din Timişoara, la prețul de 45 de lei).

Evenimentul este realizat de voluntari, cu susținerea: Vitas România, Kathrein România, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Primăria Gottlob, Autoclub (Centrul Volkswagen Timișoara), Institutul Polonez din București, Institutul Francez din Timișoara, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Centrul Cultural German din Timișoara, Institutul Goethe, Ambasada Portugaliei în București, Institutul Camoes, Transilvania Film, Clorofilm, Filarmonica Banatul, Teatrul Maghiar din Timișoara, Hotel Timișoara, AMBASADA, Rhetoric, Atelier Unu.

Parteneri de imagine: PrintPress, Satimpex, Storm Media.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Parteneri media: Kiss FM, Radio Timișoara, TVR Timișoara, Banatul Azi, Ziarul Metropolis, 24 FUN.

Pentru mai multe informații accesați www.ceaucinema.ro


2 comentarii:

  1. Filmul "Doua Lozuri" mi s-a parut unul foarte bun si plin de umor. Boicotul a adus numai lucruri benefice filmului Nu conteaza decat vizionarea. Am lasat un review al filmului si pe PlanetRate.ro, puteti da si voi o nota sau sa lasati un review aici: https://planetrate.ro/ro/reviews/filme/dou%C4%83-lozuri-%282016%29-41095.html

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.