luni, 26 octombrie 2015

Corespondență Les Films de Cannes II



Ziua a III-a a fost ziua poveștilor, pentru că toate cele trei filme vizionate pot fi încadrate (cu îngăduință) la fantasy.

Merg cu nerăbdare la Tale of Tales și intru în fascinanta lume imaginată de Matteo Garrone, inspirat de o colecție de povești fantastice ale italianului Giambattista Basile. Trei povești îngemănate, cu prinți și prințese, cu căpcăuni, vrăjitoare și monștri marini, trei încâlceli pe care Salma Hayek, Vincent Cassel și John C. Reilly încearcă să le descâlcească. Povestea poveștilor este un film pentru copii mari, chiar dacă o mămică a încercat (până la urmă, fără succes) să îl urmărească împreună cu băiețelul ei.

În completare vine The Brand New Testament  al lui Jaco Van Dormael, propunerea Belgiei la Oscar. O alternativă la ceea știm despre creștinism sau poate doar o continuare? Dumnezeu e belgian și locuiește împreună cu soția și fiica acestora într-un apartament cu 3 camere din Bruxelles. La început a creat orașul, apoi animalele și de-abia apoi omul. Urmează “exodul” fiicei pe nume Ea (în orig.) care nu-și mai suporta tatăl cinic, tiranic și mercantil. Și totul devine o joacă cu mult umor despre cum ar fi lumea  dumnezeită” de fiica demiurgului și apoi de soția acestuia.

La The Lobster (cu casa închisă) am reușit să fac rost de bilet chiar în primul rând. O lume distopică în care persoanele singure au la dispoziție 45 de zile să își găsească partener, altfel fiind transformate în animale. Cred că de asta i-a fost frică și lui Colin Farrel după ce s-a îngrășat vreo 10 kg. pentru (poate) cel mai bun rol al său. Léa Seydoux, John C. Reilly și Rachel Weisz completează distribuția. Cu accente comice, cu flashuri din 1984, primul film al lui Yorgos Lanthimos în engleză căștiga Premiul Juriului la Cannes-ul de anul acesta. Am avut cele mai mari așteptări pentru acest titlu din festival și...mi le-a depășit. (corespondență de Răzvan Băloi)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.