miercuri, 22 iulie 2015

Chuck Norris deschide Ceau, Cinema!

ÎMPUȘCĂTURI FIERBINȚI

Pentru că, bineînțeles, Chuck Norris deschide orice.  Cu capul! Deseară, pe răcoare, Chuck salută Timișoara de pe ecranul Grădinii de Vară. Ne bucurăm să  dăm acest film mult așteptat, care, după ce a fost lansat la Sundance, e proiectat pentru prima oară pentru publicul larg din România (la TIFF a avut o proiecție mai restrânsă). Chuck Norris vs Comunism. Cum zicea un comentator pe pagina noastră de facebook: "Comunismul n-are nicio șansă". Pentru cei care nu și-au achiziționat abonamente generale sau pass-uri pe o zi (de la Casa Artelor), vă recomandăm să veniți pe la 9.30 pentru a lua bilete din timp (costă 10 lei și în preț mai intră și o feliuță de lubeniță proaspătă ). Pentru mulți, această seară este sărbătoare neoficială a VHS-ului, motiv pentru care și-au pregătit și tricouri speciale. Cum e și Valentin Toma (Makunouchi Bento), care își amintește de caseta cu Hot Shot, luată de la un centru de închirieri. Veniți să depănați și voi amintiri. Dar neapărat să dați caseta derulată de la început.





“Chuck Norris vs. Communism”
Marea Britanie-România-Germania
2015, 80 min.
Regie: Ilinca Călugăreanu
Distribuţie: Irina Nistor, Ana Maria Moldovan, Dan Chiorean, Vlad Craioveanu, Mihai Dobrovolschi, Tudor Caranfil, Ioan Gyuri Pascu

Chuck Norris vs. Comunism invită publicul timișorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

La mijlocul anilor ’80, marcaţi de cenzură şi sărăcie, în România s-a dezvoltat şi a crescut o întreagă reţea subterană prin care casete video cu filme occidentale ajungeau pe piaţa neagră. Personaje ca Chuck Norris şi Jean-Claude van Damme, dublate mereu de vocea inconfundabilă a Irinei Margareta Nistor, au devenit parte a realităţii cotidiene.

«Aveam 6 ani când părinţii mei au găsit o cale de a împrumuta un aparat video. Îmi amintesc şi acum toate filmele vizionate pe casete video şi mai ales senzaţia pe care o aveam văzându-le în sufrageria noastră. Era ca şi cum păşeam în altă dimensiune – o lume secretă, magică, liberă. Milioane de alte români au privit filme clandestin, la fel ca noi. Cu toţii am crescut cu impresia că Chuck Norris e mai real decât realitatea care ni se servea în ştirile dictate de propaganda comunistă», povesteşte regizoarea  Ilinca Călugăreanu. 

 

Chuck Norris vs. Comunism spune povestea unei generaţii întregi de români care a crescut privind filme pe casete video. După o proiecție în cadru restrîns la TIFF, documentarul e prezentat pentru prima oară publicului larg din România, la Ceau, Cinema! La proiecție va participa și un invitat-supriză din culisele filmului.


Festivaluri: Sundance 2015, Hot Docs 2015







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.