luni, 20 iulie 2015

Ceau, Cinema! „Afară”. Condamnat la libertate

Prezentat în cadrul festivalurilor DOK Leipzig și One World Romania, documentarul „Afară” („Himmelverbot”/„Outside”), regizat de româno-germanul Andrei Schwartz, aduce în prim-plan un personaj spectaculos, tocmai eliberat din închisorile românești.

Şi lansează, indirect, delicata întrebare: Cât de ușor ne lăsăm manipulați de povești și de cinema? Dublată, imediat, de altele conexe: Care ar trebui să fie raportul dintre un regizor de documentar şi „subiectul” observaţiei sale? Cât de reliable este acesta din urmă şi cât poate aduce la suprafaţă camera de filmat?


Textul încheie seria cronicilor la cele șase filme pe care vi le propunem în Competiția Ceau, Cinema! Timişoara 2015 și ale căror titluri și prezentări le găsiți aici

Gabriel Hrib a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1990, pentru dublu omor comis în Bucureşti. În 2002, regizorul Andrei Schwartz, care realiza un documentar despre deţinuţii din închisoarea de maximă securitate Rahova, l-a cunoscut pe acest bărbat, de a cărui poveste a început să fie tot mai ataşat.

Peste aproape 10 ani, cineastul vine din Germania pentru a-l filma pe Gabriel Hrib în momentul
Andrei Schwartz
eliberării condiţionate şi în încercarea de reaşezare în familie şi, mai ales, în societatea pe care o văzuse ultima dată în timpul lui Ceauşescu.  

Ce urmează este un documentar aparent simplu ca structură, dar care ştie să lanseze fire subterane ce rodesc înspre final. „Afară” este un film personal, în care prezenţa autorului este, pe alocuri, apăsată – cineastul are inteligenţa de a-şi pune în discuţie propriul demers, folosindu-se de relaţia cu personajul.

Vocea regizorului asigură răzleţ, acolo unde este nevoie, un comentariu din off, în limba germană. Atunci când nu-l observă în mediul său, Schwartz intră în dialog permanent, din afara cadrului sau chiar în faţa camerei, cu protagonistul – un personaj carismatic şi imprevizibil. O relaţie în care cineastul lasă impresia că îşi descoperă „eroul” odată cu spectatorii.

În final, atuul incontestabil al filmului este că îndeamnă la chestionarea raportării la ceea ce sistemul judiciar a considerat a fi întruchiparea răului – un criminal. În ce măsură povestea pe care ne-o livrează fostul tânăr teribilist este cea adevărată? Cât de sincer e când spune că vrea să se schimbe? Poate fi iertat? Merită?  
 



Proiecţii:
Joi, 23 iulie, ora 18, Casa Artelor - Sala Studio
Vineri, 24 iulie, ora 16, Casa Artelor - Sala Studio

Sursă foto Andrei Schwartz: Adi Marineci - One World Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.