sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Sfîrșitul RADEF?

FOR SALE? FOR RENT?




Ceea ce scriam acum nici două zile (AICI)  e pe cale să se întîmple. Sfîrșitul RADEF -o instituție muribundă de ani de zile- pare inevitabil. Păcat de oameni ca Maria Bikfalvi (liderul de sindicat), care au încercat să-și facă treaba în ciuda directorilor puși numai pe jaf și pe îngroparea instituției, cu asistența pasivă a Ministerului Culturii, așa cum am scris aici și aici (scriam incă din 2009, ajutați cu informatii de aceeași Maria Bikfalvi). O epocă se sfîrșește, e clar. Nu e clar ce se va întîmpla cu zestrea sărăcită a regiei. Noi cazinouri? Noi afaceri dubioase, ca în cazul Studio? Trecerea de la un prădător la alții? Va renova cineva ultimele cinematografe rămase în patrimoniul RADEF? Le va putea face funcționale și atractive, în contextul competiției cu multiplexurile? Cine își va asuma această misiune și, mai ales, din ce bani? Întrebări la care sperăm să aflăm răspunsuri mai repede de 2 ani (cît a durat de la întrunirea ultimului consiliu RADEF).

Mai jos am extras principalele pasaje din știrea Hotnews:

"Intr-un comunicat citat de Mediafax, Sindicatul Liber RomaniaFilm spune ca a intrat in posesia unui proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG), care prevede fuziunea prin absorbtie a Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor "RomaniaFilm" de catre Regia Autonoma "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS), in timp ce angajatii RomaniaFilm pichetau joi in fata Ministerului Culturii.

Sindicatul precizeaza ca angajatii RomaniaFilm au inceput sa picheteze sediul Ministerului Culturii pe 3 noiembrie, pentru salvarea regiei, pentru semnarea unui contract colectiv de munca, pentru plata salarilor restante, pentru faptul ca nu exista Consiliu de Administratie din 2012 si pentru locurile lor de munca.

De asemenea, Sindicatul RomaniaFilm spune ca se preconizeaza ca acest proiect de OUG va fi aprobat in urmatoarea sedinta de Guvern, fara ca ea sa se afle in dezbatere publica, asa cum prevede legea transparentei decizionale. "Acest proiect nu se afla in dezbatere nici pe site-ul Ministerului Culturii, nici pe cel al Secretariatului General al Guvernului", spune Sindicatul RomaniaFilm.

Maria Bikfalvi, presedintele Sindicatului Liber RomaniaFilm, a spus ca prin acest proiect de OUG se doreste in fapt moartea regiei RomaniaFilm.

"Avem semnale clare ca asta se va intampla. Tot ce am spus noi in decursul timpului s-a adeverit. Ca pe dumnealor nu-i intereseaza altceva decat sa instraineze aceste imobile (cinematografele, n.r.). Practic nu-i intereseaza destinatia lor", a spus Maria Bikfalvi.

Ea sustine ca este vorba despre "o mafie imobiliara", iar cladirile RomaniaFilm, care gazduiesc sali de cinema, vor fi praduite in campania electorala de primari, carora le-ar fi fost promise de premierul Victor Ponta, ce ocupa si functia de ministrul interimar al Culturii si este si candidat al PSD la alegerile prezidentiale.

Maria Bikfalvi a mai spus ca, la sediul RomaniaFilm, care este la cinema Patria din Bucuresti, vin oameni trimisi de primarii, pentru a prelua cinematografe din patrimoniul regiei. Bikfalvi a dat ca exemplu o persoana care ar fi venit in acest sens de la Craiova.

"Si vin si zic ca au venit sa le ia. Pai cum sa le iei domn'e, asa pur si simplu sa-ti dam cheile de la cinematograful Craiovita din Craiova?

De asemenea, Maria Bikfalvi i-a cerut ministrului Culturii, care in prezent este Victor Ponta, "sa-si asume moartea" regiei RomaniaFilm.

"Sa si-o asume. Pentru ca premierul, la un moment dat, spunea ca pe el il intereseaza si 10 locuri de munca. La RADEF RomaniaFilm vor fi 181 de salariati care vor ramane fara locuri de munca. Dar, din pacate, dumnealui nu-i pasa. Dumnealui a promis aceste cinematografe ca trebuie sa plece catre primarii. Acum mai nou pleaca cinematografele catre RA-APPS si RA-APPS le va da catre primarii", 

Ea a mai spus ca aceste lucruri se intampla in ciuda faptului ca Ministerul Culturii era obligat sa initieze procedura de preluare a cinematografelor deja date unor autoritati locale, pentru ca acestea nu le-au reabilitat si nu le-au pus in functiune in patru ani, asa cum prevedea Lege 303 din 2008.

"Din pacate, nu se doreste a se face lumina. Ministerul nu doreste, vrea sa ascunda gunoiul sub pres. Toate mizeriile lor vor sa le bage sub pres, ca sa nu raspunda. Dar vor raspunde. Intr-un final vor raspunde, pentru ca nici noi nu vom lasa lucrurile asa. Vom face plangeri penale impotriva tuturor ministrilor care au adus regia in aceasta situatie, pentru ca ei se fac vinovati de moartea acestei regii. Ei si numai ei".

Pe de alta parte, in comunicatul RomaniaFilm se mai spune ca "incepand cu anul 2012, de cand Consiliul de Administratie a fost revocat ilegal de catre domnul Puiu Hasotti, ministrul culturii de la acea vreme", sindicatul a spus in repetate randuri ca, de fapt, se urmareste distrugerea regiei.

"Am spus ca se doreste transferul activelor administrate de regie, sali si gradini de cinematograf, catre RAPPS. Acum avem dovada certa ca nici pana in ziua de azi aceasta idee nu a disparut, acesta fuziune fiind singura solutie pe care Guvernul si Ministerul Culturii o pot gasi, pentru a instraina un patrimoniu imobiliar foarte dorit de clientela partidelor politice aflate la guvernare".

In ultimii doi ani, Sindicatul Liber RomaniaFilm a transmis catre Ministerul Culturii un numar impresionant de adrese, prin care sesiza multitudinea problemelor generate de lipsa Consiliului de Administratie, adrese la care nu a primit, invariabil, raspuns. "Este important de spus ca aceasta situatie a fost initiata in momentul in care domnul Victor Viorel Ponta (actual ministru interimar al Culturii) a preluat conducerea Guvernului Romaniei"

In comunicat se mai spune ca, prin desfiintarea RomaniaFilm, "se distruge de fapt cinematografia romana, pentru ca filmele romanesti nu vor mai avea ecrane pe care sa se poata viziona. Degeaba toate cinematografele vor fi preluate de primarii, acestea nu vor face niciodata activitate de difuzare de film. Spunem asta avand certitudinea faptului ca, din cele 107 cinematografe predate catre primarii din anul 2009 pana in anul 2011, doar 5 functioneaza ca cinematografe si, desi aveau obligatia prin lege de a face investitii si de a mentine obiectul de activitate, primariile nu au respectat legea". (Hotnews, 7 noiembrie)

Suntem foarte curioși ce va urma. Cît de curioși? Exact ca în poza asta de curioși...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.