duminică, 23 martie 2014

Grand Budapest Hotel. Taxidermistul vesel

"AIR DE PANACHE"


Grand Budapest Hotel a ajuns la multiplex (se mai întîmplă și minuni). Dacă vă luați bilet trebuie să știți un lucru: nu veți primi un bilet la film. Veți primi acces, timp de 100 minute, în parcul de distracții/ parcul de aventură/ parcul tematic: AndersonLand.

Filmele lui Wes Anderson sunt exemplul cel mai bun că ne mai putem bucura de copilul din noi. Te simți ca atunci cînd te uitai la filme cu detectivi sau citeai romane polițiste în copilărie. Ex: Life Aquatic with Steve ZissouThe Darjeeling LimitedFantastic Mr. Fox, Moonrise Kingdom etc. 

Wes Anderson e specia aceea rară de regizor care nu face un film, face o lume 
În cazul lui, o lume bizară, excentrică, amuzantă, stilată, "cu panaș".
În cazul de fata, Republica Zubrowka, țară fictivă din Mitteleuropa, combinație de Cehoslovacia cu Austria sau Polonia etc, cu capitala la Lutz, o țară în care Gogol Bordello s-ar simți acasă. Wes Anderson e un arhitect de lumi imaginare, unic în filmul contemporan 

La G.B.H. am admirat construcțía minuțioasă a fiecărui cadru (poți să le înrămezi), de la tapetul hotelului din titlu ("o instituție"), la pata de pe obrazul lui Saoirse Ronan, de la cutiile de bomboane până la tatuajele deținutului Harvey Keitel, de la penele lui Ed Norton la cizmele lui Willem Dafoe (adevărate personaje). Grand Budapest Hotel este un film "de designer". Detaliile suculente și aproape invizibile sunt pilonii unei lumi imaginare credibile.

Dar ce e nou pe lângă această grijă obsesivă pentru detaliu (și pe lîngă Bill Murray, Owen Wilson, Tilda Swinton, Jason Schwartzman etc)?

Grand Budapest Hotel e un film despre Europa și istoria ei zbuciumată, o dioramă comică și nostalgică adusă unei lumi flamboaiante, apuse. Wes Anderson reușește să "împăieze" personaje și vremi. Face asta fără cea mai mică urmă de morbiditate. E un taxidermist vesel și jucăuș.



S-a inspirat din scrierile lui Stefan Zweig (mare oponent al regimului nazist), lucru care se reflectă în film. Miroase ca și cărțile scrise de Bohumil Hrabal și Jaroslav Hašek. Are gust de umor ceh si vechi comedii cehești (sau de Balul Vampirilor, spoof-ul simpatic al lui Polanski). Și sună la marele fix, pe muzica lui Alexandre Desplat și Osipov State Russian Folk Orchestra. Cel mai important: e o comedie pe toate gusturile.

Cu această ocazie am inventat "Wes next?", un joc în care trebuie să ghicești ce actor celebru va apărea în următoarea scenă. Distribuția e stelară, chiar și în cele mai mici roluri din film (ex: Lea Seydoux, Mathieu Amalric) și asta contribuie la veridicitatea lumii imaginare. 

Grand Budapest Hotel are poate "prea mult "parfum", cum se spunea despre monsieur Gustave/Ralph Fiennes, maestru de ceremonii, sufletul/motorul poveștii, plin de grație și amator de parfumuri scumpe, ciocolată și femei țapene, de peste 80 de ani. Toată atmosfera e contaminată de air de panach (Anderson a comandat crearea unui parfum pentru premiera filmului, ca să vedeți pînă unde merge obsesia/nebunia pentru detaliu).

Parfumul acesta, tonic, înțepător, iute, îl simți în nări multă vreme după ce părăsești parcul de distracții. Mă rog, sala de cinema. (cronică scrisă la cald si la patru mâini, de Lucian Mircu și waka_x).






5 comentarii:

  1. BONUS:
    Wes Anderson: A Mini Documentary
    https://vimeo.com/76079487

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. BONUS b:
      Wes Anderson // Centered
      https://vimeo.com/89302848

      Ștergere
  2. Cand apare rip? As dori sa revad pe repeat urmarirea sanie vs. ski. Una din cele mai funny si cartoonish scene ever. Jos clopul pentru Wes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate nu primim comunicate de la ripuitori. Stam si noi geana pe surse. Iti sugeram sa faci la fel ;)

      Ștergere
  3. BONUS c:
    Designing for The Grand Budapest Hotel
    http://www.creativereview.co.uk/cr-blog/2014/march/grand-budapest-hotel

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.