vineri, 15 noiembrie 2013

Primăria Timișoara ne dă un răspuns vis a vis de înființarea unei cinemateci la Timișoara

Asociaţia Marele Ecran, Pelicula Culturală și Asociația Camera 4 au primit un răspuns săptămâna aceasta de la Primăria Municipiului Timișoara, la proiectul depus în data de 9 octombrie 2013, pentru înființarea unei cinemateci la Timișoara.

În scrisoarea trimisă, Primăria subliniază implicarea pe care a avut-o în ultimul an în susținerea proiectelor ce vizează promovarea filmului european, românesc și de autor precum și interesul ei pentru crearea unei cinematograf de artă în orașul nostru.

Deoarece discuțiile cu RADEF sunt blocate de câteva luni în lipsa unui consiliu de administrație, Primăria a declarat că există discuții avansate pentru alocarea unui alt spațiu pentru înființarea acestui proiect.

„De asemenea, susținerea de către autoritatea publică locală a acestui proiect implică pe lângă atragerea de fonduri europene, (...) și susținerea financiară de către bugetul local, care va fi cuprinsă în exercițiul bugetar al anului 2014.” a declarat domnul Vice-Primar Dan Diaconu.

„Mulțumim primăriei pentru răspunsul dat și pentru sprijinul acordat până în prezent la promovarea filmului european, românesc și de autor la Timișoara. Considerăm însă că efortul trebuie continuat pentru ca acest tip de filme să aibă o casă permanentă în orașul nostru și nu ocazional, în condiții improprii, în diferite locuri din oraș. Timișoara merită să fie în primele 3 orașe din țară și în ce privește filmul de calitate!“ au declarat inițiatorii proiectului.

Având în vedere că în primăvara anului viitor urmează să se lanseze linii de finanțare care vizează dezvoltarea de noi cinematografe, solicităm primăriei să ia o decizie privind spațiul destinat înființării acestuia, până în februarie anul viitor, pentru a putea accesa cu succes respectivele fondurile.

Este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană alocă o atenție deosebită pentru sprijinirea cotei de piață a cinematecii europene (distribuția filmelor europene reprezentând 30% din piața filmelor din Uniunea Europeană), precum și acțiunilor de creștere a audienței pentru filmul de autor, european, dar și non-european.[1] De asemenea, este important să creem acest spațiu pentru a susține candidatura orașului la titlu de Capitală Culturală Europeană într-o manieră serioasă, care să dovedească continuitate, cu un impact pozitiv de lungă durată asupra obiectivelor de dezvoltare economică, socială, turistică și urbană.

Inițiativa înființării unei cinemateci la Timișoara este susținută de o serie de instituții de cultură locale și naționale printre care Institutul Francez, Ambasada Spaniei în România, Institutul Polonez din București, Consulatul General al Serbiei la Timișoara, Consulatul General al Germaniei la Timișoara, Festivalul Plai, Atelier 1.

Pelicula Culturală împreună cu Asociația Marele Ecran și Asociația Camera 4 au creat un chestionar online pin care strânge semnături pentru susținerea proiectului înaintat primăriei pentru înființrea unei cinemateci la Timișoara. Vă invităm să vă exprimți opinia și să-l daţi mai departe celor interesați.


Un comentariu:

  1. ai dreptate. nu e un raspuns de vis. e un raspuns de vis a vis ... status quo trist.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.