luni, 25 noiembrie 2013

Degringolada

"SE DESFASOARA GOGOSERII" 


2008: Guvernul hotaraste ca salile de cinema aflate în administrarea R.A.D.E.F. sa treaca în domeniul public al consiliilor locale. Si au trecut 107 cinematografe. Cu 3 exceptii, autoritatile locale au ignorat obligatiile pe care le aveau, de a pastra aceste spatii pentru proiectia de film. 

2010: Guvernul opreste transferul cinematografelor de la R.A.D.E.F. (Regia Autonomă de Distribuire şi Exploatare a Filmelor) spre autoritatile locale.  

2013: Vicepremierul Liviu Dragnea insista sa includa cinematografele în procesul de descentralizare şi să le treacă din nou în subordinea consiliilor locale. 

Nu mai intelegeti nimic? 

Stati asa, ca in 14 octombrie a.c. apare un raport al R.A.D.E.F. care arata concret care mai e situaţia cinematografelor, respectiv ca nu prea mai e mare lucru de...descentralizat. 

Are cuvantul vicepremierul Dragnea: “NU se transferă clădirile cinematografelor, pentru că majoritatea acestor imobile sunt afectate de contracte de închiriere, iar în aceste clădiri, care sunt prinse în evidenţă ca şi cinematografe se desfăşoară gogoşerii, cofetării, cluburi, discoteci şi alte activităţi de cultură de acest gen...”. 

Asadar, pana la noi ordine, cinematografele nu se mai descentralizeaza. Ati putea zice ca recenta Petitie a Cineastilor a avut succes (nume grele din cinematografie, intre care Ada Solomon, Tudor Giurgiu, Cristi Puiu, propuneau ca 26 de sali din cele 37 ramase sa fie reunite intr-o retea de difuzare a filmelor de arta, in subordinea CNC  -Centrul National al Cinematografiei- si a Ministerului Culturii). 

Dar nu este o victorie a cineastilor, nici a RADEF, a nimanui. In continuare, pierd oamenii care vor sa vada si alte filme in afara de ce ruleaza in multiplexuri. Pentru ca nu apar alte solutii viabile, concrete. In continuare sunt condamnate la paragina, asa cum spunea alalteieri Ada Solomon la radio. O spune si Cristi Puiu: "...la CNC este o degringolada acum, e degringolada in Ministerul Culturii si se iau decizii anapoda, asa, dupa ureche".

Degringolada va continua cata vreme situatia nu se lamureste printr-un cadru legislativ fara ambiguitati (care sa nu mai lase spatiu pentru jonglerii). Pentru autoritati (locale sau nationale) acesta cinematografe au fost privite de-a lungul anilor mai mult ca afaceri imobiliare (cladirile fiind situate in pozitii centrale, ravnite de afaceristi) si bomboane pentru clientela politica, decat ca locuri unde "se desfasoara cultura". R.A.D.E.F., (care acum are obraznicia sa strige Hotul!) este regia care a adus (mai mult sau mai putin intentionat) cinematografele in situatia de a "desfasura gogoserii", inchiriind cinematografele sau instrainandu-le in urma unor tranzactii  dubioase. 

Exemplul cel mai recent si mai flagrant este cu cinema Studio din Timisoara, ultimul cinematograf care s-a inchis in oras (localizat in punctul 0 al urbei). Din informatiile aparute in presa si din interpelarea pe care un deputat timisorean a facut-o la Ministerul Culturii reiese ca Studio ar fi fost folosit drept monedă de schimb de către R.A.D.E.F., care ar fi avut de achi­tat 200.000 de euro datorie unei femei, locatara într-un bloc de nefami­lişti. Doamna respectiva a devenit proprietara Studio anul trecut. Inca nu se cunosc imprejurarile prin care o regie de stat se poate imprumuta de la o persoana particulara, dar speram ca se cerceteaza. In raportul din octombrie, in dreptul cinematografului Studio e trecuta acum firma SC TOKA Imobiliar, firma inregistrata in Timisoara. 

Ce cautam noi in toata povestea asta?

Incep sa ma intreb si eu. Dupa cum probabil ati aflat deja (in vreo zece randuri), am depus un proiect de cinemateca la Primaria Timisoara. Am anuntat cat se poate de deschis ca ne gandim la unul din cinematografele din patrimoniul R.A.D.E.F. care ar fi revenit Primariei. Dar a venit noua rasturnare de situatie (a patra, in cinci ani). Dupa care, puteti sa uitati...

Saptamana trecuta am primit un chestionar de completat din partea Institutului Intercultural Timisoara pentru "studiul ofertei culturale locale".  Au fost mai multe intrebari cu privire la problemele cu care ne confruntam. Azi am citit din nou raspunsurile mele si am observat ca o idee se repeta aproape obsesiv: 

 "...legislatia culturala in ceea ce priveste domeniul cinematografelor este atat de deficitara, incat a permis ca, in 20 de ani, din reteaua de cinematografe de stat (R.A.D.E.F.) sa nu mai ramana decat 1 din 13 cinemauri cate a avut Timisoara"

"...daca s-ar clarifica la nivel central situatia vechilor cinematografe de stat, daca s-ar crea o retea de cinemateci la nivel national care sa fie viabila, atunci ar fi sperante. Deasemenea, situatia trebuie clarificata la nivel local si puse baze noi, clare si solide...

"...nimic coerent si de durata nu se poate face fara elaborarea unei strategii culturale nationale, in cadrul careia sa functioneze o astfel de cinemateca"...

"...actuala legislatie romaneasca in domeniul culturii intretine incoerenta si imposibilitatea de a face proiecte/planuri /prognoze pe termen lung, descurajeaza initiativa in domeniul culturii". 

Cata vreme lucrurile vor merge in continuare ca un ping-pong cu peretele (intre diverse institutii, ministere, municipalitati, regii si guverne), cu regulile schimbandu-se de la o luna la alta, iar cei care le incalca scapand nepenalizati, noi zicem pas. Preferam sa stam pe tusa inca 20 de ani decat sa intram intr-un asemenea joc.  

9 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Politicianul roman e practic un smenar, care joaca "alba-neagra" in fata noastra, cu noi, pentru noi. Inclusiv cu fostele cinematografe. Problema si mai mare e alta - de ce nu se formeaza un grup serios care sa ajute la lobby si la popularizarea planului de Cinemateca !? E nevoie de ajutor si multa munca, de la mic la mare, fiecare cu puterile si abilitatile sale. Dupa atatia ani de mizerie, nu mai sunt surprins de politicieni. Dar inca sunt surprins neplacut de "fani" si simpatizanti (ai filmului in general, nu neaparat ai Marelui Ecran). Care se fofileaza si refuza sa raspunda atunci cand e nevoie ...Si e nevoie, dupa cum puteti citi mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  3. E nevoie sa desfasuram si gogoserii - mai ales gogoserii. Eu as trece gogoseriile in Patrimoniul National. Vorba asta cu "se desfasoara gogoserii" ma duce cu gandul la un posibil basm romanesc, in care, Imparatul desfasoara gogoserii cu niste boieri. Si cu Ileana Osanzeana pentru ca, nu-i asa, atomul romanesc nu s-a nascut la Big Bang, ci la gang-bang aka gogoserii.

    RăspundețiȘtergere
  4. @waka_x

    Ma astept sa fiu dezamagit de politicieni, asta nu-i nicio surpriza

    Ceea ce ma surprinde si pe mine e lipsa (aproape) generala de reactie a oamenilor

    Uneori un simplu like nu ajunge.

    RăspundețiȘtergere

  5. Pe de alta parte, inteleg lipsa de reactie.

    Oamenii sunt ori satui si scarbiti peste masura de degringolada asta, ori nu mai stiu ce sa creada (sunt stupefiati, de fluxul asta aiuritor de stiri proaste, bulversante, care au devenit, din pacate, norma.

    RăspundețiȘtergere
  6. http://www.youtube.com/watch?v=3lvTSss9KkE

    RăspundețiȘtergere
  7. @anonim

    :))

    Yeah, we suck it everyday!

    Din pacate
    si din toate directiile: stat, fisc, gaz, curent, job, you name it

    Singura iesire e...iesirea din sistem,
    ca sa n-o mai "suck it", unless you want it...


    RăspundețiȘtergere
  8. In Cluj-Napoca se demonstreaza ca se poate.nu stiu de unde au strans bani,dar exista doua cinematografe unde se dau filme de arta si in care conditiile sunt ireprosabile...confort,sunet,imagine de nota 10...

    vorbesc de Cinema Victoria si Cinema Piersic.

    si efectul se vede...salile nu sunt pline la fiecare proiectie,dar lumea merge.De exemplu,am fost seara de la 20 la Cainele Japonez..Au fost vreo 20-30 de persoane desi era a treia saptamana in care filmul era proiectat

    RăspundețiȘtergere
  9. @Adi Crainic

    Da, Adi, ce sa mai zicem?

    Ferice de clujeni
    si de tine ":)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.