marți, 13 august 2013

Stele de cinema


Data stelară: 13712,22. Coordonate spaţiale: Gărîna, Terra. Proprietarul pensiunii unde am stat are un telescop astronomic de amator. Era prima dată cînd priveam cerul printr-un asemenea instrument. Acum regret că nu am făcut-o mai repede. Nu vă gîndiţi că am văzut "Kripton" sau alte galaxii de „far far away“. Am văzut doar Luna noastră cea de toate nopţile şi craterele ei. Suficient ca să înţelegi cît de frumos şi misterios e universul. E “magia realităţii”, cum îi spune savantul Richard Dawkins. Un spectacol uimitor, care întrece orice film. 

Data stelară: 13814,20 (adică mîine seară de la ora 20) puteţi trăi ambele desfătări vizuale. Pelicula Culturală vă invită la un picnic cinematografic sub stele, la Observatorul Astronomic din Timişoara (str. Axente Sever). Nu se putea un loc mai bun pentru proiecţia a două documentare despre explorarea universului. Cu ochii pe cer (2009) şi Europa catre stele (2012) sunt regizate de Lars Lindberg Christensen, Şef al departamentului de educaţie din cadrul Observatorului European de Sud (ESO). 

Filmele prezintă povestea curiozităţii cosmice, a curajului şi perseverenţei de a descoperi unele din misterele Universului. Proiecţia va avea loc în curtea plină de vegetaţie a observatorului, deci veniţi cu pături sau izolire. După filme, instrumentele astronomice din dotarea Observatorului stau la dispoziţia publicului. Dacă vremea e favorabilă vă puteţi bucura şi de spectacolul Perseidelor, ploaia anuală de meteori care atinge apogeul serile astea. Accesul pe baza de rechizite scolare. Detalii aici.



Un comentariu:

  1. frumoasa locatia, sunt curios si de filme...mi se pare usor stupida conditia de intrare, pe baza de rechizite.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.