marți, 2 iulie 2013

De ce e inutila mantia lui Superman (5 argumente)

PURURI TINAR INFASURAT IN MANTIA-I


Fanii eroului imi vor spune ca fara mantia rosie Kal-el Clark Kent ar fi incomplet. Ar fi ca Scufita Rosie fara scufita. In ciuda argumentelor sentimentale, biografice sau mitologice (ca asa era moda la el pe planeta, ca o poarta ca sa nu-l confundam cu Spiderman, ca e reminiscenta a mitului cavalerilor medievali), nu sunt convins de necesitatea accesoriului. Mantia lui Superman este inutila din motive de ordin practic si care tin, in mare, de legea gravitatiei:

1. I SE FALFAIE. In zbor, mantia ii flutura in aer. Si ca orice material care flutura este incontrolabil. Mai ales la zborul pe orizontala la viteza de croaziera, prin curenti puternici de aer. Nu cred ca vrei sa ti se lipeasca pe fata cand mergi cu Mach 2 prin spatiul aerian israelian. Venind din partea asa-zisului salvator al planetei, aceasta neglijenta mi se pare o dovada de iresponsabilitate. Si sa nu-mi spuneti ca poti controla miscarile unei pelerine, ca e superpelerina sau o pelerina "inteligenta". Poate ca kriptonianul e facut dintr-un aliaj special, dar o pelerina e o pelerina. Pericol de accident de munca.

2. AFECTEAZA VIZIBILITATEA. "Da, cateodata ma orbeste, da uite ce frumos atarna". Ratiunea paleste in fata factorului estetic. E usor sa ne imaginam ca Superman, cu vederea lui laser, poate sa vada daca ii vine ceva din spate, dar mantia mereu fluturanda ii reduce considerabil campul vizual. Ce faci, Superman, daca iti vine din unghiul mort un Wizzair sau, sa zicem, o barza? Nu te gandesti la fauna? Cu ce esti tu mai presus fata de beizadelele care intra cu bolidul pe plaja sa se dea mari? Pana la urma, si tu esti baiatu lu tata. Sa-ti fie rusine, Superman! 

3. MAGNET PENTRU INSECTE. Ati mers vreodata vara cu bicicleta in viteza? Atunci sigur ati observat cum s-au lipit pe voi zeci de musculite. Imaginati-va cum trebuie sa arate capa lui Superman dupa o zi de munca. Ca o banda cu lipici pentru muste. Ceea ce sigur scade din prestanta eroului intr-o confruntare unu la unu. "Hey, Superman, vezi ca ai o buburuza pe tine! Mwuhahaha!"  

4. TE STANJENESTE. Pe pamant, se poate impiedica oricand in ea, ca o mireasa intr-un voal prea lung. Orice instructor de lupte v-ar spune ca atunci cand faci miscare (iar omul de otel face miscare, nu gluma) un asemenea accesoriu te incetineste, te incurca. Dovada e chiar in film, cand in inclestarea finala cu Zod, generalul isi leapada capa lui neagra (o fi totusi portul popular de pe valea Kryptonului) si ramane intr-un splendid costum mulat de spandex. E ca si cum iti dai jos sacoul si iti sufleci manecile de la camasa inainte de o bataie in fata crasmei. Daca mantia ar fi doar pentru a face o prima impresie frumoasa, pentru o intrare spectaculoasa, pentru a da bine la jurnalistele cu apetit pentru senzational, as intelege. Dar cand incepe actiunea, trebuie lepadata, asa cum isi lasa Messi treningul la vestiare.

5. NU MAI E LA MODA. E datata din perspectiva fashion. In anii '70-'80 (cand a aparut Superman cu Christopher Reeves) se purtau chestiile evazate, largi, care atarnau. Am vazut ca restul costumului e adus la anul 2013. Fibre rezistente, sintetice, care arata bine. Genul de materiale pe care le vedeti la sportivii de performanta, de la F1 la maratonisti. Dar mantia arata tot ca o draperie improvizata dintr-o cortina mai veche de la teatrul din Barlad. Ca sa fie in ton cu vremurile, ar trebui micsorata si purtata ca o esarfa in jurul gatului. Nici nu stiu daca e mai bine pentru Kal-el sa arate ca un hipster sau ca un ratacit in timp. 

Sunt doar cateva argumente in sprijinul ideii ca mantia e un deseu evolutionar. E ca o coada, un apendice sau o masea de minte. Ca sa evolueze, Superman trebuie sa scape de ea. Toate ideile astea mi-au venit in timp ce ma uitam la Man of Steel.

Am fost la film cu copilul. Cu copilul din mine. Superman 1978 a fost unul dintre primele filme pe care le-am vazut la cinematograf, la 6 ani. Mi-amintesc si acum socul pe care l-am trait atunci la cinema Parc (actualmente club Le Cinema). Superman m-a facut sa cred ca totul e posibil. 

Superman 2013 ne-a dezamagit si pe copil si pe adult. Si nu e doar mantia aia. Nu e vorba nici de nostalgie, pentru ca nu mai tineam minte aproape nimic din primul (au trecut totusi 27 de ani). Filmul arata bine si are adancimea de 3D, dar in rest e plat si la fel de lipsit de gust ca un produs de fast-food. E pompos si deseori ridicol, ca atunci cand ClarKalel intra intr-o biserica si chiar deasupra lui, intr-un vitraliu, e Isus. Si el trimis de tatal sau sa ne salveze lumea. Ca metafora sa fie si mai evidenta, Isus din vitraliu are o...MANTIE rosie.

Intr-o discutie ulterioara cu Richie am inteles ce e de fapt Superman. O franciza exact ca McDonalds care se adapteaza la fiecare noua generatie. Man of Steel e de fapt un McPuishor in ambalaj nou. L-au tunat, l-au invesmantat cu o "mantie" vizuala si stilistica moderna, ca sa arate la fel de cool ca fratele Batman. E un update si atat. 

7 comentarii:

  1. un comentariu şugubăţ la un film demn de mst3k (sau Rifftrax-ul zilelor noastre). ma inchin pana imi flutura mantia de prosciutto afumat si imi cade din cap casca de erou din foi de ceapa uriasa !

    RăspundețiȘtergere
  2. garderoba Superman v-a fost oferita cu darnicie de Liberace.
    http://www.youtube.com/watch?v=jk9vsu8KUcY

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Anonimule
    si multumesc Predrag (you rest my case :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Capa (mantia) face parte din iconografia super-eroilor DC comics. Evident ca este total impractica (desi Chris Nolan a facut-o incredibil de functionala pe cea a lui Batman). In cazul lui Superman insa denota exact persoana menita sa poarte asa ceva: un individ important, special, iesit din comun, "zeu intre oameni". Si arata oricum f cool. Sa renunti la ea ar fi ultimul pas catre renegarea originii acestui personaj atat de longeviv. Am inteles chestia cu chilotii, subiectul preferat al trollilor. Dar capa, shortul pe exterior si cizmele erau un outfit de carnaval care semnaliza vizual prezenta unui om extrem de puternic: "the strongest man". Oricat de ridicol ar parea asa a crescut acest personaj. Cu totii stiam si acceptam ca universul lor e diferit de cel in care traim motiv pentru care ridicolul era trecut cu vederea. Acum ii deconstruim. Pe masura ce eroii imaginari sunt smulsi din lumea lor si adusi in cea reala - probabil dintr-o lipsa tot mai acuta a unor eroi vii sau a unor exemple bune de urmat - se purcede la dezbracarea lor de toate accesoriile care intr-o realitate supusa legilor fizicii si cutumelor sociale ar ingreuna cu stridenta lor aceasta tranzitie. Intr-un fel si ei evolueaza odata cu societatea care i-a creat.. Cine stie daca Superman din 2038 va mai avea capa sau simbol si nu va fi doar hipsterul Clark Kent cu esarfa rosie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, Richie, înţeleg iconografia,
    dar cum facem cu...cinematografia?

    Dincolo de mantii, cape si alte accesorii
    aici nu prea mai e mare lucru

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu domle, eu as purta-o daca m-ar face sa zbor! Adevaru-i ca sunt multe lucruri care te fac sa zbori iar mantia nu e unul din ele.
    Concluzie: Superman fara mantie e ca mandra fara ie.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.