luni, 26 martie 2012

Cinecultura: ziua unu


Din dragoste cu cele mai bune intenţii deschide, azi la Timişoara, festivalul Cinecultura (ora 19.00, Aula Magna, Universitatea de Vest). Premiat la Festivalul de la Locarno în 2011 pentru regie şi cel mai bun actor, filmul aduce în prim-plan drama unui tînăr care se luptă cu el însuşi atunci cînd se confruntă cu o situaţie tensionată.

Alex (Bogdan Dumitrache) primeşte un telefon de la tatăl său care îl anunţă că mama lui a făcut un accident cerebral. Alex fuge la spitalul de provincie în care e internată aceasta (Nataşa Raab) şi de aici începe preocuparea nevrotică pentru buna îngrijire a pacientei. Gîndul că îşi poate pierde mama ia proporţii cosmice şi detaliile practice devin un important instrument de tortură pentru fiul excesiv de grijuliu.

Reuşita filmului se datorează cu siguranţă interpretării realistice a lui Bogdan Dumitrache, personificînd copilul sfîşiat de inerenţa pierderii părinţilor şi a Nataşei Raab care a întrupat toate mamele: uneori optimiste, alteori dificile, dar cu porniri altruiste şi de sacrificiu. Nu trebuie uitat nici Marian Rîlea, într-un rol care îi vine mănuşă. Sau Adrian Titieni în rolul doctorului care prescrie pe lîngă medicamente şi nişte Nana Mouskuri. Funfact: Titieni a mai fost doctor şi în Moartea Domnului Lăzărescu. Dar DDCCMBI nu e alt MDL, cele două filme neavînd nimic de împărţit, în afara decorului spitalicesc mizer.

Regizorul şi scenaristul Adrian Sitaru a dezvoltat nesiguranţa, angoasa şi drama într-o declaraţie de dragoste sinceră a fiului către mama sa. Apoi mai e, desigur, şi felul în care ţine camera, obiect care preia pe rînd punctul de vedere al diferiţilor subiecţi implicaţi în acest "thriller psihologic complex" (indieWIRE). Mă rog, nu i-aş spune chiar thriller, dar "psihologic complex" este.

Filmul va fi prezentat de lectorul universitar şi regizorul (proaspăt premiat de Uniunea Cineaştilor pentru film experimental) Gheorghe Şfaiţer.
later edit: Adrian Titieni tocmai ce a luat premiul Gopo pentru rol secundar.
si Bogdan Dumitrache pentru rol principal

2 comentarii:

  1. Buna, si eu doresc sa merg la presentarea filmului Simon Konianski si sunt curios de atmosfera de la festival - e multa lume interesata de aceste filme?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ieri la deschidere sala a fost aproape plina. Atmosfera e cea de sala de cinema, doar vizionam un film, la care se adauga minutele de introducere a programului si a filmului respectiv. Avand in vedere ca Simon Konianski e un film francez ma astept sa fie lume destul de multa..

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.