marți, 27 martie 2012

Cinecultura: ziua a doua

Astazi la Cinecultura se pare ca e ziua filmelor cu tema istorica.

Programul incepe la ora 16.00 in galeria Mansarda, cu Le Destin (Destinul, regia: Youssef Chahine, Egipt, 1997), un film despre destinul filosofului Averroes si despre ideile sale, care i-au supravietuit.

De la 18.00, hajde in Aula Magna la Ivkova Slava (Ospatul lui Ivko, regia: Zdravko Sotra, Serbia & Muntenegru, 2005 ), o comedie plasata in contextul furtunos al eliberarii ultimelor teritorii sarbesti de sub ocupatie turca.


Daca locuiti sau ati trecut prin judetul Hunedoara, cu siguranta ati remarcat numele unui lant de magazine de haine second-hand: "Visul Imaginatiei". Multa vreme m-am intrebat ce o fi insemnand asta. Oare ce viseaza imaginatia? Acum stiu. Visul imaginatiei e un film ca El Laberinto del Fauno (Labirintul lui Pan, regia: Guillermo del Toro, Spania, 2006). Cu incepere de la ora 20.00, nu ratati "cel mai bun film al lui Del Toro" -in cuvintele regizorului- sau "big-bang-ul sau" - in cuvintele prietenului Alfonso Cuaron.

Stephen King spunea ca "e cel mai bun fantasy de la Vrajitorul din Oz incoace". O pelicula feerica/feroce, in care granitele dintre lumea imaginatiei si lumea reala nu sunt trasate clar. Pentru a reda violenţa pură, Del Toro a rememorat scene din Mexicul natal. Martor la o bătaie de stradă, e uimit când un tip îl loveşte pe altul în faţă cu o sticlă şi sticla nu se sparge! Apoi tipul loveşte iar şi iar...E numai una din scenele din film care ilustreaza ideea ca oamenii sunt uneori mai ingrozitori decat capcaunii sau alti monstri. Pe cat e de sumbru, pe atat e de inaltator, ca sa citez cuvintele de pe afis: "Inocenta are o putere pe care Raul nu si-o poate imagina".

In lumea inchipuita si desenata de Guillermo del Toro (de la scenografie si imagine pana la machiaj) intri altfel printr-un ecran mare. Am bucuria sa prezint deseara Labirintul lui Pan in Aula Magna a Universitatii de Vest. Dupa care trebuie sa alerg la TVR Timisoara unde sunt invitat, impreuna cu Marian Radulescu, la emisiunea Vezi ce-ti doresti (realizator: Ioana Achim). Cu incepere de la 20:30 vom vorbi despre "visul imaginatiei" noastre, de a exista o cinemateca la Timisoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.