vineri, 7 octombrie 2011

Trailerul zilei: Crulic

Dupa foarte multa vreme in care am crezut ca si-a dat obstescul finish, animatia romaneasca da semne de reanimare: Crulic - Drumul spre dincolo.

"Povestea tragică a românului decedat într-o închisoare din Polonia, după luni de greva foamei, a fost reconstituită de Anca Damian din documente, mărturii, fotografii, filmuleţe. Vizual, acest puzzle a fost recompus utilizând tehnici diferite de animaţie. Crulic conţine animaţie 2D tradiţională – cadru cu cadru – cut out animation, stop-motion, motion graphics, colaje, desene peste fotografie, dar şi 3D, în special la decoruri. Personajele din secvenţele animate 2D au fost desenate cu mâna, apoi scanate şi colorate pe computer. "

Lucrul a durat 1 an. Desi creat cu resurse limitate (aprox 290.000 euro), Crulic a facut turul unor festivaluri importante, unde pare-se ca s-a bucurat de o receptare pozitiva. "Animatia este in mod special atragatoare" zice Variety. Din ce vad in trailer imi reaminteste putin ca stil de Persepolis (doar ca e mult mai colorat), ceea ce e un compliment.

Documentarul produs de apArte Film a fost realizat de 6 tineri la studioul DSG din Bucuresti. Regia si scenariul: Anca Damian. Va rula astazi de la ora 19.00, la cinema Patria, in deschiderea Anim'est. Am vrea sa fim acolo.

3 comentarii:

  1. e interesant si de neratat cum spui.dar daca o sa fie proiectat la timis sau studio,vor veni,ca de obicei,foarte foarte putini.Nu vin oamenii la filme romanesti,dapai la animatii.

    am avut noroc sa va vad facebook-ul si pe wall cred am gasit informatia despre documentarul de sambata de pe tvr3.chiar e interesant,cel putin ptr mine,un "netimisorean" sa vad un documentar pe tema cinematografelor de stat din timisoara.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, si noi il asteptam cu interes.. Sper sa aibe macar un dram de efect, la nivel de constientizare publica a faptului ca am avut atatea cinematografe iar acum suntem la "mila" corporatista. E nedrept.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Crainic:

    E grava si dureroasa problema, dar din pacate nu e numai in Timisoara. E cam in toata tara, unde au fost cinematografe de stat. Oricum, ma bucur ca pentru un "netimisorean" iti pasa de asta.

    Din pacate, suntem tot mai putini, astia carora le pasa...

    Ca sa scriu lista cu vinovatii pentru toata treaba asta, ar trebui sa creez un blog separat.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.