vineri, 30 septembrie 2011

Micronice

S-au adunat mai multe filme bunicele si n-as vrea sa trec peste ele fara sa comentez putin pe marginea lor. Lipsa de timp nu-mi permite sa le acord un spatiu mai generos asa ca din cateva randuri sper sa se desprinda suficient de mult pentru a va decide daca merita sau nu vazute.


Der Krieger und die Kaiserin (2000)

Sau printesa si razboinicul. Tom Tykwer e regizorul iar Franka Potente e Sissi, o infirmiera nascuta si crescuta intr-un azil de nebuni. Cautand un carlig de scapare il intalneste accidental pe Bodo, un pierde-vara cu planuri de spart banci care-i salveaza viata si dispare. Un basm modern in care se amesteca soarta cu coincidenta si se repara sechelele trecutului pentru a da nastere unei normalitati fantastice. Maiestrie artistica, constructie ingenioasa si inovatoare din elemente bine cunoscute dar niciodata aranjate intr-un asemenea puzzle plus doua personaje foarte atent creionate (colorate). Fresh.

Bridesmaids (2011)

Hangover pentru doamne. O comedie cum rar se mai fac despre o nunta cu prea multe domnisoare de onoare cu probleme mentale. Sau poate doar stresate. Annie (Kristen Wiig) e cea mai buna prietena a miresei insa trebuie sa concureze pentru organizarea petrecerii de “adio burlacie” cu o rivala mai tanara, mai eleganta si cu reale fitze organizatorice. Conflicte, invidii, depresii, probat rochii, dialoguri uschite pline de haz, cateva personaje fenomenal jucate si o scena groteasca in care mireasa se, realmente, scapa pe dansa direct in mijlocul strazii. Deci ‘sex and the city’ adevarat nu simulat de niste dame superficiale pline de machiaj strident. In rol accesoriu un Jon Hamm savuros ca o ceafa de porc.

Attack the Block (2011)

Exact ce ne lipsea in sezonul invaziilor extraterestre: o comedie neagra britanica despre un atac extraterestru concentrat pe un cartier din South London. Joe Cornish e la carma acestei comedii destul de dura vizual, cu elemente de violenta sylish dar totusi profund neserioasa. O gasca de cartier e martora unui first contact si ca orice jmecherasi pun mana pe par si omoara intrusul. Din nefericire pentru ei fapta atrage mania unei hoarde intregi de creaturi intunecate cu dinti fosforescenti care incepe sa-i alerge prin blocul unde se refugiaza. Creatures meets Gremlins. Un thriller bine ritmat, in buna traditie a filmelor petrecute noaptea in spatii inchise, dialoguri in jargon, efecte speciale misto si un un Nick Frost crescator de iarba medicinala. Vorba unui personaj: “This is too much madness to fit into one text!”

Atrocious (2010)

Pentru amatorii de horror mockumentar din generatia ‘casete video gasite’ semnalam un film din familia REC dar care nu-si masoara fortele cu teroarea infuzata de filmele lui Balaguerdo si Plaza. Insa e tot spanish, seamana destul de mult mult cu Blair Witch Project (care din ele nu seamana) si ofera un twist interesant la final. Cateva scene chiar mi-au lipit tricoul de spate. Nu-i extraordinar dar foarte comestibil mai ales cand incepe alergatura in bezna cu camera pe night vision.


Sympathy for Delicious (2010)

In ciuda notei slabe de pe imdb am gasit filmul asta destul de agreabil. Iar premisa e destul de originala pentru filmele de gen. Un DJ paralizat se zbate la limita saraciei asteptand o minune de la D-zeu. Minunea vine insa ca o ironie divina, transformandu-l pe Delicious D intr-un “vindecator” modern, capabil sa-i scape pe altii de boli grele mai putin pe sine. Practic mainile sale ofera acum o cu totul alta alinare decat inainte. In loc sa primeasca ‘mesajul’ Delicios e tot mai frustrat de handicapul sau si se perverteste intr-un showman alaturi de o trupa cu care canta si ofera sesiuni de vindecare publica pentru bani. Filmul e regizat de Mark Ruffalo iar in roluri secundare i-am gasit pe Orlando Bloom si Juliette Lewis.

2 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.