miercuri, 7 septembrie 2011

Conan 3D (2011)

I live, I love, I slay and I’m content.

rating: Brainwash indulgent

Cu asemenea cuvinte smulse chiar de pe buzele eroului pe post de tagline ce fel de asteptari poti avea de la Conan the Barbarian ed. 2011? Spuneti-mi voi. Pai te duci la film sa-l vezi pe Conan Cimerianul cum traieste, iubeste, macelareste si e multumit cu asta si tu ar trebui sa fii la fel de multumit. Ai putea chiar emite un urlet de satisfactie pentru ca noul Conan e facut “pentru barbarul din tine”. Uite idee de marketing neexplorata. In alta ordine de idei, daca ai de gand sa vezi filmul asta, sigur nu-ti trebuie o cronica ca sa te convinga. Cel mult sa-ti spuna daca isi merita banul. Sincer, daca faceti parte din categoria cinevoratori de filme de actiune, sau vi s-a parut ca Jason Momoa a avut prea putin ecran in seria HBO Game of Thrones, ori daca va plac splatter1-ele istorice, cu eroi in sabii si sandale, lorzi diabolici si vrajitoare erotizate la maxim de un machiaj rezistent la apa, filmul asta n-are cum sa dezamageasca. Insa daca ati intrat la el pentru ca nu mai erau locuri la ultimul Woody Allen... fugiti dupa trailere .

Ca sa risipesc orice urma de indoiala, marturisesc ca filmul a fost mai bun decat m-as fi asteptat de la un flicker de vara. Nu va puteti imagina cate filme proaste am vazut anul asta. Si filme cu pretentii, nu extravagante vizuale frenetice in care curg galeti de sange cum e filmul lui Marcus Nispel. Asta cel putin n-are pretentii la “premiii pentru interpretare” sau “scenariu original”. E inutil sa vorbesti de un plot, cand el e simplist (barbarii buni se lupta cu barbarii rai, Conan razbuna uciderea tatalui sau de catre seful barbarilor rai, etc) sau de aspecte interpretative. Jason Momoa face bine ce are de facut adica pozat la muschii goi, rasucit palosul si racnit razboinic, figurantii fac la fel insa ceva mai animalic (puncte in plus pentru sound design), răul de Khalar Zym (jucat cu patima de Stephen Lang) e doar o figura de carton pierduta din jocurile rpg iar fiica sa Marique (Rose McGowan) e prea putin exploatata in directia potrivita (adica prea multa “vrajeala” si prea putin incest, ca se supara spectatorul american). Totusi, nu putem ignora ca Marique are gheare de metal a la Freddy Kruger. Ba chiar si zgarie peretii cu ele...

Din puntul de vedere al naratiunii filmul reda foarte cursiv si schematic odiseea barbarului cimerian, punctand momentele esentiale (dar absurde) care l-au facut un erou mitologic de banda desenata. Conan se naste astfel in focul luptei, dintr-o mama mai mult sau mai putin eviscerata de propriul sot (Ron Perlman) sub necesitatea unei cezariene urgente. Apoi Conan la 14 ani omoara niste indieni intr-o proba de maturitate la fel de sangeroasa insa reuseste sa pastreze un ou de prepelita intact in gura. Ani mai tarziu baiatul trebuia sa-l priveasca pe tatal sau murind sub o galeata de otel topit pentru ca si mai multi ani mai tarziu sa-l descopere pe cel care i-a turnat galeata in cap. Am omis intentionat afacerea cu masca necromantilor si regatul disparut, virgina cu sange pur si corabia piratilor intrucat nu au nici o importanta afara de a-i umfla contul lui Morgan Freeman pentru ca ne-a spus-o.

Ca sa-i dam insa Conanului ce-i al Conanului trebuie mentionate cateva lucruri: filmul beneficiaza de niste panorame cum n-am mai vazut de pe vremea LOTR, e brutal, confuz si visceral in lupte ca si Braveheart, are cateva efecte speciale reusite dar si cateva sfeclite (paruiala cu razboinicii de nisip e un mare ?), umorul nu lipseste iar 3D-ul nu e deloc neavenit (stiu ca s-a incetatenit ideea ca conversia 3d e cam stupida dar la Conan nu m-a deranjat). Si mai un lucru: inspira production value. Adica nu pare ieftin deloc. Nu va face istorie ca filmele lui Arnold (nici n-ar avea cum) insa e o pierdere de timp satisfacatoare. Se putea si mai rau.

------------
1. splatter - gen de film in care violenta si sangele sunt mai mult decat accidentale ci chiar elemente de stil pana la a deveni un personaj in sine.

Trailer

Un comentariu:

  1. si eu mă așteptam să fie cu mult mai slab, panoramele da, bune, trasura aia în pădure, mișto...sormea e de părere că e cel mai bun 3D pe care l-a văzut :)) și într-adevăr 3d-ul e folosit onest...splatter da :)) mă temeam că va fi sfios cu împroșcatul, dar nu, nu fuse

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.