luni, 4 iulie 2011

Francezii ataca strazile Timisoarei cu gaz ilariant

FESTIVALUL FILMULUI DE UMOR

De ziua americanilor, ma vad obligat sa vorbesc despre francezi. Nu stiu daca toti francezii sunt incapatanati, dar Eric Baude este (spre binele cinefililor timisoreni). In ciuda obstacolelor de tot felul, directorul Institutului Francez (si echipa sa) se incapataneaza de cativa ani sa invadeze strazile, pietele si gradinile Timisoarei cu bucuria cinemaului. Printre fixatiile lui Eric se numara filmul in aer liber si filmul de umor. Vara trecuta, succesul proiectiilor din ciclul Jaques Tati i-a incurajat pe "francezi" sa mearga doi pasi mai departe.

In iunie 2011, Eric Baude a inventat Timisoara, Ma Belle Verte (seri de filme despre natura) . Iar pentru luna iulie a pregatit Festivalul Filmului de Umor: "trei seri lejere dedicate umorului. Filme la care se vine cu toata familia". La fel ca vara trecuta, vor fi bombardate cu gaz ilariant puncte sensibile de pe harta orasului: gradina de vara de la Capitol, Piata Traian si Piata Unirii. Eric stie ca rasul e contagios si ca se transmite ideal in grup mare si in aer liber. Imi doresc (si ii doresc Timisoarei) ca aceste sarbatori cinematografice sa reziste si dupa plecarea lui Eric Baude, al carui mandat se incheie in aceasta vara. Sa (ii) zicem "merci".

Numele actorilor Louis De Funes, Bourvil si Pierre Richard sunt cred suficiente ca sa fiti siguri ca va vor pocni falcile de ras. Miercuri, Festivalul Filmului de Umor incepe cu Capra (La Chevre, Francis Veber), la Gradina de Vara de la Capitol. Marti, 12 iulie, in Piata Traian vin Bronzatii (Les Bronzes, Patrice Leconte). Seria se incheie in stil mare cu Marea Hoinareala in Piata Unirii, miercuri, 20 iulie.

Ca sa intrati in atmosfera, va propun o secventa (una din preferatele mele) cu Louis de Funes la o negociere imobiliara in timpul unui joc de carambol (la fiecare lovitura, jucatorul trebuie sa atinga toate cele 3 bilele de pe masa pentru a puncta).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.