vineri, 15 aprilie 2011

Chaplin (1992)

If you want to understand me, watch my movies.

rating: Colectabil

Cu totii l-am cunoscut pe Charlie Chaplin prin intermediul filmelor sale. Imi amintesc ca in copilarie urmaream cu jind Cascadorii Rasului ca sa-i vad pe eroii comediilor slapstick: Stan si Bran, Buster Keaton si, bineinteles, Charlie. Maine se implinesc 122 de ani de la nasterea celui ce avea sa devina “vagabondul” si toti se straduiesc sa-l impersoneze. E un simbol al libertatii spiritului. In 1992, la 15 ani de la moartea lui Charlie, Richard Attenborough a facut cel mai frumos cadou cinematografiei, un film biografic de o deosebita finete care scotea la lumina aspecte mai putin cunoscute din viata marelui actor dar care dincolo de asta il readucea la viata. Chaplin a devenit unul din filmele mele preferate si acest lucru i se datoreaza intr-o mare masura lui Robert Downey Jr, omul ales sa-l joace pe Chaplin atat in fata camerei cat si in spatele ei, lucru pe care l-a facut cu atata pasiune si talent incat doar “crudul” Al Pacino a putut sa-i rapeasca Oscarul meritat in 1993.

Charlie a fost unul dintre avangardistii artei cinematografice, punand umarul la zidirea cetatii filmului. Parasit de tata si cu o mama in prag de nebunie, zbatandu-se deseori in saracie, Charles a urcat pe scena inca de la 5 ani dovedind un talent innascut pentru comedie. Plecat cu o trupa de teatru in America, tanarul artist intuieste potentialul peliculei de celuloid si se orienteaza spre film. Realmente indragostit de filmul mut creeaza unul dintre cele mai cunoscute personaje inventate vreodata - The Tramp - vagabondul cu maniere de gentleman.

Actor, regizor, producator, scenarist, muzician, Chaplin le facea pe toate in acei ani de inceput ai filmului. Intr-o scena superba Charles isi face montajul filmului in diverse camere de hotel, pe fuga si folosind doar foarfeca si lipiciul. Aproape ca un fotograf dinaintea erai digitale ce-si avea camera obscura in baie. Era doar primul sau film. Atinge insa o notorietate uriasa si devine cel mai bine platit star de la Hollywood. Si-a facut insa si dusmani datorita convingerilor sale social-umaniste, stangiste, mai ales din J. Edgar Hoover, seful FBI care il considera comunist si l-a sicanat multa vreme.

A dus o viata controversata in principal datorita orientarii politice, a statutului de imigrant si a relatiilor amoroase foarte numeroase. A fost un om cu multe secrete si scandaluri dar pentru noi ceea ce conteaza este mostenirea lui, o opera care insumeaza aproape 100 de filme in care a jucat sau pe care le-a regizat. Datorita lor cel mai mare actor de comedie si-a castigat nemurirea iar filmul lui Attemborough, desi exploateaza mai degraba picanteriile din viata lui Charlie si lucrurile confuze din autobiografia sa, in dauna Filmului, totusi ii acorda un merituos tribut prin pleiada de actori de renume care au contribuit la realizarea lui, incepand chiar cu fiica lui Chaplin, Geraldine, care-si joaca propria bunica, apoi Anthony Hopkins, Dan Aykroyd, Kevin Kline, Marisa Tomei, James Woods si multi altii... 

Un comentariu:

  1. Destul de slăbuţ filmul, mai ales că are o distribuţie mai mult decât bună.
    Era de aşteptat să se insiste mai mult pe munca sa în defavoarea numeroaselor aventuri amoroase.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.