sâmbătă, 16 aprilie 2011
Periferic
Gata! In sfarsit am inteles care imi este soarta si mi-o asum. Sunt un provincial, un periferic, cantitate neglijabila, un nima-n drum (cum se zice pe la noi prin provincie), care nu are drepturi egale la vazut filme. Am in schimb dreptul sa ma extaziez de fiecare data cand vine ceva misto de la capitala (si cum sa nu te extaziezi cand dai un meleon pe belet, cum s-a intamplat ultima oara la Inima de Caine, un spectacol bun, dar taxat la pret de specula).
Nu vreau sa cad in capcana bucurescentrismului, dar cand aud ca "din 11 martie, Aurora vine in cinematografele din toata tara", ma astept sa fie intocmai. 40 de zile mai tarziu, Aurora nu a ajuns inca. Periferic ii calca pe urme (nu, nu vreau sa-l vad pe net, am eu fixatia asta cu marele ecran). Si nu se arata inca semne sa ajunga vreunul pe aici. Aaa, daca va luati dupa Adevarul de Timisoara, Periferic ruleaza in oras, la Cinema City. Doar ca la ziar nimeni nu s-a obosit sa verifice informatia si s-au luat dupa programul Cinema City din...Bucuresti, publicat probabil pe cinemagia. Tradare, tradare dar s-o stim si noi, ca sa nu mergem degeaba pana la mall...Mai jos, am dovada plastografului...
Da, cetateni, stie toata Ioropa: cinemaul nou romanesc este sublim, dar lipseste cu desavarsire din cinematografele noastre. Da, stiu, "care cinematografe?". Pai alea in care ajung productiile americane la cateva zile dupa premiera in State. Hai, ca se poate, domnilor (ma refer la RADEF, ca Cinema City sunt in filmul lor). Desi stiu ca o s-o tineti tot asa. Eu m-am unul m-am cam plictisit de situatia asta. Nu stiu exact ce o sa fac, dar va promit un singur lucru: e ultima oara cand ma mai plang din cauza conditiei mele de periferic. Am zis!
later edit: Pana la urma strigatul meu in desert are un ecou. Dialogul pe care l-am inceput cu Oana (din cate am dedus, un om din interiorul industriei autohtone de film si parte din echipa care a facut Periferic) este mult prea interesant si plin de miez ca sa-l lasam doar la "comentarii". (Almost) Everything is illuminated!
@Oana
(...)Periferic o sa ruleze in cinema-ul RF Timis Timisoara intre 22 si 28 aprilie. Nu stiu de unde si-au luat informatia ziaristii aceia.
La filmele romanesti, spre deosebire de block-busters se fac mai putine copii, si cate o copie calatoreste din oras in oras cu popas de cate o saptamana (de aici intarzierea). Asta pentru ca din pacate se strang putini spectatori la proiectii, si nu e motivat ca si cost ca o copie sa fie facuta doar pentru spectatorii dintr-un oras. Oricum distributia filmelor romanesti e un dezastru financiar, si daca CNC-ul nu ar da niste bani, nici nu ar fi realizabila.
Multe filme romanesti abia fac 5 mii de spectatori in salile din Romania, iar numarul asta de spectatori e facut de aceleasi filme la cate un singur festival din strainatate. Tu vrei sa vezi filmele romanesti, vrei sa le sustii mergand la cinema, dar esti unul dintre putinii... unul dintre 5 mii. (...) Distributia e departe de a fi ideala, dar asta nu din dezinteres.
@Richie:
Lipsa de spectatori e in parte motivata si de calitatea locului de spectacol.. publicul are pretentii acum in anii de glorie ai multiplex-urilor si daca la Buc multe filme romanesti intra in sali hitech.. in tara lucrurile nu stau chiar asa. Inteleg ratiunile financiare.. rola de film e scumpa, nu ma oftic daca astept o saptamana desi ma indispune si defavorizeaza ca blogger de film. Insa daca e "din data x in cinematografele din tara" apoi sa vie candva si intr-un cinema din apropierea noastra.
@Oana:
Servus Richie,
Iti zic o chestie interesanta, care s-ar putea sa surprinda fanii de filme made in RO. Ziceai ca si lipsa salilor hi-tech in care sa ruleze filmele romanesti reprezinta una dintre probleme. La Arad ruleaza Periferic din 1 aprilie, in Cinema City Arad. In ziua premierei au fost trei reprezentatii. Ghici cati spectatori? 10, sau poate 5? Nu, 0. Adica zero spectatori. Zero interes. In rest, la Arad au fost maxim 4 spectatori pe reprezentatie. Si e sala hi-tech, si e asa cum s-a promis, din 1 aprilie. E trist. In rest, la Bucuresti filmul a rulat si la mall-uri, si la Studio (cinema de cartier, cum zic unii, desi e in centru :)). La Studio s-au dus de zece ori mai multi spectatori pe reprezentatie.
Da, copiile de film sunt scumpe, dar in curand cinemaurile vor avea si proiectoare digitale, si copiile digitale sunt cu mult mai ieftine. Poate asa o sa se rezolve si situatia asta cu asteptatul dupa film in unele orase.Cu caravana s-a mai dus si Marian Crisan cu Morgen... in rest nu stiu sa mai fi mers cineva...
@Lucian:
Oana, inteleg situatia pe care o descrii atat de clar, dar nu cred ca e vorba doar de distributie sau de dezinteresul spectatorilor. E vorba de un intreg sistem putrezit, corupt, depasit care a dus la rezultatele de azi si in cele din urma, DA, la "dezinteresul publicului" pentru film romanesc. Ca sa ma refer strict la situatia mea, iti dau cateva exemple din ultimele luni:
Autobiografia lui Nicolae Ceausescu a rulat numai doua zile la cinema Studio, o data pe zi, de la ora 14.
La Mar Nero, in acelasi Studio, a fost cat pe aci sa trebuiasca sa cumpar doua bilete ca sa ruleze filmul, pentru ca sunt prea putini nebuni doritori de reumatism sau pneumonie, din cauza unei sali lasate fara incalzire.
Motiv din care Studio s-a si inchis prin noiembrie "pe perioada iernii" si a ramas in acelasi stadiu si acum.
Cand am vrut sa merg la Portretul Luptatorului la Tinerete si am ajuns la cinema Timis conform programului, proiectionistul ne-a zis ca n-are ce film sa proiecteze pentru ca, din cauza ninsorii, masina cu filmul nu a ajuns inca de la Craiova.
In alta zi mi-am dat intalnire cu tovarasul de blog sa vedem Buna! Ce faci? si ne-am lovit de afisul JOIA, CINEMATOGRAF INCHIS.
Am reusit sa vad la mall Website Story, fara probleme. In schimb nu pot sa vad un produs bun, ceva ce astept cum ii asteptau partizanii nostri pe americani. Iti dai seama ca mi s-a cam aplecat de atata asteptat. Cam asta e experienta recenta cu filmul romanesc a unuia din cei 5000 care il iubesc, cum zici.
Eu zic ca "succesul de public" al filmului romanesc de azi e rezultatul multor factori, pe fondul unei crize si dezintegrari generale a societatii. Dar in particular cauza e o combinatie intre totala inadecvare a RADEF fata cu noul secol al comunicarii si concurentei, dublat de interesele "private" ale unor functionari de stat. Asa cum reiese dintr-o ancheta pe care am facut-o anul trecut. http://marele-ecran.blogspot.com/2009/09/cinematograful-o-afacere-imobiliara.html
si http://marele-ecran.blogspot.com/2009/09/ingroparea-cinematografelor-sau.html
Cum ziceam, mi s-au cam strepezit dintii de cand tot vorbesc despre asta. Who cares? Nu stiu care ar fi solutia (in afara sa deschid eu un cinema :). Stiu doar ca am inceput sa ma simt pe zi ce trece, pe film ce trece, din ce in ce mai...dezinteresat.
@Oana:
Servus Lucian,
Da e complexa situatia, si trista, e un lant al slabiciunilor. E ca si cu sunetul din filmele romanesti, ca sa fac o analogie din acelasi domeniu. Toata lumea se plange de sunet, ca nu se aud replicile, ca nu se intelege nimic... etc. Ca sunetul sa fie foarte bun, trebuie indeplinite mai multe conditii, printre care cele mai importante sunt astea: priza directa (captarea sunetului on set), mixajul si sistemul audio din cinematografe. E de ajuns sa nu functioneze un lucru, ca s-a stricat tot. De exemplu la Periferic sunetul s-a luat on set sub supravegherea unui director de sunet din Austria si tot acolo s-a facut mixajul. Au fost proiectii in care sunetul s-a auzit impecabil, si se mirau oamenii: cum de se aude asa bine, cum de toate replicile se inteleg perfect? Dar la Iasi, regizorul a fost socat cand la premiera de la Patria nu se intelegea mai nimic din replici. Am divagat cam mult :), dar idea e ca da, e un intreg sistem putrezit, si daca nu se repara absolut toate partile lui, e degeaba. Si normal ca discutia asta poate fi sterila, si ajungem sa ne saturam de ea, dar totusi sunt optimista.
Cu drag,
Oana
later later edit: Oana ne anunta ca s-a schimbat modificarea si Periferic ruleaza la Studio. Pe aceasta cale aflam si ca s-a redeschis.
Categorii:
Film Romanesc,
Programul Viitor
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Anyway, cica ruleaza Biutiful la Timis. Macar ceva frumos...
RăspundețiȘtergereAspect nabagat in seama: nici pe producatorii romani nu ii intereseaza sa le fie vazute productiile de romani. Cum se spune, ii doare in basca.
RăspundețiȘtergereAsa ca eu personal nu imi fac nici o grija. Cand nu am filme bune de vazut (aaaaa.... ma bazez pe voi sa imi spuneti care sunt cele bune:D ), ma duc in parc si ma uit la vrabii, mierle si porumbei.
E cel mai bun spectacol (film) al lumii: Viata insasi.
Vizionare placuta si voua !
Salut Marele Ecran!
RăspundețiȘtergerePeriferic o sa ruleze in cinema-ul RF Timis Timisoara intre 22 si 28 aprilie. Nu stiu de unde si-au luat informatia ziaristii aceia.
La filmele romanesti, spre deosebire de block-busters se fac mai putine copii, si cate o copie calatoreste din oras in oras cu popas de cate o saptamana (de aici intarzierea). Asta pentru ca din pacate se strang putini spectatori la proiectii, si nu e motivat ca si cost ca o copie sa fie facuta doar pentru spectatorii dintr-un oras. Oricum distributia filmelor romanesti e un dezastru financiar, si daca CNC-ul nu ar da niste bani, nici nu ar fi realizabila.
Multe filme romanesti abia fac 5 mii de spectatori in salile din Romania, iar numarul asta de spectatori e facut de aceleasi filme la cate un singur festival din strainatate.
Tu vrei sa vezi filmele romanesti, vrei sa le sustii mergand la cinema, dar esti unul dintre putinii... unul dintre 5 mii.
Darael, producatorilor le pasa enorm sa le fie vazute filmele, si regizorilor si actorilor nici nu mai vorbesc, dar sunt atatea limitari la nivel financiar, incat distributia e departe de a fi ideala, dar asta nu din dezinteres.
Cu drag,
Oana
@Darael: presimt ca intr-o masura si producatorii romani opereaza dupa aceleasi prejudecati: publicul roman nu e curios de filmele romanesti. Asta valabil la cei care se remarca in cinema-ul romanesc si nu prea fac filme (doar) de consum ci "exorcizeaza" prin arta niste treburi care tin mai mult de sine (individ sau natiune). Apoi, cum zicea si Oana mai jos, buba e la distributie.. unde s-a mai auzit ca un regizor sa plece cu caravana ca sa-si ofere filmul spre vizionare (vezi Mungiu cu Amintiri 1).
RăspundețiȘtergere@Oana: multumim de informare... lipsa de spectatori e in parte motivata si de calitatea locului de spectacol.. publicul are pretentii acum in anii de glorie ai multiplex-urilor si daca la Buc multe filme romanesti intra in sali hitech.. in tara lucrurile nu stau chiar asa. Inteleg ratiunile financiare.. rola de film e scumpa, nu ma oftic daca astept o saptamana desi ma indispune si defavorizeaza ca blogger de film. Insa daca e "din data x in cinematografele din tara" apoi sa vie candva si intr-un cinema din apropierea noatra.
@Oana
RăspundețiȘtergereIn primul rand multumesc frumos pentru raspuns.
Inteleg situatia pe care o descrii atat de clar, dar nu cred ca e vorba doar de distributie sau de dezinteresul spectatorilor. E vorba de un intreg sistem putrezit, corupt, depasit care a dus la rezultatele de azi si in cele din urma, DA, la "dezinteresul publicului" pentru film romanesc.
Ca sa ma refer strict la situatia mea, iti dau cateva exemple din ultimele luni.
Autobiografia lui Nicolae Ceausescu a rulat numai doua zile la cinema Studio, o data pe zi, de la ora 14.
La Mar Nero, in acelasi Studio, a fost cat pe aci sa trebuiasca sa cumpar doua bilete ca sa ruleze filmul, pentru ca sunt prea putini nebuni doritori de reumatism sau pneumonie, din cauza unei sali lasate fara incalzire.
Motiv din care Studio s-a si inchis prin noiembrie "pe perioada iernii" si a ramas in acelasi stadiu si acum.
Cand am vrut sa merg la Portretul Luptatorului la Tinerete si am ajuns la cinema Timis conform programului, proiectionistul ne-a zis ca n-are ce film sa proiecteze, pentru ca din cauza ninsorii masina cu filmul nu a ajuns inca de la Craiova.
In alta zi mi-am dat intalnire cu tovarasul de blog sa vedem Buna! Ce faci? si ne-am lovit de afisul JOIA, CINEMATOGRAF INCHIS.
Am reusit sa vad la mall Website Story, fara probleme. In schimb nu pot sa vad un produs bun, ceva ce astept cum ii asteptau partizanii nostri pe americani. Iti dai seama ca mi s-a cam aplecat de atata asteptat.
Cam asta e experienta recenta cu filmul romanesc a unuia din cei 5000 care il iubesc, cum zici.
Eu zic ca "succesul de public" al filmului romanesc de azi e rezultatul multor factori, pe fondul unei crize si dezintegrari generale a societatii noastre. Dar in particular cauza e o combinatie intre totala inadecvare a RADEF fata cu noul secol al comunicarii si concurentei, dublat de interesele "private" ale unor functionari de stat. Asa cum reiese dintr-o ancheta pe care am facut-o anul trecut.
http://marele-ecran.blogspot.com/2009/09/cinematograful-o-afacere-imobiliara.html
si
http://marele-ecran.blogspot.com/2009/09/ingroparea-cinematografelor-sau.html
Cum ziceam, mi s-au cam strepezit dintii de cand tot vorbesc despre asta. Who cares? Nu stiu care ar fi solutia (in afara sa deschid eu un cinema :). Stiu doar ca am inceput sa ma simt pe zi ce trece, pe film ce trece, din ce in ce mai...dezinteresat.
Servus Richie,
RăspundețiȘtergereIti zic o chestie interesanta, care s-ar putea sa surprinda fanii de filme made in RO. Ziceai ca si lipsa salilor hi-tech in care sa ruleze filmele romanesti reprezinta una dintre probleme. La Arad ruleaza Periferic din 1 aprilie, in Cinema City Arad. In ziua premierei au fost trei reprezentatii. Ghici cati spectatori? 10, sau poate 5? Nu, 0. Adica zero spectatori. Zero interes. In rest, la Arad au fost maxim 4 spectatori pe reprezentatie. Si e sala hi-tech, si e asa cum s-a promis, din 1 aprilie. E trist. In rest, la Bucuresti filmul a rulat si la mall-uri, si la Studio (cinema de cartier, cum zic unii, desi e in centru :)). La Studio s-au dus de zece ori mai multi spectatori pe reprezentatie.
Da, copiile de film sunt scumpe, dar in curand cinemaurile vor avea si proiectoare digitale, si copiile digitale sunt cu mult mai ieftine. Poate asa o sa se rezolve si situatia asta cu asteptatul dupa film in unele orase.
Cu caravana s-a mai dus si Marian Crisan cu Morgen... in rest nu stiu sa mai fi mers cineva...
Servus Lucian,
Da e complexa situatia, si trista, e un lant al slabiciunilor. E ca si cu sunetul din filmele romanesti, ca sa fac o analogie din acelasi domeniu. Toata lumea se plange de sunet, ca nu se aud replicile, ca nu se intelege nimic... etc. Ca sunetul sa fie foarte bun, trebuie indeplinite mai multe conditii, printre care cele mai importante sunt astea: priza directa (captarea sunetului on set), mixajul si sistemul audio din cinematografe. E de ajuns sa nu functioneze un lucru, ca s-a stricat tot. De exemplu la Periferic sunetul s-a luat on set sub supravegherea unui director de sunet din Austria si tot acolo s-a facut mixajul. Au fost proiectii in care sunetul s-a auzit impecabil, si se mirau oamenii: cum de se aude asa bine, cum de toate replicile se inteleg perfect? Dar la Iasi, regizorul a fost socat cand la premiera de la Patria nu se intelegea mai nimic din replici. Am divagat cam mult :), dar idea e ca da, e un intreg sistem putrezit, si daca nu se repara absolut toate partile lui, e degeaba. Si normal ca discutia asta poate fi sterila, si ajungem sa ne saturam de ea, dar totusi sunt optimista.
Cu drag,
Oana
Update: change of plan, Periferic va fi proiectat la Studio, nu la Timis.
RăspundețiȘtergere@Oana: Ghinion, deja am trimis articolul de 24 FUN la tipar, in care anuntam ca ruleaza la Timis.
RăspundețiȘtergereDeci nu sunt nici eu prea departe de jurnalistii de la Adevarul, la capitolul dezinformari.
O sa ne injure cativa (speram cat mai multi)
spectatori. Noroc ca Studio e la cativa pasi de Timis.
http://twitter.com/#!/kul_work/status/65404326335614976 :)
RăspundețiȘtergere@gigix:
RăspundețiȘtergereDeci din Tm pana in Constanta/
Noi nu ne pierdem speranta :)