vineri, 18 iunie 2010

Legea lui Solomon

DACIA IN KAPITALISM


Workshop-ul pentru documentaristi, EuroDoc, a trecut (neobservat) prin Timisoara. Macar doua doc’uri din program meritau atentia generala. Dacia, dragostea mea si Kapitalism – Reteta noastra secreta au multe in comun. Mai intai, pe Alexandru Solomon (producator la primul, regizor la al doilea). Ambele urmaresc odiseea Romaniei de la comunism la capitalism. In Dacia, Dragostea mea, istoria automobilului e un pretext pentru a relata momente-cheie din istoria noastra recenta. Din comunism: fotbalistul Miodrag Belodedic a fugit peste granita la volanul Daciei sale. Din tranzitie: un cioclu si-a modificat masina pentru a transporta mortii cu ea. Din prezent: fratii Bujor pleaca la munca in Spania intr-o rabla de 20 de ani. La un moment dat, autorii (spaniolul Julio Soto si romanul Stefan Constantinescu) uita de masina si se lasa condusi de povestile personajelor. „Structura e imperfecta” observa si producatorul Solomon, dar asta nu-i distruge farmecul. Ceea ce, daca vreti, putem spune si despre Dacie.



Kapitalism - Reteta noastra secreta
vede tara din alta perspectiva, de sus, de la nivelul marilor castigatori ai tranzitiei. Mogulii. Solomon a fost acuzat de Dinu Patriciu (unul dintre „eroii” filmului) ca e urmasul stangist al lui Michael Moore. Dar Solomon nu investigheaza. El doar observa. „Principiul meu a fost sa-i las sa vorbeasca (...)” si astfel „putem intelege ce gandesc si cine sunt ei cu adevarat”.

Versiunea lunga, pentru marile ecrane, ruleaza la Studio doua saptamani, in mod exceptional. Pentru ca este exceptional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.