vineri, 4 iunie 2010

Cinemaratonisti, mai aveti inca timp sa fugiiiiiti! La TIFF.

LISTA LUI FULGER


No, cel mai important eveniment cinematografic din Romania se apropie de sfarsit. TIFF e the ultimate cinematic experience. Fara exagerare. Festivalisti sau cinemaratonisti, va rog eu mult de tot, daca iubiti filmul, inca mai aveti la dispozitie un week-end ca sa alergati pana la Cluj! Macar pentru ultimii kilometri de pelicula.

La TIFF vin filmele noi si regizorii provocatori, chestiile care ajung la televizor peste 10 ani sau poate niciodata. Aici am descoperit autori atat de pretiosi, ca i-am tinut doar pentru mine, egoistul. Dar am sa-i dau in gat acum, poate-poate va conving sa mergeti la Cluj: Todd Solondz (Happiness, Palindromes), Lukas Moodysson (Lilja 4-ever, A hole in my heart), Ulrich Seidl (Import/Export), Michael Winterbottom (9 Songs), Corneliu Porumboiu (A fost sau n-a fost), Gela Babluani (13 Tzameti), Victor Erice (El Sol del membrillo, 1992), Kirill Serebrennikov (In rolul victimei, 2006) etc.

Ultima oara am fugit la TIFF acum doi ani. A fost un maraton, ca de obicei. Extenuant si minunat. Nu pot sa ajung nici anul asta. Intr-una din serile trecute am primit un telefon de la Cluj. Din greseala. Mihai Fulger il cauta pe o terasa pe tizul meu, Lucian Maier, cu care am alergat de atatea ori intre Arta, Republica si Victoria. Apelul mi-a facut pofta sa fiu acolo sau macar sa stiu ce trebuie sa vad anul asta. Asa ca l-am intrebat pe Mihai, daca tot m-a sunat, ce e must see din programul editiei a noua de TIFF.

Iata lista lui Fulger, special (pre)scrisa pentru cititorii Marelui Ecran, ca sa stiti ce sa cautati:

1. „Metropolis” (Germania, 1927) de Fritz Lang – varianta integrală, restaurată, cu acompaniamentul live al lui Antonio Bras
2. „Dracula” (SUA, 1931) de Tod Browning – proiecţie acompaniată de cvartetul de coarde Arcadia, folosind soundtrack-ul compus pentru film de Philip Glass
3. Programul „3 x 3” dedicat lui Liviu Ciulei: „Erupţia” (1957), „Valurile Dunării” (1959) şi „Pădurea spânzuraţilor” (1964)
4. „Reconstituirea” (1970) de Lucian Pintilie
5. „Aurora” (2010) de Cristi Puiu
6. „Mama” / „Madeo” (Coreea de Sud, 2009) de Bong Joon-ho
7. „Hadewijch” (Franţa, 2009) de Bruno Dumont
8. „Spărgătorul” / „Der Räuber” (Austria – Germania, 2010) de Benjamin Heisenberg
9. „În ziua de Crăciun” / „Navidad” (Chile – Franţa, 2009) de Sebastián Lelio
10. „O inimă bună” / „The Good Heart” (Islanda – Danemarca – Franţa – Germania – SUA, 2009) de Dagur Kári







7 comentarii:

  1. Bună ziua, sunteţi interesat de un schimb de link ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Anul asta am ajuns pt prima oara la TIFF.
    Din pacate nu m-am pregatit foarte bine pt. festival; cand am verificat pe site ce filme ruleaza in 3 si 4 Iunie erau doar ceva din EducaTIFF asa ca nu mi-am batut capul cu biletele.
    Cu o seara inainte am verificat inca o data pe site si, de data asta erau o multime de filme, prea tarziu... la Cluj a trebuit sa ne multumim cu putinele filme la care mai erau bilete.
    Ce am vazut din TIFF anul asta a fost frumos, atat de frumos incat la anu ma gandesc serios sa ma ofer voluntar, sa ajut si eu cu ce pot la un eveniment ce misca un oras intreg.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nuzzu: No, poate ne zici ce ti-a placut cel mai mult si ce trebuie musai vazut.

    RăspundețiȘtergere
  4. si eu tocmai m-am intors de la primul meu TIFF si primul lucru la care m-am gandit a fost sa fiu voluntar la anu`:) pentru festivalul asta categoric merita sa ne lasam balta toata treaba pret de cateva zile pe an si sa dam o fuga la cluj.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte mult mi-a placut atmosfera, tot orasul era plin de film; actori, regizori, critici, jurnalisti.
    Am vazut doar 4 filme (din care 2 documentare) asa ca nu pot sa spun prea multe.
    Decat, poate, ca am vazut si "Felicia, inainte de toate" si inca ma hotarasc daca mi-a placut sau nu. Nu stiu daca este bine sau rau ca un film sa ne prezinte doar o stare de fapt sau trebuie sa ne zgandare si imaginatia.

    @Anda:
    Da un semn la anu daca mai vrei voluntariat la TIFF :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.