miercuri, 16 decembrie 2009

Moon (2009)

rating: Colectable

Circula o vorba in industria filmului si anume ca in zilele noastre filmele science-fiction sunt facute de tot mai multi oameni care n-au nici o legatura cu science ori fiction. Profund adevarat dar uite ca uneori mai sunt si exceptii: Moon by Duncan Jones. Acesta e un film SF inteligent si independent, realizat tocmai de fiul lui David Bowie, o surpriza placuta si necesara totodata. Actiunea lui e plasata intr-un viitor neprecizat dar nu foarte indepartat, undeva la vreo 15 ani de-acum, pe suprafata satelitului nostru natural, Luna. Acolo, intr-o exploatare miniera futurista cu un singur angajat, se desfasoara o poveste trista despre identitate si alienare.



Sam Rockwell il joaca aici pe Sam Bell, miner cu norma intreaga contractat pe 3 ani ca sa ghideze basculantele automatizate care recolteaza Heliu 3, un combustibil curat ce rezolva toate problemele energetice de pe pamant. Singurul companion si ajutor ii este robotul Gerty (voce Kevin Spacey) care face complicata munca de supraveghetor/sfatuitor asa cum numai un computer o poate face: cu o detasare enervanta si un smileyface pe monitor, fiind chiar simpatic. Lui Sam i se apropie termenul de final de contract dar bucuria apropiatei intoarceri la sotia si fiica lasate acasa ii este tot mai des umbrita de stari de anxietate si halucinatii. Intr-o misiune de reparare a unei basculante el gaseste un transportor asemanator cu al sau iar inauntru un barbat in stare critica dar care ii seamana leit. Care din ei e adevartul Sam Bell?




Filmul e excelent construit la nivel de intriga, nu marseaza pe twistul final care sa te dea pe spate ci face trecerea inca de la inceput ingaduind astfel atat noua sa judecam si sa ne intrebam cat si unicului actor din film (mai sunt cateva roluri minore de scurta aparitie) sa ne explice. De la inceput pana la final Moon e o continua performanta a lui Sam Rockwell, o afisare de stari diverse, de la fericire la agonie trecand prin psihoza, depresie si resemnare. Un tur de forta pentru Sam. Aspectul filmului e de bine slefuit, cu foarte putin CGI, peisajul lunar e straniu, aseptic si tacut - cu adevarat din alta lume - iar decorul interior aminteste de statiile spatiale din 2001: Space Odissey sau Solaris, filme carora Moon le aduce un frumos tribut.


Singurele efecte mai dichisite sunt scenele in care Sam joaca dublu rol, vorbind, jucand ping-pong sau luptandu-se cu celalalt "el". Cu adevarat amuzante. Filmul te implica si emotional, mai ales pe final cand prinzi directia spre care se indreapta, cand devii martor al luptei interioare care se da in Sam, fortat sa aleaga intre a-si spune doua, trei minciuni sau a accepta adevarul neplacut care-l priveste-n fata. O coloana sonora misto (Clint Mansell) si un sfarsit indecis (nici trist nici fericit) fac din Moon o experienta vizuala mai mult decat placuta. Nu toate SF-urile trebuia sa aibe aliens-i, unele pot fi si despre oameni simpli prizonieri ai propriei alienari.
Trailer.

7 comentarii:

  1. "poveste trista despre identitate si alienare". trebuie să recunosc că m-ai făcut curios, atâta timp cât nu prea mă uit la sf-uri. thx.

    RăspundețiȘtergere
  2. o sa avem placerea sa vedem "Moon" in cinematografe? sau trebuie sa ni-l "procuram" noi? :))

    RăspundețiȘtergere
  3. poate la ceva festivaluri de film... as sugera insa metode mai neortodoxe de "cultivare" :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu as spune ca e o capodopera, ma asteptam la mai mult sincer. Si e cam cizelat sa zici tribut, copiaza la greu 2001:SO si Solaris. Ideea nu e deloc noua, dar intr-adevar, Rockwell salveaza filmul. In concluzie, e un film cel mult "ok", nu l-as label-ui Colectable insa :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu e capodopera, asta-i sigur, dar e bunicel si eu l-as colecta chiar daca sunt un pic ingaduitor, nevrand sa-l cataloghez drept simplu Brainwash. Dar de ce trebuie sa spunem intotdeauna ca un film copiaza alt film daca preia niste elememnte de stil care si-au dovedit validitatea:
    "[We] wanted to create something which felt comfortable within that canon of those science fiction films from the sort of late seventies to early eighties." Jones
    Ideea lui mi se pare suficient de originala ca sa nu ma cramponez de niste aspecte asumate din start de producatori.

    RăspundețiȘtergere
  6. filmul cică o să vină în februarie 2010 şi la noi. :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.