vineri, 16 octombrie 2009

Please stand-up!



FUNNY PEOPLE
(2009)
rating: Brainwash de calitate


E greu să faci comedie.

Vezi, de exemplu, aşa-zisele „emisiuni de umor” de la tv. Trist spectacol. Trupele care funcţionau (Divertis şi Mondenii) s-au spart în bucăţi, dar suma umorului a rămas constantă. Adică mai puţin umor de fiecare show. E greu să fii funny. Trebuie să suferi. Să-ţi arăţi bubele în public. Asta fac comedianţii de stand-up. Sunt vulgari, dar sinceri. Spun adevăruri pe care le ştim şi nu vrem să le recunoaştem. Pentru ei, umorul nu-i o glumă. Este o problemă de viaţă şi moarte.

Asta am aflat la Funny People (scris şi regizat de Judd Apatow), alias cancer comedy. George Simmons (Adam Sandler la apogeu), un comic consacrat şi singur, află că are o boală letală. Vestea îi taie cheful de glume. Aşa că angajează un tînăr aspirant (Seth Rogen într-un rol care mi-l face, în sfîrşit, simpatic) să-i scrie poante şi...să-i spună poveşti noaptea, aşa cum făcea Marin Moraru pentru Toma Caragiu în Operaţiunea Monstrul.

Prin cadru trec tot felul de himselfi şi herselfi necunoscuţi. Mai puţin Eminem, care livrează un monolog criminal: „Personal, cred că ar fi trebuit să mori. Ce-o să faci acum? Încă un film de rahat? O să te culci cu altă fată care nu te place? Aia era ieşirea ta. Acum eşti blocat, ca şi mine. Nu pot să merg la Chuck-E-Cheese sau Walmart. Fiecare om din camera asta se holbează la noi şi vrea să ne pozeze”.

Personal, aş fi înmulţit momentele astea de stand-up şi aş fi tăiat din subplotul romantic cu iubita din tinereţe (Leslie Mann, soţia regizorului şi un caz de nepotism fericit; delicioase sunt şi cele două fiice ale cuplului care apar şi ele în film).

Stand-up comedy e baza lui Funny People (din păcate creatorii peliculei au avut o cantitate limitată de glume disponibile şi au fost obligaţi să se descurce cu alea). Stand-up comedy cred că e şi salvarea umorului din România. Dacă nu crezi, mergi într-o seară la Irish Times, cînd prestează Trupa Deko. Eu am fost aseară - pretty good!).



2 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.