miercuri, 28 octombrie 2009
Ultimul Om
Prima proiecţie de film (28 decembrie 1895), a fraţilor Lumiere, a fost acompaniată de un pianist. Muzica live a fost perechea credincioasă a filmului mut, pînă la moartea sa. De la început se recunoştea rolul esenţial al muzicii pentru crearea atmosferei şi amplificarea emoţiilor de pe ecran.
În oraşele mici şi în cinematografele de cartier era angajat un pianist. În oraşele mari, se ajungea la adevărate orchestre. Bunicii noştri au mai prins, în Timişoara de exemplu, proiecţii cu fanfară la grădina de vară (scuzaţi rima!). Sîmbăta asta, de la 19.00, la Filarmonică (fosta sală Capitol) putem retrăi o seară ca în era filmului mut, cu doi invitaţi foarte speciali.
Primul, Karol Beffa, vine din Franţa. Este un pianist care, conform comunicatului de la Centrul Cultural Francez,"face acompaniamentul muzical pentru lecturi de texte şi filme mute. Este unul din puţinii artişti din Europa care susţine concerte de improvizaţie muzicală pe teme sugerate de public. A compus coloana sonoră pentru 9 filme".
Al doilea invitat vine din Germania: lungmetrajul Cel din urmă om (1924, 77 min.). Este creaţia regizorului F.W. Murnau (Nosferatu, Faust), reprezentant al mişcării expresioniste în cinematograful anilor '20.
Cel din urmă om foloseşte în premieră camera în mişcare, care urmăreşte personajul. Totodată introduce punctul de vedere subiectiv al camerei. Aparatul de filmat "vede" prin ochii personajului şi sugerează starea sa psihologică. De exemplu, beţia e redată prin distorsiuni optice. Cităm din enciclopedia 1001 de filme de văzut într-o viaţă: "aparatul de filmat se deplasează curios, cu o fluiditate formidabilă, articulînd relaţia protagonistului cu lumea -îl urmăreşte prin hotel, pe străzile oraşului şi în locuinţa sa din mahala. (...) Virtuozitatea mizanscenei lui Murnau sau a imaginii lui Karl Freund este incontestabilă."
85 de ani mai tîrziu această peliculă va fi ştearsă de praf şi înviată de Karol Beffa, care va improviza la pian în funcţie de ce se întîmplă pe ecran. O experienţă 100% unică. Care te va lăsa mut.
Categorii:
de neratat
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
na, asta chiar trebuie vazut. btw, cat e intrarea?
RăspundețiȘtergerethe unholy two: 10 lei sau 5 lei pentru studenti si elevi. Scrie pe afis :)
RăspundețiȘtergereLa Film!
RăspundețiȘtergereoare mai gasim atunci bilete? :-s
RăspundețiȘtergereDaca n-ati gasit poate doriti invitatii gratuite. Vedeti concursul
RăspundețiȘtergereRichie, tks again! >:D<
RăspundețiȘtergere