luni, 12 octombrie 2009
9 (2009)
rating: Brainswash
9 e o animatie foarte reusita din punct de vedere vizual si un film de actiune destul de intens care nu prea pierde timpul cu scene de umplutura si character development. Probabil asta e si un neajuns intrucat, pe langa o poveste schematica, nu-ti lasa nici timpul sa te atasezi de personaje si astfel sa intri in film propriu-zis. Cu toata ca atmosfera este extraordinara, ritmul frenetic al actiunii nu iti lasa prea mult ragaz si impresia ca s-a terminat prea repede. Spun asta pentru ca putea fi un pic mai mult decat ceea ce este, anume un scurt-metraj mai lung. Cum s-a nascut 9? Impresionati de la short-ul lui Shane Acker din 2005 avand acelasi nume, Tim Burton si Timur Bekmambetov i-au propus regizorului sa reia ideea dar la o scara mai mare - lung-metraj - si cu un buget pe masura plus supervizarea si sprijinul unor oameni de film experimentati. Asa s-a ajuns la debutul de 80 de minute a lui Acker, animatia post-apocaliptic-distopica 9, devenita reprezentant de seama a genului stitchpunk (un stil vizual care se inspira din imagistica victoriana a steampunk-lui si tehnologia de tip ww2 a dieselpunk-lui!).
Numarul 9 este o papusa de carpa (ragdoll, stichdoll) careia niste maini creatoare ii dau viata in podul unei case distruse de bombardament. Fara a avea vreo idee despre rolul lui, Numarul 9 (voce Elijah Wood) pleaca in recunoastere printr-un peisaj de razboi plin de moloz si lipsit de orice urma de viata. Intalneste o alta papusa stichpunk numerotata cu 2 (Martin Landau) si imediat se vad atacati de o creatura mecanica fioroasa cu aspect de felina care il captureaza pe 2 impreuna cu un talisman ciudat gasit de 9. Scapat din gheare la propriu 9 intalneste un grup de patru papusi asemenea, condusi de Numarul 1, si se ascunde cu ei cautand totodata explicatii. Realitatea i se dezvaluie tot mai clar, si anume ca oamenii au disparut cu totii intr-un razboi teribil si ca singure forme de viata ramase, in afara bestiilor mecanizate care batuie pustiul, sunt ele, papusile din carpa. Si acum au pierdut un membru. 9 e singurul care insista sa plece dupa 2 si il convinge doar pe 5 sa-l ajute, liderul 1(Christopher Plummer) ramanand neinduplecat. Impreuna cei doi patrund in barlogul felinei mecanice si dau peste o fabrica automata de creaturi de razboi responsabile pentru holocaust dar si peste alti mebri cusuti ca si ei. Acum toti trebuie sa lupte pentru supravietuire.
Inca de la inceput remarci ca ceva e in neregula cu 9, acesta find singurul dotat cu un fermoar, ramas insa deschis ca si cum cineva n-a apucat sa-l mai inchida. Misterul se adanceste cand AI-ul masinii de razboi infernale se trezeste si, capturand o papusa, ii absoarbe acesteia "sufletul". Ti se dezvaluie apoi gradat povestea clasica a omenirii cazuta in plasa progresului tenologic neobosit, a savantului bineintentionat raspunzator de extinctia propriei rase si a razboiului totalitar care a luat o turnura proasta. Povestea in sine putea fi si mai interesanta daca se acorda atentie si relatiilor dintre personaje, ceva timp pentru a lega ceva mai mult decat niste cusaturi vizibile intre ele. Intreaga actiune e nascuta de nevoia de a se salva unele pe altele de masinaria infernala care a distrus lumea dar nu stii deloc ce anume le leaga, de unde aceasta vointa de sacrificiu. Abia la final se dezvaluie si in opinia mea cred ca era mai util daca stiam din start. As fi empatizat mai puternic cu ele, le-as fi vazut mai mult decat papusi de carpe, si ar fi iesit un film mai bun. Mult mai bun.
9 ramane insa o animatie foarte reusita la nivel tehnic, pompand adrenalina in privitor si invitandu-l sa ia parte la tot felul de curse nebunesti, evadari sau operatiuni de salvare organziate de aceste "stichdolls" cu numere de la 1-9. Scenele de actiune sunt fantastice, decorurile mi-au placut la nebunie, ca si dizainul tuturor masinilor. Nu poti sa nu sesizezi mana lui Burton acolo (ace, cusaturi si foarfece) atmosfera gotica si apasatoare. Filmul in sine e o imbinare de stiluri si elemente precursoare cusute cu dibacie de Acker. Vezi aici influente din Coraline (mainile care cos papusile la inceputul filmului), din Edward Scissorhands (cand 9 isi gaseste creatorul mort sau gradina cu statui albe in intuneric, mainile metalice ale papusilor) personajul 8 parca e desprins din Nightmare before Christmas (un tip gras cam incet la minte si cu o sabie imensa in mana) ca si singura papusa de tip feminin, 7 ( voce Jeniffer Connely), ce aduce gratia si sex-apealul lui Sally din Nightmare... E un film foarte potrivit pentru amatorii de animatii excelent lucrate tehnic, pentru fanii anime-urilor japoneze, insa ar putea dezamagi la final pe cei care asteptau mai multa profunzime. Si tot o carcoteala de-a mea: de ce nu l-au facut dom'le in 3D?
Categorii:
Filme de (re) vazut,
Made in Hollywood
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.