vineri, 23 octombrie 2009

Paranormal Activity (2009)

 rating: Brainwash

Nu mi-as fi imaginat niciodata ca simplul fapt de a urmari un cuplu dormind poate sa-mi ofere atata anxietate. Cam asta se intampla in mare in Paranormal Activity, scris, regizat, produs si montat de Oren Peli, un film horror cu buget extrem de redus (vreo 10 000$) dar care preconizeaza sa incaseze milioane, repetand succesul lui Blair Witch Project din 99. Filmul e facut in genul falselor documentare, tot mai indragite de realizatori in ultimii ani (vezi REC, Cloverfield sau District 9), care presupune lasarea impresiei ca filmul s-a construit din actual footage, filmari reale culese de handy-cam-uri sau camere de supraveghere, si in care subiectii devin martori, actori sau victime ale unor evenimente incredibile. Si uneori supravietuiesc iar alteori nu. Asta e cazul lui Micah si Katie, un cuplu de tineri care incep sa aibe probleme de poltergaist in casa lor, adica manifestari stranii cu miscari si zgomote neomenesti.


Filmul e realizat din momente de alternanta zi/noapte filmate de catre cei doi cu o camera digitala. Noaptea camera pandeste tacuta orice miscare din dormitorul lor, iar ziua ei urmaresc materialul pentru a depista anormalul. Aici trebuie sa va spun ca in prima noapte filmata de dansii mi-a stat inima in loc doar cand s-a miscat o usa 10 cm. Asta e realismul filmului si trebuie sa-ti repeti de cateva ori ca cea care filmeaza nu e o camera de supraveghere iar materialul nu e sitirea zilei, dar tot te prinde. Deci da, filmul e de mare angajament la capitolul asta si nu poti decat sa te bucuri ca momentele nocturne nu tin prea mult, urmand a fi dezbatute pe timp de zi de cei doi. La inceput cu neincredere, apoi cu teama si in final cu groaza, pe masura ce manifestarile sporesc in intensitate si violenta. Background-ul pe care se sprijina povestea sustine ideea ca fata, Katie, ar fi bantuita inca din copilarie de o entitate demonica, care nu a parasit-o ori de cate ori s-ar fi mutat fiind legata de dansa si nu de loc. Satula sa mai fuga Katie decide sa confrunte problema cu ajutorul unui profesor in treburi spirituale care insa renunta. Ramasi singuri cei doi nu se pot baza decat pe ei insisi. Dar in vreme ce Katie e pragmatica si ia in serios situatia preferand asteptarea unui sprijin specializat, Micah e "barbatul casei", cel care ia problema in mana si are grija de femeia lui. Asa ca provoaca "raul" aducand o placa Ouija ca sa se converseze desi regula spune sa nu faci nimic de natura a intarata sau atrage un demon. De departe nu cea mai buna miscare, iar finalul se va dovedi foarte surpinzator.


Desi a fost promovat intens ca "scarriest film ever" din motive de marketing evident, iar prin strainataturi se organizeaza vizionari nocturne la cinema pentru a spori efectul, la urma urmei, filmul e deplin vizionabil si cu lumina stinsa. E un film care a meritat vazut pentru ca experienta lui o sa persiste o vreme. Daca va starneste curiozitatea sa n-aveti asteptari prea inalte, e un film de debut, o idee misto, realizata bine cu actori anonimi si care livreaza mult mai mult decat alte exemplare ale genului. Paranormal Activity nu e un film despre demoni sau poltergeist ci unul despre relatia de cuplu si modul in care te descurci cand celalat vine cu "bagaj" dupa el, in cazul lor bagajul fiind un demon :).

Later Edit: desi filmul figureaza ca fiind terminat din 2007, lansarea oficiala a avut loc abia acum in 2009. Initial fusese proiectat pe la festivaluri de film (Screamfest, Slamdance) cu un altfel de final decat cel de acum. Finalul versiunii 2009 a fost sugerat de Steven Spielberg, conform wiki.

11 comentarii:

  1. Este si varianta din 2009? Eu stiu ca e din 2007, cel putin asa spune imdb :)

    RăspundețiȘtergere
  2. E acelasi film. A durat mult pana a ajuns in cinematografe.

    RăspundețiȘtergere
  3. un film foarte reusit, la un moment dat ma gandeam daca e adevarat sau nu :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pot sa spun ca este un film foarte reusit, avand in vedere ca mai mult pare a fi un reality.Dar prin scenele care pareau adevarate, chiar mi-a taiat respiratia, pana si parul m-i s-a facut maciuca.Il recomand tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  5. eu am citit mai multe comentarii legate de acest film si nu prea am inteles daca este intr'adevar inspirat dintr-un car real.... adica acest cuplu a existat si mai rau da ei chiar au murit.e cam spooky daca asa este...te face sa te mai gandesti cand spui ca nu crezi in asa cv :-S as vr sa stiu care este defapt cuplul

    RăspundețiȘtergere
  6. corectez :)) dintr-un caz real...adica acest cuplu chiar a existat?si mai rau daca ei chiar au murit :|

    RăspundețiȘtergere
  7. As vrea sa pot spune da cu riscul de a fi morbid. Ar spori faima acestui film. Din pacate nu, nu e poveste reala :p Iarta-ma daca te dezamagesc. E totul fictiune, la fel ca Blair Witch, facuta intr-un mo destept sa para realistic.

    RăspundețiȘtergere
  8. "iarta-ma sa te dezamagesc"....habar nu ai ce usurare a fost pt mine sa citesc ca nu e real ori facut dupa o intamplarea reala.
    O seara placuta la toti..ca la mine va fi cam difici, dupa ce tocmai am vazut filmul.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acelasi film dar cu mai multe finaluri.

    RăspundețiȘtergere
  10. daca nu e real dece la inceputul filmului multumeste politiei si la sf scrie ca e facut in memoria celor 2?

    RăspundețiȘtergere
  11. Asa se procedeaza in acest gen de filme pentru a crea spectatorilor iluzia autenticitatii materialelor prezentate drept "filmari reale". Gasesti suficiente materiale pe net despre film.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.