luni, 7 septembrie 2009

Gloriosul eşec al Operaţiunii Kino

rating: Brainwash spre Oroare

Ultima creaţie Tarantino e o glumă. O glumă proastă deseori (acelasi soundtrack de spaghetti western pe care Q.T. ni-l serveste indiferent de film). O glumă foarte proastă alteori (accentul de Tenesee al lui Brad Pitt). O glumă bună rareori (accentul de italian al lui Brad Pitt). Nu mă leg de scalpări sau de sculptarea svasticii în carne vie (ambele operatiuni executate cu cuţitul). Nu ma leg nici de scenariile istorice alternative pe care ni le propune. M-a deranjat că tot filmul e o mare declaraţie de dragoste a lui Tarantino pentru Tarantino, şi nu pentru Cinema, asa cum vrea sa credem. Să nu înţelegeţi că aşteptam să fie modest. Sau macar discret (ca in Jackie Brown, de exemplu). Dar aş fi preferat să nu-i aud vocea în fiecare scenă şoptind: „Look, I’m so cool!”.

Ca de obicei, Q.T spune povestea unor bad guys, aici criminali de război, la 1944. Tot ca de obicei, unii criminali apar mai simpatici decat ceilalti: respectiv brigada de evrei ucigaşi de nazişti în Franţa ocupată - recte Inglourious Basterds. Si tot ca altadata avem o razbunare pusa la cale de o femeie (Melanie Laurent e acum pe post de Uma Thurman/ Pam Grier). Dar unde sunt scenele savuroase de altadata?



Avem doar două scene tarantineşti bune, de fapt două şarade: jocul de societate al spionilor Aliaţi împotriva unui gestapovist, într-o crîşmă la subsol şi capitolul de început în care facem cunoştinţă cu Hans Landa, „Vînătorul de evrei” şi motivul pentru care n-am adormit in fotoliu. E genul de ucigas sadic care te omoara cu gentiletea lui insuportabila. Trecerile continue de la politeţe excesivă la cruzime extremă amintesc de jokerul lui Heath Ledger. Austriacul Cristoph Waltz reuşeşte sa intruchipeze o noua specie de joker: SS Joker.

Acesta e meritul principal al filmului: ca a pus sub lumina reflectoarelor un regiment de actori europeni de valoare. Til Schweiger (Stiglitz), Diane Kruger (Bridget Von Hammersmack), Michael Fassbender (Archie Hicox), Daniel Bruhl (Frederick Zoller), ei sunt bastarzii gloriosi. Apoi trebuie sa remarc cu placere ca soldatii germani vorbesc germana si nu engleza cu accent german. As saluta si ploaia de referinte cinematografice (daca nu ar fi tot un exemplu de aroganta demiurgica: Acest film nu e despre evrei si nazisti. E despre mine si placerile mele!). Ca un cine-freak care se respecta, Tarantino omagiaza citiva regizori germani interbelici, precum Leni Riefenstahl sau G.W. Pabst. Nu cred ca mai trebuie sa explicam de ce a ales un cinematograf ca loc al Razbunarii Finale.

Operaţiunea Kino este ultimul capitol, in care toţi marii conducători nazişti (Goebbels, Gorring si chiar Fuhrer-ul) sunt strînşi într-un cinema parizian şi puşi pe foc. „My name is Shosanna Dreyfus. And you've seen the face of jewish vengeance". Aceasta răzbunare se putea realiza numai si numai la Cinema. Si numai lui Tarantino i s-ar putea permite asemenea copilarie. Explicabila, prin prietenia cu producatorii (fratii "ex-Miramax" Weinstein care l-au sustinut, in mod inspirat, inca de la Pulp Fiction). Mai corect ar fi fost: "Numele meu e Bob Weinstein. Si ati urmarit razbunarea evreiasca". 65 years later.

Presupun ca Tarantino e la fel de mandru de Inglourious Basterds ca si Goebbels cind e laudat de Hitler: "Simply extraordinary. This is your finest film yet". Dealtfel o declara, narcisiac, si singur, prin gura lui Brad Pitt, în cadrul final al filmului:„Asta e probabil capodopera mea”.

Asta e probabil cea mai proastă glumă a ta.


PS. regret ca textul nu e scris in intregime cu diacritice din motiv de concediu; din aceasi cauza nu am finalizat cronica simultan cu a lui Richie, drept pentru care va oferim un Back Two Back de la distanta.

14 comentarii:

  1. doamne, ar trebui sa comentez cu contraargumente. Da nu pot, Luci, nu pot, mai degraba live. Acuma tu esti fix ala care se pisha impotriva vintului, the cool one who didn't like it.

    Ma opresc aici, ca degenereaza.

    RăspundețiȘtergere
  2. si amintesc pe dracu de Jokerul lui Heath Ledger. Normal ca vorbesc germana cu accent de Munchen/Frankfurt daca is nemti. Plus Daniel Bruhl era deja celebru :)

    "Foarte rau" te-ai dorit cu cronica asta. De duma de final cu capodopera lu Goebbels/Tarantino/Brad Pitt sigur ca esti mindru.

    Sa nu-mi iei nimic in nume de rau, da' chiar imi doresc sa discutam live despre filmu asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu as dori sa fiu prezent la discutie :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ciupi: "Good Evennning, comissioner!" Ooo si inca cum imi amintesc mie de Ledger. Gandeste-te de exemplu la momentul in care Joker se duce neinvitat la "ziua" lui Batman. Politetea ucigatoare cu care ii vorbeste lui Maggie.G. Sau saltul de fiara a lui Landa/Waltz la gatul lui Von Hammersmack. Apoi acea fatza elastica, asemeni unei masti. Nu cred ca avea nevoie s-o vopseasca in alb ca sa te gandesti la Joker. Da stiu, Tarantino, n-a vrut asta. Dar mintea mea acolo s-a dus. Shoot me!

    Acum, legat de Daniel Bruhl. Da, noi stim ca a jucat in Goodbye, Lenin si filmul cu anarhistii aia care intra in casele bogatasilor, dar ia du-te la mall in fata si intreaba pe cineva daca stie cine e. Sau pe baietii din T. cu care trebuia sa mergi la film. Stiu sunt arogant acum, dar de duma de final nu sunt mandru deloc. Pentru ca e duma lui T. Io n-am niciun merit. In momentul in care s-au aprins luminile in sala am zis-o, deci n-am ticluit-o prea tare, pentru ca era evidenta. Poti sa-l intrebi pe Richie.

    Si da, si eu astept sa discutam fata in fata.
    From dusk till dawn :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ciupi: A, si nu m-am dorit 'foarte rau' cu cronica asta. Puteam fi si mai rau. Ce-i drept, n-am vrut sa trec in rating si momentele colectable. Dar am vrut sa-mi arat cumva dezamagirea.

    Da, e un film pe alocuri foarte distractiv. Cool chiar. Daca-l facea altcineva, poate n-as fi fost "the cool who didn't liked it". Dar pe Tarantino da-mi voie sa-l compar cu Tarantino si nu cu Stephen Sommers. Fii sigura ca n-am facut-o de dragul controversei, ca doar nu suntem la revista RE:publik. Aici zicem ce credem. N-avem o agenda: hai sa nu ne placa de Tarantino! Si hai sa ne placa de Antichrist, ca in asta a dat toata lumea. Richie e nebun dupa filmul lui Von Trier. Io nu l-am vazut inca. Daca n-o sa-mi placa, asa o sa scriu.

    Tin sa precizez, daca mai e cazul, ca recent am citit scenariul de la Reservoir Dogs, si ca sunt fan declarat al lui Von Trier.Dar daca baietii o dau in balarii, zic ce simt despre ce vad.

    Uai, ce neserios! M-am lungit.
    Vroiam sa-ti propun sa scrii cronica ta la I.B. si o publicam cu placere pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pentru blog, ma bucur sa descopar noi (si inteligenti) cinefili. Din pacate, observ ca filmul lui Tarantino nu ti-a placut. Tot din pacate, filmul e foarte bun. Cu toata oroarea mea de fanii lui, care se cred mai destepti doar pentru ca sunt in preajma oracolului cand acesta graieste, de data asta au dreptate. Obiectia mea de fond la adresa acestui regizor nu e aceea ca vrea sa fie cool, ci aceea ca vrea cu orice pret sa fie destept. Filmele lui par construite pentru a ilustra categoriile unei viziuni estetice de manual. Dincolo de asta, lucreaza succesiv in mai multe directii, iar "nodul" final rolul de a ne aminti cu cine avem de-a face. Si in acest film e al naibii de bun in a-si reinventa jocul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim: De acord ca isi reinventeaza jocul. Dar poate ca tocmai reinventarea asta cu orice pret(totusi in limitele aceluiasi parc de joaca si cu aceleasi vechi jucarii, leagane si balansoare) mi s-a parut prea cautata si deci inutila. Eu n-am putut intra in acest joc. Si daca stai pe margine, n-ai cum sa te bucuri.
    Multumesc pentru comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  8. sa ai o parere, poti s-o ai...insa fiecare ar fi facut altfel decat celalalt, de fiecare data

    deci sa ai pareri, poti sa ai...cum ziceam:)
    adica nu cred ca certitdunile
    de neclintit
    fac o critica
    sa fie valabila

    am vb in general, cat si cu comentatorii de mai sus

    RăspundețiȘtergere
  9. Prietene, ai luat filmul prea in serios si disting putina suparare in comentariile tale. ''Kill Bill'' a fost filmul pe care tu-l descrii acum: felul lui Tarantino de-a spune ''ce smecher sunt''. Inglorious Basterds e o parodie la adresa nemtilor in general, nu doar a nazistilor. Daca ai vorbi putina germana, ti-ai da seama dupa accentele lor. Filmule a fost comadnat de jidanii Weinstein de la Miramax si sincer, e o idee ok sa vad jidanii cum ii ard pe nemti si cum il parodiaza lumea pe Hitler si toata armata lui.

    RăspundețiȘtergere
  10. Numai artisti in ziua de azi. Purtatori de borsete si teneshi.

    RăspundețiȘtergere
  11. aprozarnet: nu cred ca am aratat "certitudini de neclinit", dimpotriva e o cronica foarte subiectuva

    anonim 1: "prietene", cum precizam inca de la inceput, I.B. mi se pare o gluma. Dar Kill Bill, de care zici, mi s-a parut o gluma buna.

    Poate ai observat ca am pomenit si eu de "razbunarea lui Weinstein". Dar ma indoiesc ca filmul e parodie la adresa germanilor. Sau in orice caz, nu asta e axa lui (sincer, inca ma intreb daca are o axa).

    RăspundețiȘtergere
  12. "Acum, legat de Daniel Bruhl. Da, noi stim ca a jucat in Goodbye, Lenin si filmul cu anarhistii aia care intra in casele bogatasilor, dar ia du-te la mall in fata si intreaba pe cineva daca stie cine e."

    Dar tu scrii exclusiv pentru tipii care işi dau coate la Mall? Cât despre Bruhl, Waltz sau Schweiger... nu ar trebui să fie pentru un cinefil o surpriză faptul că oamenii ăştia chiar joacă bine.

    RăspundețiȘtergere
  13. sunt cam de aceeasi parere cu Ciupi. Lucian... esti si tu arogant in comentarii, la fel cum spui despre Tarantino ca e arogant/mandru de filmul lui. Asa esti tu in comentariul filmului, si in comentariile-raspunsuri la ce spun altii aici. Si ca sa iti mai tai din nas si cu altceva, alaturi de un citat din Ice Cube :d "you betta check yo self" si de romanescul acela cu paiul si barna, vezi ca subiectul nu se desparte de predicat prin virgula: "Da stiu, Tarantino, n-a vrut asta." (da, stiu, tarantino n-a vrut asta ;) "

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.