luni, 7 septembrie 2009

District 9 (2009)

rating: Colectable

District 9 e unul din cele mai originale, destepte si bine realizate SF-uri pe care le-am vazut, un mockumentary in cel mai pur sens, care trateaza un eveniment fantastic si improbabil sa se produca vreodata intr-o maniera investigativa de reportaj tv. Ati vazut-o si in Cloverfield, acolo insa era pus accentul pe haosul creat de o situatie incontrolabila si pe supravietuirea omului obisnuit, pe cand in District 9 avem o problema sociala - drepturile refugiatilor - deghizata in film SF. Pornind de la un scurt metraj - Alive in Joburg - care a atras atentia producatorului Peter Jackson, District 9 i-a permis lui Neil Bloomkamp sa dezvolte povestea Primului Contact in aproape doua ore oferindu-ne astfel un film remarcabil de proaspat. Filmul e realizat sub forma unei retrospective asupra unui incident, cu interviuri si filmari televizate care intrerup din cand in cand actiunea dinamica caracteristica unui thriller.

District 9 are atmosfera specifica unui reportaj video pe teme ca xenofobia sau segregarea rasiala iar actiunea este plasata in Johanesburg, capitala principalul oras al Africii de Sud, stat cu puternice reminiscente privind apartheidul. Premiza filmului stabileste ca 1982 deasupra orasului a poposit o nava uriasa de provenienta extraterestra. Dupa ce oamenii au reusit sa patrunda in ea au descoperit o populatie de alieni de tip gandac, pe care i-au botezat creveti si i-au "cazat" intr-o mahala uriasa numita District 9. Douazeci si ceva de ani mai tarziu se pune problema relocarii lor, ajunsi la vreo 2 000 000 de indivizi, intr-o alta facilitate, astfel ca incep sa li se serveasca ordine de evacuare. Wikus e unul dintre angajatii MNU (o corporatie care dezvolta si produce armament) insarcinat cu organizarea operatiunii de mutare dar in vizita lui prin mahala se infecteaza cu ceva virus extraterestru care incepe sa-i modifice ADN-ul, similar cu ce se intampla in The Fly acum 30 de ani. Deci incepe sa se transforme in extraterestru si ajunge sa fie vanat de proprii lui colegi pentru ca poseda abilitatea de a face sa functioneze armamentul futurist al crevetilor! Prins intre doua lumi, una care il vaneaza iar alta complet straina Wikus se zbate pentru a-si recupera viata dinainte.

Plusurile acestui film sunt ritmul dinamic in care se desfasoara actiunea, rolul jucat de Sharlto Copley (Wikus) care m-a surprins placut, si bineinteles realizarea tehnica de o finete deosebita. Nivelul de detaliu la care s-a ajuns e extraordinar. Crevetii extraterestri sunt foto-realisti iar interactiunea cu personajele umane excelent realizata. In afara de valoarea tehnica incontestabila trebuie remarcata si o nota de sensibilitate mai ales in quest-ul lui Wikus de a-si recupera umanitatea, si in tranzitia sa spre "ceva diferit" imbratisand cauza "straina" a "refugiatilor" ca ceva ce merita sacrificiul. Filmul a avut un succes nesperat la critici, jurnalistii occidentali laudandu-l, iar pe imdb are momentan un nesperat 8.6. Superb debut pentru Bloomkamp.
Trailer

2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. reusit distict 9, asta. are ceva din primul film a lui peter jackson, bad taste

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.