sâmbătă, 29 august 2009

G.I. Joe - The Rise of Cobra (2009)

rating: Eroare

Stiti bine ca un trailer bun te convinge sa vezi un film prost. Asa s-a intamplat in cazul lui G.I Joe, adapatarea pe marele ecran a francizei incepute cu jucariile soldatei de la Hasbro - GI Joe/Action Man - continuata cu comics-uri si desene animate. Ca urmare publicul tinta si pentru acest film sunt tot copiii de 12 ani care raman fascinati la actiunea exploziva si efectele speciale in care abunda si nu acorda vreun interes dialogului care, sa fiu sicer, e previzibil, schematic si pueril.





Ca mai toate SF-urile de actiune din ultima vreme si GI Joe incepe in Evul Mediu(!) unde seful clanului McCullen vindea arme ambelor parti beligerante. E prins de francezi si pedepsit exemplar nu inainte insa de a ameninta ca munca lui va fi preluata de fii sai. In prezent ultimul McCullen ajunsese deja cel mai mare producator de arme din lume, firma sa MARS furnizand 75% din tehnica militara armatelor lumii, bineinteles atat ofensiv cat si defensiv. Ultima gaselnita sunt niste focoase cu naniti (da, nanotehnologie) care sunt "dresati" sa pape metal. Dupa ce folosise fondurile NATO ca sa le dezvolte, McCullen asta isi insceneaza o ambuscada ca sa le fure in scopul unui plan viitor diabolic. Asa ca trimite echipa Cobra (vedeti voi in film ce-i cu numele) condusa de o d-ra sexy cu ochelari de soare (seamana cu Victoria Beckam) care se pare ca e fosta iubita a soldatului Duke insarcinat sa apere jucariile. Evident ca soldateii pica ca popicele in fata armamentului sf al Cobrelor si mai raman in picioare doar fostul iubit, Duke, si partenerul lui Ripcord (jucat de Marlon Wayans) tipul negru responsabil cu bancurile. Dar, in ajutorul lor vin GI Joe-ii care sunt ceva organizatie ultrasecreta de aparare militara la nivel mondial, care oficial nu exista, cu baza intr-o duna (sau mai multe) din Egipt si cu tehnica de nivelul Cobrelor. Deci focoasele sunt recuperate, apoi furate din nou, apoi iar recuperate, apoi unul e folosit si mananca Turnul Eiffel and so on.

Filmul nici nu are cine stie ce pretentii de la el, e o comedie prostuta de super-actiune ce pare regizata chiar de actorii principali in frunte cu Marlon Wayans, cu totii avand un apetit insatios pentru distrugere. Pentru distrugerea Parisului desigur. Bine se poate sa fi fost un Paris virtual la cat de ireale sunt proportiile haosului provocat. GI Joe-ii sar prin urmare peste masini, prin trenuri, se catara pe cladiri, zboara, inoata etc. Efectele speciale sunt dragute ele dar se vede ca nota e fortata si nimic nu pare realizabil decat in ochii unui copil de gradinita. Stephen Sommers a dus lucrurile un pic cam departe. Hai ca primele doua Mumii au fost chiar reusite, iar combinatia horror - comedie mi-a picat numa bine la digestie. Nu pot spune acelasi lucru despre GI Joe, chiar daca se regaseste o parte din echipa ce-a jucat in Mumii, in speta Brendan Fraser cateva secunde si Arnold Vosloo vreun minut, doua. GI Joe este deci o noua Mumie dar de data asta una cu real american heroes! In concluzie mie mi-ar parea rau de banii dati la cinema pentru asemenea film cand as fi putut alege altul. GI Joe e pentru o seara video mai degraba, sau genul de film pentru ProTv atunci cand termina retrospectiva Steven Seagall.
Trailer

Un comentariu:

  1. merci mult! tocmai mi-ai salvat banii ce urmau sa fie aruncati, pare-se, pt acest film.
    si mi-a placut faza cu filmele de pe Protv :))

    RăspundețiȘtergere