joi, 7 iunie 2012

În sutană de preot exorcist

3 ÎNTREBĂRI PENTRU VALERIU ANDRIUȚĂ, ACTORUL DIN ROLUL PĂRINTELUI DE LA MĂNĂSTIREA TANACU ÎN DUPĂ DEALURI, DE CRISTIAN MUNGIU




L-am (sur)prins pe Valeriu Andriuță pe un hol din Palais des Festivals și nu l-am lăsat să scape până nu mi-a răspuns la câteva întrebări. Asta deși părea prins în mijlocului unui program aglomerat – ”foarte obositor și cu foarte multă apă”, după cum mi-a mărturisit glumeț, cu referire la multele zile cu nori și ploaie care au întunecat atmosfera de pe Croazetă anul acesta. Înainte de a ști că filmul cu care a venit la Cannes va lua premiile pentru scenariu și pentru interpretare feminină, Valeriu Andriuță mi-a spus câte ceva despre cum e să îmbraci sutana de preot exorcist. Așadar, iată mini-interviul spontan smuls celui ce îl interpretează teribil de veridic și expresiv pe părintele de la mănăstirea Tanacu.

Cât de dificil e să joci rolul unui personaj atât de controversat ca cel al părintelui exorcist de la mănăstirea Tanacu?
E la fel de dificil ca orice rol, până la urmă. Nu știu dacă are ceva în plus. Poate doar că joci un personaj care la rândul lui joacă un rol, adică cel de preot. Deci pe de o parte trebuie să vezi omul din spatele hainelor preoțești, iar apoi să vezi cum se schimbă el când îmbracă aceste haine. Practic, trebuie să distingi două lucruri diferite: statutul și persoana. Să le distingi și să vezi cum se împacă una cu alta.

Cum v-ați pregătit pentru acest rol?
Am avut ajutoare (zâmbește). Am fost în mănăstire și am vorbit cu oamenii de acolo. Am stat la slujbe, am discutat, ne-am documentat. Însă n-aș putea spune că m-am adâncit atât de mult în atmosfera de acolo. Colegii mă tot întrebau: ”Te călugărești?”. Nu, nu mă călugăresc. Problema era să rezolvăm scenele de care aveam nevoie în film. Să nu pară false, făcute cu diletantism.

Cu Cristian Mungiu ați mai colaborat, printre altele, la realizarea filmului Occident. Cum a fost de data asta?
La fel de simplu. Și greu, în același timp (zâmbește). Dar și foarte frumos. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.