miercuri, 15 iulie 2015

Ceau, Cinema! „Viaţa de apoi”. Umor negru. Made in Hungary



A doua regizoare din Competiția Ceau, Cinema! este cineasta maghiară Virág Zomborácz (n. 1985), al cărei debut, „Viaţa de apoi” („Utóélet”/„Afterlife”), este o subtilă și inteligentă comedie neagră despre încercările unui tânăr de a scăpa de prezența fantomei tatălui său dominator, fost pastor.


Textul continuă seria cronicilor la cele șase filme pe care vi le oferim în Competiția Ceau, Cinema! 2015 și ale căror titluri și prezentări le găsiți aici

Prezentat la festivalurile de la Palm Springs şi Karlovy Vary, „Viaţa de apoi” este descrierea unei conştiinţe - a fiului suferind de nevroză - marcate de controlul exercitat de un tată intruziv şi abuziv chiar şi după moarte. Un efect comic deloc de neglijat.

Virág Zomborácz
Un film despre emancipare şi căutarea propriului drum, în puţine cuvinte, dar cu mult umor – de la înfăţişarea stranie a personajelor, uşor de ţinut minte, la situaţii dintre cele mai neaşteptate (de câte ori aţi văzut pe un tânăr încercând să câştige simpatia unei fete aducând cu el un mănunchi de baloane colorate şi un ponei?).

Totul dublat de o mizanscenă care pune deseori accentul pe gaguri fine şi de o imagine în care tonurile închise sunt punctate de culori vii, într-un plăcut aranjament al contrastelor. Iar pe alocuri se întrevede ceva chiar şi din îndrăzneala lui Woody Allen de a căuta absurdul.  

Registul comic ales de Virág Zomborácz permite spectatorului să intre în jocul de luare peste picior, de ironizare fără răutate a prejudecăţilor, a obsesiilor, a frustrărilor – în fond, a tot ceea ce e omenesc.

Un film cu o scenă minunantă de dans şi cu un protagonist, Mozes (jucat de Márton Kristóf), a cărui imagine are şanse mari să-ţi rămână în minte mult timp după proiecţie.




Proiecţii:
Joi, 23 iulie, ora 20, Casa Artelor – Sala Studio
Vineri, 24 iulie, ora 14, Casa Artelor – Sala Studio
Sursă foto Virág Zomborácz: cineuropa.org.

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.