miercuri, 22 iulie 2015

Ceau, Cinema! prezintă: Discuții suculente despre cinema


Irina Margareta Nistor, actrița Andreea Vasile, regizorii Răzvan Georgescu și Florin Iepan, profesorul Lucian Ionică și criticii Adina Baya și Lucian Maier - la cine-conversațiile marca Ceau, Cinema! 

Răzvan Georgescu
 Trei discuţii – pe care le sperăm cât mai suculente – cu oameni implicaţi direct în tot ce înseamnă film vă propunem la această a doua ediţie a Ceau, Cinema! Cine-conversaţii la care intrarea este, bineînţeles, gratuită şi la care vă aşteptăm să veniţi, să adresaţi întrebări și să-i cunoașteți pe invitații speciali.
  
Dezbaterile vin ca bonus la sesiunile de întrebări şi răspunsuri pe care actori precum Andreea Vasile (totodată membră a juriului competiției), Toma Cuzin, Cristina Toma sau Boris Gaza ori regizori ca Răzvan Georgescu şi autorii scurtmetrajelor bănăţene le vor susţine după proiecţiile filmelor lor, al căror program îl găsiţi aici


Prima cine-conversaţie este despre filmul documentar. Ceau, Cinema! se mândreşte că poate oferi, pe lângă lungmetrajele şi scurtmetrajele de ficţiune sau animație, câteva documentare. Două dintre ele – Casa Blanca şi Afară – sunt prezentate în competiţie, iar un alt documentar – așteptatul Chuck Norris vs Comunism, de Ilinca Călugăreanu – este proiectat în această seară în deschidere, de la ora 22.00, la Grădina de Vară. 
  
Prin urmare, ni s-a părut firească o discuţie despre filmul documentar, despre provocările acestui gen pentru realizatorii şi protagoniştii lui. 

Discuţia va avea loc joi, 23 iulie, la ora 16, la AMBASADA. Vor participa Irina Margareta Nistor, „personaj” în documentarul Chuck Norris vs Comunism, regizorii Răzvan Georgescu – ale cărui filme Testimonial şi Paşaport de Germania pot fi văzute în cadrul Ceau, Cinema!, la Gottlob – şi Florin Iepan, precum şi criticul de film Lucian Maier, autorul câtorva eseuri despre filmul documentar românesc, printre care şi acesta, publicat la editura Liternet.
  
Discuţia va fi moderată de profesorul universitar Lucian Ionică, autorul unei cărţi de interviuri cu regizori români de film documentar, despre care aţi putut citi aici, pe Marele Ecran.

Se va porni de la întrebări precum: Cine pe cine alege? Autorii aleg subiectele sau acestea aleg autorii?; Comunismul, o temă inepuizabilă; Pentru cine se fac filmele documentare?
  
A doua cine-conversaţie la care vă aşteptăm va fi vineri, 24 iulie, de la ora 16.00, tot la AMBASADA. O discuţie cu criticii Lucian Maier (coordonatorul site-ului de critică FilmSense şi colaborator cu cronici de cinema pentru Tribuna şi LiterNet) şi Adina Baya, care scrie în revista Orizont și pe Marele Ecran. Celuloză vs. Celuloid. Despre cărți și ecranizări, volum semnat de Adina Baya și Cristina Chevereșan, a apărut recent la Editura Universității de Vest.
  
Voi încerca, în calitate de moderator, să-i provoc pe Adina și pe Lucian la o discuție despre Festivalul de la Cannes (unde au fost amândoi), despre critica de film și despre cum scriem despre cinema.

Andreea Vasile
A treia discuție pe care v-o propunem este cea cu actrița Andreea Vasile, sâmbătă, 25 iulie, ora 11.00, la AMBASADA. Andreea face parte din juriul Ceau, Cinema! Are un rol consistent în De ce eu?, succesul recent al lui Tudor Giurgiu, a jucat în serialul Umbre de la HBO și apare pe scena mai multor teatre din București. O discuție lejeră despre actorie și film, la care sunteți invitați să participați și să puneți întrebări.

Ne vedem la Ceau, Cinema!


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.