joi, 4 septembrie 2014

U T O P I A

WHERE IS JESSICA HYDE?

Infecțios, molipsitor, dureros, rezilient, pandemic și puneți ce adjective mai doriți care să sugereze că UTOPIA e un virus. Nu e un virus care să te omoare, dar îți poate schimba viața sau măcar percepția asupra ei. În ultimii ani mi-a fost dat să descopăr cîte un serial-fenomen. 2014 e anul UTOPIA.  



“You think all Rroma is from Romania? Is not. Gipsy, many places: Bulgaria, Poland, Spain. Rroma language is very different from Romanian. Like welsh to english”.  (Marius / Emil Hoștină)

Stereotipurile vehiculate recent în presa britanică dar și fobiile din societatea românească se află în centrul unei conspirații planetare. Un manuscris de bandă desenată e căutat cu fervoare de agenții siniștri ai unui misterios “mister Rabbit”. Secretele ascunse în acele desene ar putea să distrugă umanitatea. Sau…să o salveze. 

UTOPIA, creat de Denis Kelly și produs de Channel 4 (UK), mixează inteligent servicii super-secrete (“The Network”), companii farmaceutice, pandemii produse în laborator și o ceată simpatică de proscriși accidentali. După UTOPIA vei privi lumea cu alți ochi. De exemplu, panica recentă cu Ebola. 

Atenție! UTOPIA este extrem de contagios. Genul acela care te consumă, te îmbolnăvește timp de două sezoane (tocmai s-a încheiat sez. II). Îndrăznesc să afirm că este un serial perfect, din categoria Breaking Bad, True Detective sau Twin Peaks (unele personaje par desprinse din lumea lui Lynch sau dintr-o carte de comics).
 

 


Are toate ingredientele care crează dependență și consum compulsiv: imagine superbă, eroi atașanți sau înfricoșători,  scenariu impecabil, tensiune cît încape și culorile, oh! culorile... Violența grafica si umorul negru sunt în doze egale. Muzica lui Cristobal Tapia De Veer îți ramîne în cap, la fel ca întrebarea repetată obsedant (“Where is Jessica Hyde?”) de Neil Maskell (Kill List), actor capabil să dea replici numai prin respirație, ca Darth Vader. UTOPIA este vaccinul tonic și alert care îți inoculează o doză sănătoasă de cinism. Serialul momentului.

Doar priviți această scenă de început de episod din sezonul 2, ca să vă faceți o idee (nu e niciun spoiler, dar vă poate afecta emoțional):



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.