sâmbătă, 9 august 2014

4 filme bune de vacanta

 
   Un film argentinian despre vinovatie, constiinta si tulburele lac interior din mintea fiecaruia. Cel mai matur, complex si bun film al Lucreciei Martel (din filmografia ei sa vedeti neaparat si "The Swamp" si "La nina santa"). Un film misterios si memorabil ca o trauma a unei tragedii personale sau ca o intalnire cu fantoma lui Hamlet. Alaturi de Carlos Sorin, Lucrecia Martel e, dupa parerea mea, cel mai important regizor al noului val argentinian. Film facut cu mana usoara si discreta de femeie, mana intinsa care hraneste nevazutul.


   Intalnirea cea mai fericita din ultima vreme. Un film subapreciat si nediscutat, ignorat si pierdut in obscuritate. Maestrul ceh Ivan Passer ajunge la Hollywood - face cateva filme dar nu isi dezminte stilul. O constructie dramatica noir multidimensionala prin care ne ghideaza un cuplu bizar de prieteni, Jeff Bridges si John Heard (intr-un rol de neuitat). Un film special si covarsitor caruia trebuie sa-i faceti voi dreptate vorbind despre el. De vazut in liniste, pe timp de noapte si racoare.



   Un "road movie" argentinian venit de la alt maestru cu mana usoara: Carlos Sorin. Asemanator ca idee cu "Broken Flowers", poate nu la fel de suculent dar cu siguranta un film bland si bun, usor de vazut si empatizat. Un film neo-realist de o intimitate care abureste ochelarii. In contextul actual in care orice produs incearca sa fie special cu orice pret, "nimic special" e cu atat mai special.


   Umor negru ceh combinat cu multa fantezie. Un film pornit de la intrebarea "care a fost cea mai importanta inventie a sec XX: bomba atomica sau chitara electrica?". Asemanator ca forma cu "Night on Earth" dar nu si ca idei si twisturi - oh, nici pe departe. O comedie umanista facuta cu dibacie, un ghem de povesti care raman incalcite in circumvolutiunile privitorului. O adevarata bucurie de vacanta, ascutita si colorata, pentru omul care gandeste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.