miercuri, 16 iulie 2014

Scurtmetraje NOI!...de la noi


Începem Ceau, Cinema! cu cele mai noi scurtmetraje românești, 2012-2014. Selecția noastră include regizori care s-au consacrat în acest gen (Adrian Sitaru și Radu Jude), dar și câteva prezențe absolut neașteptate:

-cunoscutul regizor de teatru, Alexandru Dabija, joacă rolul unui preot în O umbră de nor

-actorul Adrian Titieni (pe care îl știți din Moartea domnului Lăzărescu, Pescuit Sportiv, Domestic, Din dragoste cu cele mai bune intenții, Poziția Copilului) a făcut scenariul la Excursie (regia: Adrian Sitaru)

-regizorul Adrian Sitaru a făcut și muzica la Excursie

-apreciatul director de imagine, Adrian Silișteanu (toate filmele  lui Adrian Sitaru + Undeva la Palilula, pentru a carui imagine a luat premiul Gopo) își face debutul în regie cu simpaticul Șanțul



Matematic avem așa:

Igor Cobileanski 1 dată (Colecția de Arome)
Cristian Mungiu de 2 ori (Zapping, Corul Pompierilor)
Adrian Sitaru de 2 ori (Counterpart, Excursie)
Adrian Titieni de 2 ori (Șanțul, Excursie)
Adrian Silișteanu de 2 ori (Excursie, Șanțul)
______________________________________________
Deci în total, Adrian de trei ori


Și acum, în ordine:

Counterpart (2014, 20 minute) este o co-producție UK-România (Vernon Films și Domestic Film), primul film în engleză a lui Adrian Sitaru. E o comedie neagră cu un tînăr agent imobiliar și iubita sa, o fostă stripteuză. Selectat la Clermont-Ferrand, cel mai prestigios festival dedicat scurtmetrajelor.

Excursie  (2014, 19 minute) e produs și oferit de 4 Proof Film, casa de producție cu care Sitaru a realizat majoritatea filmelor sale. L-am pus in calupul "Filme bănățene", deși Adrian Sitaru nu este din Banat, dar a făcut facultatea aici și a recunoscut că aici a luat microbul cinemaului. Totuși, ar putea să pară forțată programarea, dar când am vazut că Adrian face muzica filmului, mi-am dat seama ca totul se leagă, pentru că imediat după proiecție avem o întîlnire cu compozitorul Cari Tibor și o discuție despre muzica de film.

"La Domestic o mare parte din muzică, inclusiv cea de pe visul final, este facută de mine. Îmi place foarte mult sa fac muzică. Pentru Excursie, dat fiind că nu e ușor și ieftin să iei drepturi pentru o piesă, dorindu-mi ceva de la Sigur Ros, am compus pe mac-ul meu cateva acorduri pe care...", mai multe din destăinuirea  lui Adrian vă spun după proiecție.

Colaboratorul vechi a lui Sitaru, Adrian Silișteanu debutează în regie cu Șanțul (2012, 19 min.) și îi oferă lui Adrian Titieni ocazia unui alt rol în care e de nerecunoscut. În film joacă și Sergiu Costache. O mostră, aici.

O umbră de nor (de fapt un mediumetraj de 30 de minute) a fost selectat la Quinzaine des Realisateurs la Cannes 2013. În film mai joacă, pe lângă Alexandru Dabija, Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Gabriel Spahiu ș.a. "Sunt numeroase sensuri posibile care pot fi găsite în acest film. Poate că cel mai important este exprimat într-un fragment din rugăciunea rostită de personajul principal: «ticăloasa mea viaţă ca un somn a trecut, ca o umbră de nor...»", spune regizorul Radu Jude, care semnează și scenariul alături de Florin Lăzărescu (cu acesta din urmă lucrase și la multipremiatul Lampa cu căciulă).

La Ceau, Cinema! va rula și ultimul scurtmetraj al lui Jude, Trece și prin perete (2014), adaptare liberă după o povestire de Cehov. Din nou selectat la Quinzaine...De data asta primește mențiunea specială a juriului. În film joacă Sofia Nicolaescu, fetița minunată care joacă și în Toată lumea din familia noastră. Mulțumim pentru filme regizorului Radu Jude și producătorului HiFilm (prin doamna Ada Solomon, care salută inițiativa noastră).



Avem și Colecția de arome (2013, 14 min.), cel mai nou de la Igor Cobileanski, cel care și-a făcut un nume cu scurte ca Sașa, Grișa și Ion sau Când se stinge lumina.  Coproducție Moldova-România, Colecția... a fost prezentat la Cannes, premiat la Next și selecționat la Clermont-Ferrand.

În colecție mai intră două geme de tinerețe de la Cristian Mungiu, ambele din 2000 și ambele de rîs: Zapping și Corul Pompierilor. În primul joacă Hanno Hoffer, în al doilea joacă Doru Ana, Gyuri Pascu, Mircea Diaconu (da, acel Mircea Diaconu). Filmele sunt oferite de Mobra Films și de Cristian Mungiu. E felul său discret și elegant de a susține Ceau, Cinema! 

Cu o singură excepție cred, toate filmele sunt în premieră la Timișoara.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.