marți, 29 iulie 2014

Pura Vida la Plai

PLAIURI DE MUNTE

Ceau, Cinema! a fost o experiență pe cît de faină, pe atît de istovitoare. Dar vă înșelați dacă bănuiți că suntem în pauză. Am început lucrul la Casa Filmelor de la Festivalul Plai. Marea noutate cu care vă așteptăm anul acesta în cortul-șura-cinema este o zi întreagă dedicată muntelui și filmelor de munte. Poate vă întrebați de ce...

Pentru că PLAI, plaiuri, s. n. înseamnă și

1. Regiune de munte sau de deal aproape plană, acoperită cu pășuni. 2. Drum pe coasta unui munte sau pe un munte; potecă.

Pentru că oamenii de la cîmpie au nostalgia muntelui. Pentru că anul acesta a avut loc Expediția Everest a alpinistului timișorean Horia Colibășanu. Și pentru că astăzi putem să vă anunțăm oficial că vom proiecta, în premieră la Timișoara, Pura Vida, documentarul din 2012 despre operațiunea de salvare a alpinistului spaniol Inaki Ochoa, operațiune în care Horia a jucat un rol esențial, rămînînd la căpătîiul camaradului său timp de 3 zile și 3 nopți. O poveste impresionantă despre fraternitate montană și despre libertate, care a fost filmată (bineînțeles) în Himalaya, dar și în Canada, Kazahstan și...Timișoara. "We are from one country. From mountains."

Un documentar care prezintă muntele ca o națiune, regizat de Pablo Iraburo & Migueltxo Molina, premiat la San Sebastian în 2012.

Mulțumiri lui Itziar Garcia (producător Arena Comunicacion) și lui Horia Colibășanu (care va fi și el la Casa Filmelor). Poate nu e o întîmplare că am primit această veste la exact 10 ani (28 iulie 2004) de când Horia a urcat pe vîrful K2, stabilind cea mai importantă performanță a alpinismului românesc până în prezent. Și asta nu e singura surpriză pe care v-am pregătit-o anul acesta la Plai...




2 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.