luni, 9 decembrie 2013

Pura Vida


Poate ca v-ati intrebat ce cauta aici banner-ul rosu din dreapta ecranului. E mica noastra contributie in sprijinul unui mare sportiv din Timisoara, mai cunoscut in Spania decat la el acasa.

Horia Colibasanu e cunoscut in Spania pentru ca in 2008 nu si-a parasit partenerul de expeditie, desi isi punea in pericol propria viata (la altitudine mare, in "death zone", nu poti supravietui mai mult de 5 zile, in aerul extrem de rarefiat). La 7400 m., pe fata de sud a Annapurnei, alpinistul spaniol Inaki Ochoa de Olza trage sa moara in urma unui edem pulmonar.

Horia, de profesie medic stomatolog, suna alarma si ramane la capataiul camaradului sau timp de 3 zile si 3 nopti. Cand a fost schimbat "in garda" de alt alpinist si a inceput in sfarsit sa coboare de pe munte era mai mult mort decat viu.

Gestul lui Horia (considerat absolut normal de acesta: "moral, nu aveam nicio alta alegere") a fost rasplatit cu numeroase distinctii. Una dintre cele mai importante este stirea ca Pep Guardiola, pe vremea cand antrena Barcelona, si-a motivat jucatorii cu exemplul de solidaritate si prietenie demonstrat de roman.


Dar Horia nu era singur. Mai multi alpinisti aflati pe munte (intre cei mai buni din lume) s-au mobilizat imediat pentru a incerca salvarea lui Inaki. Au format o echipa internationala (erau din 10 tari diferite) numita mai tarziu "los catorce de Inaki" (cei paisprezece ai lui Inaki).

Demonstratia lor de fraternitate montana devine subiectul documentarului din 2012 co-regizat de Pablo Iraburu si Migueltxe Molina: Pura Vida/ The Ridge. Pe langa povestea operatiunii de salvare exceptionale, descoperim cativa oameni exceptionali. Pentru ei, Himalaya reprezinta unul din ultimele locuri de pe pamant unde mai poti trai neprevazutul, aventura autentica a exploratorilor de altadata. Lunile pe care acesti alpinisti le petrec la mare altitudine, sunt lunile cand experimenteaza adevaratul gust al vietii. "Pura vida", viata adevarata, cum spunea Inaki Ochoa.




Daca vedeti acest film, veti intelege ca alpinistii himalayeni nu sunt niste aventurieri extremi care pariaza cu viata lor in cautarea adrenalinei (asa cum presupun multi). Ei cauta o cale spre libertate, o evadare din carcera nimicurilor cotidiene, un mod de auto-cunoastere si, sa nu uitam totusi, performanta sportiva. Acesti alpinisti din elita mondiala "sunt dintr-o singura tara: Muntii" (Denis Urubko, alpinist cazac, aflat si el intre cei 14).

Imi doresc mult sa proiectam Pura Vida  si poate vom reusi intr-o zi sa il aducem la Timisoara. Pana atunci, va invit sa vedeti filmul ultimei expeditii a lui Horia, cucerirea varfului Lhotse (8516 m.), al patrulea munte ca inaltime si al saselea "optmiar" din palmaresul lui Horia (apropo, e primul alpinist roman cu sanse mari sa cucereasca toate cele 14 varfuri peste 8000 m.; foarte important este faptul ca o face in stil sportiv, fara serpasi si fara oxigen suplimentar).

Proiectia video e organizata de club Alternative si Departamentul de Geografie de la Vest. Marti seara, de la 19.30, in Aula Magna (Universitatea de Vest). Prezinta: Horia Colibasanu (la aproape 10 ani dupa cucerirea, in premiera romaneasca, a celui mai dificil munte din lume: K2). Pentru a-l cunoaste mai bine pe alpinist si performantele lui intrati aici si aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.