joi, 15 mai 2014

10 chestii pe care nu vreau să le scap la Cannes 2014


Sub privirea aruncată peste ochelari de Marcello Mastroiani în Otto e mezzo, şi cu fiica lui, Chiara, pe post de gazdă a evenimentului (alături de Lambert Wilson şi Alfonso Cuaron), Festivalul de la Cannes şi-a trăit ieri debutul celei de-a 67-a ediţii. „Jour-J” sau „Ziua-Z” a însemnat startul celor două săptămâni în care micul orăşel din sudul Franţei va fi populat cu câţiva dintre cei mai importanţi oameni de film ai planetei. Voi fi şi eu pe acolo de săptămâna viitoare şi am deja o listă scurtă (dar pe cale să devină lungă) cu chestii pe care nu vreau să le pierd.  

1. Ultimul film al lui David Cronenberg, Maps to the Stars despre care scriam puţin acum câteva zile. Chiar dacă a cam dat chix cu Cosmopolis, Cronenberg rămâne unul dintre regizorii care mi se par foarte interesant de urmărit (măcar şi numai dacă ne gândim la Eastern Promises şi A Dangerous Method).


2. Masterclass-ul susţinut de Sophia Loren. Să auzi o divă reală vorbind despre arta actorului – ce poate fi mai fascinant?

3. Mommy, ultimul film semnat de Xavier Dolan, regizorul canadian care la doar 25 de ani are deja 5 filme memorabile în portofoliu. Mi se pare unul dintre cei mai tineri, mai productivi şi mai creativi regizori ai momentului.

4. Lost River, debutul regizoral al lui Ryan Gossling, care concurează în secţiunea Un certain regard. Am scris un pic despre el aici.

5. Deux jours, une nuit, ultimul film al fraţilor Dardenne, cu Marion Cotillard în rolul principal. Povestea nu sună spectaculos, dar fraţii Dardenne sunt specialişti în captarea obişnuitului, a unor situaţii profund umane petrecute în medii aparent banale, adesea de la marginea societăţii. După 3 premii importante în anii anteriori la Cannes, cred că filmul lor se află printre favorite.


6. Adieu au language, ultimul film de Jean-Luc Godard, aflat în Competiţia pentru Competiţia pentru Palme d’Or.


7. Maidan de Sergei Loznitsa. Filmul aruncă o privire asupra începutului revoltelor de stradă din Ucraina. De la ce au pornit şi spre ce au degenerat ulterior. Deşi în afara competiţiei, filmul e cu siguranţă printre cele mai vânate din Festival (şi nu numai din cauza subiectului).

8. Geronimo de Tony Gatlif, prezentat şi el în afara competiţiei. Un film cu imigranţi şi ţigani (în culorile fascinante în care numai Gatlif ştie să-i portretizeze), care se întâmplă în sudul Franţei.

9. Les Ponts de Sarajevo de Aida Begic, care e un colaj de filme realizate de 13 regizori europeni despre oraşul Sarajevo. Printre ei se numără şi Cristi Puiu, Sergei Loznitsa şi Jean-Luc Godard.

10. Ultimul film al lui Michel Hazanavicius, The Search. După succesul nebun al lui The Artist sunt tare curioasă să văd în ce direcţie virează. La o primă privire, pare una complet diferită.


Drumul Adinei Baya la ediţia a 67-a a Festivalului de la Cannes a fost pavat de Plenimax Construcţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.