sâmbătă, 19 aprilie 2014

They Live. We sleep


E una din acele perioade când totul în jurul tău strigă: CONSUMĂ!.  Televizorul, cu reportajele interminabile din supermarketuri și piețe; revistele, internetul, cutia ta poștală cu reclamele omniprezente;  prietena/prietenul, care așteaptă cadou.

E una din acele perioade când totul în jurul tău te îmbie să DORMI (bineînțeles, după ce ai consumat). SĂ NU AI GÂNDURI și să DORMI. SĂ TE UIȚI LA TELEVIZOR și să DORMI. Să CONSUMI o vacanță, bineînțeles, ca să DORMI.

-Ce ai făcut în mini-vacanța de Paște?
-Am mâncat (CONSUMAT), m-am uitat la televizor (FĂRĂ GÂNDURI) și am DORMIt, ce să fac?

E una din acele perioade din istorie, când frica propagată peste tot în jurul tău îți strigă să te SUPUI (OBEY!), SĂ NU CHESTIONEZI AUTORITATEA, SĂ NU AI GÂNDURI INDEPENDENTE.

EI TRĂIESC, NOI DORMIM (THEY LIVE. WE SLEEP) scria pe un perete în They Live, filmul din 1988 al lui John Carpenter.  Deghizat într-un ambalaj de serie B, conține câteva revelații rareori întâlnite în cinema. Acest SF "de acțiune", aparent prostuț, a fost desconsiderat la vremea lui. E greu de urmărit și astăzi. Dar cum zice Slavoj Zizek în The Pervert's Guide to Ideology (2012), adevărul nu este acceptat ușor, ba chiar trebuie să-l bagi cu forța pe gâtul oamenilor.

Dacă faceți efortul de a trece peste stratul superficial al filmului, They Live funcționează ca ochelarii descoperiți de "eroul" John Nada, prin care poți vedea adevărul lumii în care trăiești. Vi-l recomand în caz că nu vreți doar să DORMIȚI și să fiți CONSUMAȚI, ci și să GÂNDIȚI.

E una din acele perioade când avem nevoie de o pereche de ochelari pentru a vedea adevărul. Teamă mi-e că, și dacă îl vedem, ne vom întoarce pe partea cealaltă, înapoi la somn.























Pentru cei care vor să aprofundeze subiectul, "momentul revelației" e aici.

2 comentarii:

  1. They live e ca o palma data peste fata, e un mod de a spune "tu chiar credeai ca totul e asa cum stii?"

    Kilroy

    RăspundețiȘtergere
  2. da! Da! DAA!

    ma bucur ca ai revenit si cu comentarii

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.