marți, 19 noiembrie 2013

The Three Faces of Eve (1957)

Black and White in one body

Primul film care trateaza nu doar artistic dar si stiintific tulburarea de identitate disociata (sau personalitatea multitpla) a fost drama din 1957, The Three Faces of Eve, a regizorului-scenarist Nunnally Johnson. Bazat pe insemnarile celor doi psihiatri care au tratat-o pe cea care a inspirat personajul Eve, filmul este anuntat inca din prolog, prin vocea si gravitatea naratorului (un faimos jurnalist si om de radio britanic, Alistair Cooke) ca este o poveste adevarata dupa un caz real. Bineinteles, numele erau schimbate iar in rolul principal o descopeream pe, la vremea aceea, necunoscuta Joanne Woodward, a carei interpretare vie si memorabila a unei femei cu trei personalitati distincte a fost recompensata cu un Oscar si un Gob de Aur in 1958.


Filmata in alb-negru, pelicula - acum reconditionata digital - dezvaluie o imagine percutanta din punct de vedere estetic, sugerand o tratare stilistica a subiectului si nu doar una de document. Filmul e construit pe tipar melodramatic, introducand personajul principal Eve White (Woodward) ca o femeie modesta si timida, confruntata cu o problema psihica pe care nici macar psihiatrii nu o cunosc decat din auzite. Aflata in vizita la doctor (Lee J. Cobb) impreuna cu sotul ei, Eve se plange de migrene si amnezii ca si de momente de timp lipsa. Sotul ei confirma ca uneori parca nu e ea iar faptul ca au un copil impreuna complica lucrurile.

Conflictul e astfel dozat incat sa puna, gradual, din ce in ce mai multa presiune atat pe Eve cat si pe sotul ei si chiar pe doctorul Luther. Cand a doua personalitate a femeii, Eve Black, isi face aparitia, caracterul acesteia e atat de jucaus, provocator, iresonsabil si pus pe distractie incat toti suspecteaza ca e o farsa. Dedublarea convinge insa ca e o manifestare a unei tulburari mentale, caci Eve nu-si aminteste nimic din ce face cand e condusa de jumatatea ei intunecata, pasionala si cam usuratica. Izolarea ei in scopul tratamentului are drept efect distantarea de fiica si pierderea sotului ca si predarea sa tot mai deasa in mainile Evei Black.



Psihiatrul care o trateaza remarca insa in sedintele lor de terapie ca ambele personalitati au o problema in rememorarea trecutului inainte de varsta de 6 ani. Mai mult, de la o vreme si Eve Black pare sa experimenteze aceeasi oboseala si aceleasi momente de timp lipsa. Lucrurile se lamuresc cand o a treia personalitate isi face aparitia, Jane, o femeie inteligenta, calma dar cu propriile amnezii. Convins ca la baza fracturii exista un eveniment marcant petrecut in copilarie, doctorul o impinge pe Eve sub hipnoza pentru a confrunta sursa acesor fracturi si adevarata ei personalitate. Iar rezultatul e total neasteptat si destul de emotionant.


Pentru un film de 90 de minute, The Three Faces of Eve e surprinzator de ofertant, conturand o viziune poate usor melodramatica dar destul de clara asupra calvarului pe care-l presupune o tulburare de personalitate si asupra consecintelor (nu intotdeauna fericite) pe care le produce in vietile celor implicati. Memorabila este insa interpretarea Joannei Woodward care aluneca gratios intre roluri si stari, de parca ar fi cel mai simplu lucru din lume.

Un comentariu:

  1. Un film bun si un review bun insa, domnule Richie ...
    " The Three Faces of Eve e surprinzator de ofertant ..."
    Totusi, nu suntem la noaptea reducerilor in Mall.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.