marți, 30 iulie 2013

Marele Ecran prezinta: Filme de vacanţă

O nouă postare colectivă cu recomandările noastre de sezon: solare/ pozitive/ aventuri/ nostalgice din copilărie.



(umor delicat, poezie, dragoste, relaxare cu un maseur-calator orb, in varful muntelui, la o statiune balneo-japoneza; un film cald si prietenos care seteaza atmosfera de vacanta si in cel mai mare carcotas)

(comedie plina de fantezie si suprarealism din care aflam prin intermediul unei trupe pe punkisti, cum un cantec poate salva lumea de la apocalipsa)

Mind Game

(un desen animat de lung metraj foarte drag mie, comedie si aventuri cu un geek scriitor de benzi desenate care patrunde tainele universului si afla de ce viata merita traita, din burta unei balene. un film tonic ca nicicare altul. )

Going Postal

(cea mai buna ecranizare a unei novele de Terry Pratchett. nu mai trebuie sa adaug nimic sper.)
(comedie-cult-slapstick suedeza, vag inspirata din viata lui Picasso si timpurile lui. nu ati mai vazut asa ceva.)
(comedie neagra (sau gri?!) bizara, tocmai din America Latina, cu un ritm aparte si cu personaje de neuitat.)
(mi-am dorit un unchi ca Michel Piccoli. un film care prezinta un univers acum disparut, un univers cehovian liric si melancolic dupa care mai tanjim in vacanta; soundtrack de Stephane Grappelly si regie/scenariu semnate Louis Malle. )
(facut dupa o banda desenata a unuia din scriitorii mei favoriti, Daniel Clowes, un film de "coming-of-age" cum rar am mai vazut. cu Thora Birch, Scarlett Johansson, Steve Buscemi ! ma face sa mormai satisfacut "We are the kids of the 90's!")


(waka_x)



Deşi nu ştiu prea bine ce ar însemna "filme de vacanţă", mintea mă trage imediat spre filmele de comedie. Şi pentru că uneori, în privinţa cinematografiei, mă cred un paseist lucid, o să propun câteva mari comedii clasice şi una ceva mai nouă, de care, asta e, nu cred că m-aş putea sătura. Ceea ce vă urez şi vouă.

În primul rând, neapărat un Jacques Tati - să zicem Mon oncle (1958), dar putea să fie foarte bine Play Time (1967). Cunoscătorii ştiu de ce. Apoi, conaţionalul său Pierre Etaix, cu Yoyo (1965). Pentru că e un film puţin ştiut şi văzut. Bineînţeles, un Buster Keaton - The Cameraman. Unul din foarte puţinele filme la care am râs, la propriu, cu lacrimi. În sala de cinematecă.

Şi, pentru că ţin mult la Billy Wilder, obligatoriu şi una din comediile sale, The Fortune Cookie (1966), de pildă.

Avansând rapid în timp, n-aş vrea să uit cât de mare comic e Nanni Moretti (mai puţin în "Habemus Papam") şi de aceea cred că o comedie bună pentru orice anotimp este Caro diario (1993) (secvenţa dansului în faţa televizorului e favorita mea -).

A, şi dacă îmi permiteţi un bonus, inegalabilul Zelig (1983) de Woody Allen.

(Ionuţ Mareş)



Im Juli 
Y tu mama tambien
On the road
Motorcycle Diaries
Thelma & Louise

Nu stiu daca sunt neaparat ”de vacanta”, sau mai degraba despre ce inseamna pentru mine vacanta (i.e. plecat la drum, fara tinta fixa, eventual cu o  idee vaga in minte, gen ”heading South” :))) 

(Ad)



Vacanţa domnului Hulot pentru că e filmul suprem de vacanţă
Lascars (aka Round da way) pentru că "Santooo Ricooooo"
The Party sau orice film din seria Pink Panther pentru că...Peter Sellers
şi cele două filme cu agentul OSS 117 Dujardin

Există şi seriale care îmi dau senzaţia de vacanţă:
Monty Python's Flying Circus
Sau, mai nou, It's all sunny in Philadelphia
Nostalgice, din copilarie: Toate panzele sus (mda, ştiu, dar am zis nostalgice)

Nu stiu de ce, ma gandesc la Brazil al lui Gilliam, că n-are nimic de vacanţă în el.
Poate cînteculBrasiiiiiil! ta-na-na-na-na-na-na-naa...

(Lucian)



Lista mea cu filme de "vacanta" cuprinde acele filme pe care le-am vazut chiar la varsta cand vacanta insemna efectiv ceva. Astfel ca revizionarea lor aduce, pe langa placerea revederii unor personaje carismatice, scene cool sau replici spumoase, si o scurta desprindere de realitatea de acum, o evadare catre un trecut in care 'vazutul filmelor' se facea neinsotit de senzatia ca viata trece pe langa mine.

Raiders of the Lost Ark pentru ca contine tot ce putea fi mai bun in materie de film de aventuri: story captivant, actiune, umor, romance stangaci, cascadorii si efecte spectaculoase, si, desigur, pe Harrison Ford.

The Goonies pentru ca rezuma in doua ore farmecul si adrenalina unei cautari de comori copilaresti.

Austin Powers: International Man of Mystery pentru ca se situeaza exact intre Monty Python si OSS117

Ghost in the Shell pentru ca reda cel mai bine atmosfera unui roman cyberpunk ca si pentru influenta pe care filmul lui Mamoru Oshii a avut-o asupra lui James Cameron si a fratilor Wachowski

Mad Max 2 pentru ca ce-ar fi o lista de vara fara spectrul post-apocaliptic al unui desert arid populat de vestigiile salbatice ale civilizatiei noastre.

(Richie)

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.