vineri, 3 mai 2013

Eu şi Indy


Cînd am auzit că Steven Spielberg va prezida juriul competiţiei principale de la Cannes, nu m-a entuziasmat ştirea. "Iar au adus un yankeu celebru de la Hollywood", mi-am zis.

Mai apoi, am stat să mă gîndesc ce reprezintă pentru mine acest yankeu (dincolo de E.T., de Schindler, de rechini, de dinozauri, dincolo de soldatul Ryan şi de duelul pe autostradă). Spielberg este (împreună cu George Lucas) părintele lui Indiana Jones.

REWIND Indy a fost eroul adolescenţei mele, acea perioadă cînd totul e posibil, cînd viaţa e un zbor cu balonul spre orizonturi imprecise dar sigur deschise, cînd vrei dinadins să te rătăceşti ca să te regăseşti, acea perioadă cînd poţi fi şi tu un tînăr Indiana Jones (serialul a fost difuzat de TVR la mijlocul anilor '90).

Dacă mă mai gîndesc un pic, se pare că (vorba poetului) visul mă urmăreşte încă. Pe contul de twitter pornit la începutul anului, mă descriam aşa: "copilul nelegitim al lui (Jacques) Tati cu Indiana (Jones)"

REWIND În 2006, cînd am ales numele proiectului meu de freelancing (în publicitate) m-am oprit la Indi (Independent Ideas), cu gîndul la acelaşi personaj.

REWIND În 1999 am intrat la Facultatea de Istorie ţintind o "viaţă aventuroasă de arheolog". Următoarele 5 veri am săpat cu drag pe şantierele patriei, prin ruine de castre, vile şi latrine romane. Cînd visul s-a ciocnit de realitatea crudă l-am înjurat în barbă tot pe domnul Jones, doctor în arheologie.

PLAY  Deunăzi, vorbeam cu cineva de plecare mea la Cannes. Îi spuneam că pentru mine această deplasare nu este în primul rînd o experienţă jurnalistică. Apoi am zis, fără să-mi aleg cuvintele: "E o aventură gen Indiana Jones".

FAST-FORWARD Nu ştiu dacă o să-l văd pe domnul Spielberg la Cannes. Nici nu mă interesează asta. Simt însă că dacă ajung acolo, îi datorez ceva şi lui Indy. În cinstea acestei călătorii neaşteptate, mă voi echipa cu geanta de aventuri Indiana Jones croită special pentru mine de Denis Radi (Art3lier), căreia îi mulţumesc. Înăuntrul genţii sunt toate visele nerostite pe care le port cu mine de cînd am deschis ochii spre marele ecran, la cinematograful de lîngă casă. Înăuntru e pasiunea...pe care o voi împărtăşi cu voi începînd cu 15 mai. Sunt pregătit pentru întîlnirea asta...






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.