vineri, 10 mai 2013

Evil Dead (2013)

Promise you'll stay till the end.

rating: Colectabil (pentru fanii genului)

Marturisesc ca intotdeauna astept cu oarecare scepticism orice fel de remake sau sequel care doreste sa aduca un hit indepartat in prezent. De cele mai multe ori am si dreptate intrucat foarte putine exemple au reusit sa impleteasca inspirat vechiul cu noul pentru a furniza o experienta cel putin notabila, daca nu memorabila. In cazul filmelor horror reusitele sunt si mai rare. Totusi cel mai recent film din franciza Evil Dead a reusit sa se distinga de ceilallti pretendenti adaugand retetei lui Sam Raimi doze amplificate de sadism si violenta astfel incat produsul final sa nu poate fi luat peste picior drept ridicol. Evil Dead e astfel un film care nu-si menajeaza deloc spectatorii oferind fanilor pachetul complet de frisoane vizuale iar celorlalti foieli si rasete nervoase menite a masca un disconfort absolut normal.

Co-scris si regizat de Fede Alvarez dar produs de Raimi si Campbell, Evil Dead nu ofera nimic nou la capitolul intriga. Povestea celor 5 prieteni retrasi la o cabana in mijlocul padurii e reluata fidel cu precizarea ca de data aceasta nu exista un Bruce Campbell care sa dea savoare dialogurilor ci rolul sau e preluat de Jane Levy, care aici joaca o dependenta de droguri, Mia, ce urmeaza sa treaca printr-o dezintoxicare. Adictia e astfel un subterfugiu eficient in a justifica felul in care personajele actioneaza in momentul in care lucrurile incep sa arate foarte rau: prietenii Miei au mai fost pusi in situatia de a-i veghea cura si de data asta sunt hotarati sa n-o mai trateze cu blandete. Totusi, tinerii fac aceleasi alegeri idioate in momentul in care descopera in beci urmele unui ritual satanic si faimoasa carte a mortilor, impachetata in sirma ghimpata care parca implora sa nu fie deschisa. Dar, cum bine stim, curiozitatea a omorat pisica iar beciul cabanei e plin de pisici moarte. In consecinta, cartea e deschisa, demonul invocat si posedarea gata sa inceapa.


Saracia plotului si banalitatea dialogurilor sunt insa compensate cu exces de zel de un stil vizual finisat, cu setting si atmosfera stranie, de montajul ingenios, hiperkinetic, cu ruperi de ritm si unghiuri nenaturale, de efectele speciale palpabile (majoritatea oldschool, fara cgi) si de realismul si seriozitatea dezarmanta a scenelor horror. Nu sunt sfios ca sa inchid ochii la violenta dar cateva scene au fost ceva mai greu de suportat (o limba despicata cu cutterul nu vezi toata ziua). Chiar daca regizorul intrebuinteaza cliseele specifice genului (jump-scares, mirror-shot, cadavrul disparut pentru a reaparea cateva secunde mai tarziu) unele momente au un suspans eficient creat in vreme ce altele te asalteaza implacabil cu cele mai crude pedepse corporale. Sunetul joaca un rol important deseori fiind singurul vinovat pentru instalarea teroarii: usi care scartaie, becuri care bizaie, zgarieturi si bufnituri nedeslusite. Adaugand la asta o cantitate excesiva de fluide corporale vomitate sau improscate si o larga paleta de corpuri taioase sau contondente intrebuintate plus iconica pusca cu doua tevi sau inexorabila drujba, Evil Dead e un calvar demential dar, totodata, dezgustator.



Fara indoiala ultimele 15 minute formeaza unul din cele mai intense finaluri de film din ultima vreme, mentinand suspansul deja creat si chiar amplificandu-l printr-o secventa de urmarire destul de elaborata. Totodata face dovada unei atentii excesive pentru stabilirea unei anume iconografii, afisand protagonistul ca un ultim supravietuitor pe un fundal apocaliptic de o frumusete stranie. Cu toate lipsurile sale evidente (simplitate, alcatuire conventionala si tributara, acting slab in prima parte) Evil Dead loveste senzorial cu forta unui camion de 18 tone umplut cu sange si viscere. Vizionarea lui in cinema a fost una din cele mai bune decizii luate anul asta pentru ca, fara a fi un film inteligent (ba uneori chiar previzibil) a avut efectul unei injectii de adrenalina. Nu m-ar deranja inca una la fel peste vreun an.


Trailer

3 comentarii:

  1. Micro - Impresii :

    "Experimetnu Pitesti" Revisited

    "The Passion of Eric"

    "The Exorcist Hostel" A.K.A. "The Cabin of "Exorcisms"

    RăspundețiȘtergere
  2. Micro - Recenzie :

    Curajos/Amuzant/Prostut

    RăspundețiȘtergere
  3. Concluzie:
    In ceea ce ma priveste, Experienta Cinematografica a primei jumatati de 2013.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.