joi, 4 aprilie 2013

Ce filme ne pregătesc regizorii români

Hulit-indispensabilul Centru Naţional al Cinematografiei (CNC) a anunţat miercuri rezultatele la cel mai nou concurs de proiecte, sesiunea 2012. Avem aşadar primele indicii clare despre filmele româneşti din viitorul apropiat sau mai îndepărtat, în funcţie de cum vor reuşi cineaştii să-şi completeze din alte surse finanţarea insuficientă de la stat şi să ducă la bun sfârşit proiectele. CNC pare să-şi fi schimbat şi aspectul site-ului, care însă nu funcţionează deocamdată.

Potrivit informaţiilor de la CNC ajunse prin presă, Nae Caranfil şi Nicolae Mărgineanu au câştigat cea mai mare finanţare, câte un milion de lei (mai exact, 990.000 de lei - aproape 225.000 de euro), la secţiunea Lungmetraj.

Proiectul lui Caranfil, care scrie şi scenariul, se intitulează 6,9 pe scara Richter şi este produs de casa Mobra Film a lui Cristian Mungiu. Până se va concretiza acest nou proiect, suntem încă în aşteptarea filmului de limbă engleză a lui Caranfil, Closer to the Moon, a cărui lansare se pare că întârzie din cauza neînţelegerilor cu producătorii, care şi-ar dori o variantă diferită de cea a regizorului. Prin urmare, s-ar putea să avem două versiuni ale filmului, una de cinema, pe gustul producătorilor, şi o alta pe DVD, director's cut.   

Nae Caranfil
Proiectul lui Nicolae Mărgineanu - al cărui ultim film, documentarul Demascarea, datează din 2010 - se intitulează Poarta Albă şi este produs de regizor, pentru Ager Film. Scenariul este semnat de Mărgineanu şi de Oana Cajal.

Pe locul al doilea în ordinea creditelor alocate se află proiectul Un etaj mai jos, care va fi regizat de Radu Muntean, după un scenariu pe care acesta îl semnează împreună cu fidelii săi colaboratori, Alex Baciu şi Răzvan Rădulescu. Filmul ce va fi produs de Multi Media Est (Dragoş Vâlcu) a obţinut un credit de 921.000 de lei - aproape 210.000 de euro. Ultimul lungmetraj al lui Muntean este din 2010, Marţi, după Crăciun, între timp regizorul oferindu-ne şi documentarul Vorbitor (2011).

Proiectul lui Radu Jude, Aferim! (după un scenariu semnat de regizor şi de Florin Lăzărescu şi produs de Ada Solomon pentru Hi Film), a obţinut un credit de 811.000 de lei (aproape 185.000 de euro), situându-se pe locul al treilea. Regizorul - care a câştigat recent cele mai tari premii la Gopo, cu Toată lumea din familia noastră, şi care a mai realizat în trecut Cea mai fericită fată din lume şi curajosul mediu-metraj Film pentru prieteni - propune de această dată un film de epocă (!), despre robia ţiganilor. Sună mult prea bine pentru a nu se înscrie printre cele mai aşteptate filme româneşti din 2014-2015.

Radu Jude
Proiectul regizorului Stere Gulea, Rădăcini, care va fi realizat după un scenariu de Dan Nuţu, a obţinut un credit de 790.000 de lei (aproape 180.000 de euro) şi va fi produs de casa Mandragora (Anca Puiu).

După minunatele şi sub-apreciatele (de public) Morgen şi Rocker, Marian Crişan are acum proiectul Orizont a.k.a. Pădurea, care va fi produs de Mandragora Movies (Bobby Păunescu) şi care a obţinut un credit de 614.000 de lei (aproape 140.000 de euro).

Noul proiect al lui Adrian Sitaru, Fixeur, care va fi produs de 4 Proof Film (Monica Lăzurean Gorgan), după un scenariu de Adrian şi Claudia Silişteanu, a obţinut o finanţare de 290.000 de lei (puţin peste 65.000 de euro).

La secţiunea Lungmetraj debut, cea mai mare finanţare a obţinut-o Ana Cristina Iacob – 800.000 de lei (180.000 de euro), pentru Liceenii 2000. Filmul este produs de MediaPro Pictures (Cosmin Andrei Ion), iar scenariul este semnat de Ana Cristina Iacob, Alexandru Molico şi Alexandra Caraman.

Cel de-al doilea proiect finanţat este Nu mă atinge-mă, debutul în lungmetrajul de ficţiune al Adinei Pintilie. Nu mă atinge-mă, realizat după un scenariu semnat tot de regizoare, va fi produs de 4 Proof Film (Monica Lăzurean Gorgan).

La categoria Documentar, cea mai mare finanţare a fost obţinută de casa de producţie Aparte (Anca Damian) – 424.000 de lei (95.000 de euro). Regia acestui documentar este semnată de Anca Damian, care semnează şi scenariul, alături de Ania Winkler.

Două proiecte de documentar au mai fost finanţate cu câte 350.000 de lei (80.000 de euro) – Despre sine şi celălalt (producător – Alexandru Teodorescu, Saga Film, regizor – Ioan Cristian Piţurescu) şi Un veac fără tezaur (producător Ada Vertan – Astra Entertainment, regizor – Dan Necşulea).

De asemenea, la această categorie a fost finanţat proiectul Drumul regelui, produs de Fundaţia Astra Film (Dumitru Budrală) şi regizat de Budrală după un scenariu de Adina Vărgatu. Finanţarea a fost de 240.000 de lei (54.000 de euro).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.