luni, 24 decembrie 2012

Ma-ma

ROCK'N ROLL WOLF


Dragi părinţi, bunici, unchi, naşi etc, dacă la ora asta încă n-aţi găsit cadoul perfect pentru copilaşi, iată o sugestie: Mama (r. Elisabeta Bostan, 1977).

Probabil una din puţinele chestii bune care a ieşit din tovărăşia româno-sovietică. Mama e un musical pentru copii, coproducţie româno-sovietică-franceză, filmat simultan în trei limbi. Muzica, decorurile, costumele şi dansurile sunt mult peste toate Mirabelele şi Veronicile (apropo, Elisabeta Bostan regizase anterior Veronica).

Toate elementele din care e compus fac clic atît de bine, încît rezultă un ceva plin de fantezie şi energie, care a rezistat exemplar în timp şi poate concura (prin ceea ce îţi oferă) de la egal la egal cu mega-producţii americane recente. Mama e inspirat din Capra cu trei iezi şi din alte poveşti în care "binili învinge".

Actorii sunt unul şi unul: mama-Rada e Ludmila Gurcenko (un fel de Meryl Streep a ruşilor, a jucat în minunatul Gară pentru doi), Mihail Boiarski e lupul Titi, Florian Pittiş e papagalul, George Mihăiţă - măgarul. În distribuţie au intrat şi dansatori de la Baletul Balshoi şi patinatori sovietici. Scenele feerice, de basm, se împletesc cu momente comice ori sprinţare. Refrenele compuse de Temistocle Popa şi Gerard Bourgeois se lipesc uşor de ureche şi rămîn acolo, precum duiosul cîntec al mamei-capră sau cel în care-şi face intrarea în scenă banditul Titi Suru. 




Pentru toate acestea, Mama e ca o cometă în cinematografia românească dedicată copiilor. Şi nu doar pentru ei. Am văzut filmul (împreună cu fiica mea) de o duzină de ori şi nu m-am plictisit. Se mai găseşte pe dvd în librăriile Cărtureşti. Tot acolo aveau şi serialul ceh Arabela. Adică Lord of The Rings înainte de Lord of the Rings :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.